fbpx

Căutare

Share this article

Anul 2021 a fost unul incredibil pentru cei 4 italieni care au pus bazele trupei Maneskin. După ce au câştigat Festivalul de la Sanremo, în martie, tinerii au reuşit să rupă tiparele şi la controversatul concurs Eurovision, pe care l-au câştigat şi care i-a transformat, aproape peste noapte, în staruri internaţionale. De controverse şi scandaluri nu au scăpat însă nici ei – chiar în ziua în care au fost declaraţi învingători.

Maneskin, de la scandal la câştigătorii Eurovision

Sunt 15 ani de când Eurovisionul nu a mai fost câştigat de o trupă şi 31 de ani de când Italia nu a mai primit acest premiu. Ultimul a venit în braţele lui Toto Cutugno, în 1990, cu piesa care a şi făcut istorie, de altfel: Insieme: 1990.

Deşi nu erau tocmai pe profilul clasic al concurenţilor, membrii trupei Maneskin au intrat în cursă drept favoriţi. Deşi votul juriilor naţionale nu a fost de partea lor, telespectatorii i-au votat masiv, lucru ce i-a dus direct în fruntea clasamentului. Acum, dacă ne uităm la succesul pe care l-au cunoscut în ultimele luni, nu mai pare o surpriză. Piesele lor sunt fredonate în toate colţurile lumii.

Bucuria câştigului a fost însă atunci umbrită de un scandal de proporţii. Damiano David, solistul Maneskin, a fost acuzat că s-ar fi drogat în direct, chiar în timpul concursului organizat în Olanda. Camerele l-au surprins în timp ce se afla în camera verde, cea rezervată aşteptării rezultatului, în timp ce făcea un gest specific celor care prizează cocaină.

Foto: chroniclelive.co.uk

Masa nu s-a văzut însă în imagini, iar membrii trupei au negat categoric acuzaţiile, anunţând că la întoarcerea în Italia vor face şi un test antidrog, ca să-şi dovedească nevinovăţia. Iar Damiano David s-a ţinut de cuvânt şi a făcut testul care a arătat că a spus adevărul, nu a consumat droguri.

Scandalul a fost depăşit rapid, iar trupa şi-a văzut de succesul pe care îl aştepta. A devenit prima formaţie din Italia care a intrat în Top 10 în Marea Britanie, după care a ajuns şi în Top 10 în Statele Unite cu I Wanna Be Your Slave şi Beggin.

Maneskin a plecat apoi într-un turneu prin Europa şi a ajuns cap de afiş la festivalurile verii. Toamna i-a dus peste ocean unde s-au transformat în răsfăţaţii celor mai celebre emisiuni din SUA, precum cele ale lui Ellen DeGeneres şi Jimmy Fallon şi au cântat în deschiderea legendarilor de la Rolling Stones. 3 nominalizări au primit la premiile MTV EMA 2021, organizate la Budapesta, de unde au plecat cu cel pentru Best Rock.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Måneskin (@maneskinofficial)

Povestea Maneskin

Damiano David, Victoria De Angelis, Thomas Raggi şi Ethan Torchio s-au cunoscut în timpul liceului, la Roma şi deşi au început să cânte împreună din 2015, momentul oficial al formării trupei a venit un an mai târziu, când şi-au dat seama că fac treabă bună împreună şi s-au înscris la un concurs local. Aşa a apărut şi numele trupei, Maneskin, care în daneză înseamnă „lumina lunii.” Victoria este pe jumătate daneză, iar colegii i-au rugat să le spună câteva cuvinte din care să găsească ceva potrivit.

Acelaşi concurs i-a determinat şi să îşi scrie propriile piese în loc să cânte cover-uri, iar primele semne ale succesului au apărut. Premiul I al lor a fost.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Måneskin (@maneskinofficial)

Doar că drumul nu avea să fie unul lin, iar Maneskin şi-a etalat multă vreme talentul pe străzile Romei. În acelaşi timp cei 4 tineri au început să acorde tot mai mult timp repetiţiilor, aşa că în 2017 s-au înscris fără să stea pe gânduri la ediţia italiană a emisiunii X-Factor. Au terminat concursul pe locul 2, suficient de bine pentru ca să semneze un contract cu Sony Music şi să ajungă pentru prima dată în topurile naţionale.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Måneskin (@maneskinofficial)

Au scos un album, iar piesele lor au început să devină o constantă în topurile din Italia şi chiar să depăşească graniţele. Au început să cânte în peninsulă, dar au avut concerte şi în Spania, Franţa, Elveţia, Germania, Belgia şi Marea Britanie. Însă începutul lui 2021 avea să aducă o surpriză de proporţii după ce au câştigat Festivalul de la Sanremo, unde rock-ul n-a prea avut loc până acum. Aşa au ajuns să reprezinte Italia la Eurovision, iar de acolo până la a deveni cunoscuţi în toată lumea nu a mai fost decât o chestiune de săptămâni.

Citeşte şi: Istoria muzicii rock, de la începuturi până azi – LIFE.ro
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO