fbpx

Căutare

Share this article

Să faci o friptură poate părea cel mai banal lucru din lume pentru cei mai mulţi dintre noi. Şi totuşi, un bucătar născut în Turcia a reuşit să transforme pregătitul unei bucăţi de carne în operă de artă şi să o vândă la preţuri pe măsură. Povestea lui Salt Bae nu e una obişnuită şi nici simplă. Este însă un exemplu despre cum un copil născut în sărăcie şi fără şcoală, dar cu poftă de muncă şi dorinţă de succes poate deveni un model. Ce-i drept, Instagramul a fost cel care l-a transformat într-o celebritate, dar nimic nu ar fi durat fără muncă susţinută şi inspiraţie.

Povestea lui Salt Bae – De la abandonul şcolar la celebritate

Nusret Gökçe, căci acesta este numele său real, s-a născut în urmă cu 37 de ani în Turcia, într-o familie de kurzi. A învăţat de mic că dacă vrea să supravieţuiască trebuie să muncească. Părinţii, analfabeţi, l-au trimis la şcoală, dar salariul de miner al tatălui era atât de mic încât Gökçe a fost nevoit să abandoneze cursurile în clasa a şasea şi să înceapă să lucreze. Avea 14 ani când s-a angajat drept ajutor de măcelar, iar încercarea de a pune ceva pe masa familiei avea să-i schimbe viaţa pentru totdeauna.

Salt Bae alături de părinţi şi fraţi, foto: gossipgist.com

În timp ce pentru unii un asemenea job ar putea părea un compromis, Gökçe a descoperit că adoră să lucreze cu carnea. A trecut de la ajutor de măcelar la măcelar, apoi a intrat în bucătărie. Putea să îşi deschidă un fast food în Istanbul, căci sigur n-ar fi dus lipsă de clienţi la câţi turişti trec pe acolo în fiecare an. Gökçe voia însă mai mult de la viaţă, aşa că la 24 de ani şi-a făcut bagajele şi a plecat prin lume. A lucrat câte 18 ore pe zi, fără să fie plătit pentru orele suplimentare, mai bine de 3 ani, în restaurante din toată lumea, din Argentina până în Statele Unite ale Americii, doar ca să poată să înveţe de la cei mai buni.

Salt Bae în copilărie, foto: childhoodbiography.com
Citeşte şi: Viața lui Jamie Oliver: De la băiatul bun la toate în bucătăria părinților, la cel mai cunoscut prezentator TV și până la revoluționarea industriei alimentare în școlile din Marea Britanie – LIFE.ro

Când a considerat că a aflat ce avea nevoie să afle s-a întors în Istanbul şi şi-a deschis propriul local, specializat în carne de vită. I-a mers bine. Atât de bine încât unul dintre cei mai bogaţi oameni din Turcia, omul de afaceri Ferit Sahenk, s-a decis să investească în afacerea sa. După 4 ani a mai deschis un restaurant, în patria bogaţilor şi celebrităţilor: Dubai. Au urmat Abu Dhabi, New York, Miami, Londra. 19 restaurante Nusr-Et sunt acum în întreaga lume, dar cele mai multe au fost deschise după ce Nusret Gökçe a devenit Salt Bae şi milioane de oameni au ajuns să viseze că vor mânca ceva făcut de mâna lui.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nusr_et#Saltbae (@nusr_et)

Povestea lui Salt Bae – Clipul care l-a transformat în bucătarul celebrităţilor

Cum a ajuns tânărul kurd să fie vânat de celebrităţile de pe tot mapamondul şi să vândă o friptură şi cu peste 1000 de euro? Cu un stil unic, dar şi cu mult noroc.

În ianuarie 2017 Gökçe a postat pe conturile sale de Twitter şi Instagram un clip în care secţiona o bucată de carne şi o săra într-un stil nu doar original, dar şi foarte teatral. Lasă sarea să cadă pe antebraţ şi abia apoi aceasta ajunge pe bucăţile de carne.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nusr_et#Saltbae (@nusr_et)

Odată cu clipul Ottoman Steak internetul a sărit în aer, mai ales după ce celebrităţi precum Bruno Mars au share-uit clipul vizionat până acum de aproape 17 milioane de ori.

“Gestul cu turnatul sării a venit firesc, dintr-o dată, n-a fost studiat. E ca şi cum îmi pun semnătura pe operă.”

Atunci i-a fost dată şi porecla Salt Bae. BAE este un acronim de la Before Anyone Else (înaintea altcuiva), dar termenul este folosit deseori şi cu semnficaţia de iubit. În orice caz, ambele ipostaze se potrivesc perfect cu stilul lui Gökçe.

În scurt timp vedetele se îngrămădeau la uşile restaurantelor Nusr-Et, ca să beneficieze de tratamentul bucătarului care se simte în elementul lui în centrul atenţiei. Leonardo diCaprio, Rihanna, Justin Bieber, Philip Plein, Cristiano Ronaldo, Sergio Ramos, familia Beckham, Mark Wahlberg, Al Pacino sunt doar câteva dintre celebrităţile care au beneficiat de fripturile şi show-urile lui Salt Bae. De altfel, şi preţurile din restaurantele lui diferă în funcţie de prezenţa lui acolo, o friptură cu foiţă de aur de 24 de carate ajungând să coste şi 1.200 de euro.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nusr_et#Saltbae (@nusr_et)

În mod evident, celebritatea atinsă peste noapte, la propriu, a atras atenţia multora, iar criticii culinari au mers să-i testeze calităţile de bucătar. O parte dintre recenzii au fost dezastruoase.

“Jecmăneala publică nr. 1” – New York Post

Pe de altă parte, mulţi susţin că friptura la pachet cu piesa de teatru merită toţi banii. Iar oamenii fac în continuare coadă la restaurantele lui, aşa că pare-se că mâncarea nu e totul, ci se caută întreg pachetul.

Citeşte şi: Chef Samuel Le Torriellec: Cum să ajungi bucătar profesionist dacă te-ai plictisit de… şcoală – LIFE.ro

Povestea lui Salt Bae – Reproşuri, scandaluri, nimic nu pare să-l afecteze

Bucătarul preferat al vedetelor nu a fost scutit de scandaluri în ultimii ani. Unul dintre ele a izbucnit după ce Salt Bae a fost fotografiat în compania lui Nicolas Maduro, preşedintele Venezuelei. În timp ce ţara se zbate într-o sărăcie lucie, conducătorul ei participă la ospeţe sfidătoare, cu cheltuieli imense. Evident, reproşurile nu au curs doar la adresa lui Maduro, ci şi a bucătarului pentru că l-a primit pe dictator în restaurantul său. Şi nu au fost doar reproşuri, ci şi proteste de stradă şi valuri de recenzii negative pe Yelp, un site dedicat opiniilor utilizatorilor.

Fotbalistul francez Franck Ribery a devenit şi el ţinta unui val de reproşuri după ce a postat pe internet întâlnirea cu bucătarul-vedetă şi friptura de peste 1000 de euro. Nici fotbalistul nu s-a lăsat însă mai prejos, răspunzând cu aceeaşi monedă comentariilor negative.

Probleme au fost şi în pandemia de coronavirus, când unul dintre restaurantele sale a fost închis de autorităţi pentru că a încălcat regulile impuse în această perioadă. Şi nici angajaţii care l-au acuzat că ia parte din bacşişuri nu l-au menajat, deschizând un proces împotriva lui. Salt Bae i-a plătit şi a susţinut că acuzaţiile au fost o minciună, dar nu avea timp de pierdut prin tribunale.

Salt Bae nu pare deloc impresionat de comentariile negative la adresa lui sau a felurilor de mâncare preparate în restaurantele sale. Îşi joacă în continuare rolul de star, cel care l-a şi transformat în milionar. Nu uită totuşi să se mândrească şi cu cei 9 copii ai săi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nusr_et#Saltbae (@nusr_et)

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO