Povestea soldatului de 96 de ani care a salvat prin artă satul curcubeu care cândva avusese nu mai puțin de 1200 de gospodării - LIFE.ro
Mergi la conținut

Povestea soldatului de 96 de ani care a salvat prin artă satul curcubeu care cândva avusese nu mai puțin de 1200 de gospodării

Cum a salvat un soldat de 96 de ani un oraș de la demolare? Și cum a ajuns bunicul curcubeu să fie eroul din Satul Curcubeu, un simbol al Taiwanului?
Share this article

Taichung a fost cândva una dintre localitățile care găzduiau două milioane de soldați chinezi care se adăpostau de guvernul lor naționalist. Astăzi, zona centrul Taiwanului mai trăiește doar prin bunicul de 96 de ani care pictează în liniște. Zi de zi, Huang Yung-fu iese din bungaloul său cu două camere pentru a picta pereții clădirilor din satul care altădată zumzăia încontinuu. Un caleidoscop colorat dă astăzi viață unui loc care, fără dăruirea lui Huang, ar fi fost demult dărâmat.

Totul a început atunci când Huang, un fost soldat, și-a decorat o pasăre pe peretele din dormitor. Astăzi, toate casele rămase în Taichung au devenit opere de artă. Pline de animale abstracte și desene suprarealiste, locul a primit numele de Rainbow Village / Satul Curcubeu și a devenit un obiectiv turistic vizitat anual de un milion de turiști. Și totul a pornit de la singurătatea lui Huang, denumit Grandpa Raibow / Bunicul Curcubeu.

Povestea lui Huang Yung-fu: de la soldat la artist

Huang nu a fost nicicum un artist. Însă, își amintește că desena împreună cu tatăl său atunci când avea cinci ani. S-a născut în apropiere de Guangzhou, în China și la doar 15 ani a plecat de acasă pentru a lupta împotriva invaziei japonezilor.

După Al Doilea Război Mondial, Huang a luptat împotriva guvernului comunist al lui Mao Zedong. Iar atunci când Partidul Naționalist a fost înfrânt în 1948 și Zedong a creat Republica Populară Chineză, Huang și peste două milioane de soldați împreună cu familiile lor și-au urmat liderul, Chiang Kai-shek, în Taiwan.

Pentru a-i acomoda s-au creat localități militare de-a lungul întregii insule. Zone în care aceștia ar fi trebuit să trăiască până când naționaliștii ar fi preluat din nou conducerea în China. Însă această perioadă nu a mai venit.

Încă în activitate, Huang a locuit în mai multe baze din Taiwan și a fost împușcat de două ori în timpul bombardamentelor chinezilor. Iar în 1978 s-a retras din armată, primind medalia de aur pentru „Apărarea Taiwanului”.

Atunci și-a strâns toată avuția și și-a cumpărat un bungalou într-o localitate numită Taichung. A trăit acolo liniștit timp de 40 de ani până când a rămas singur și instituțiile statului s-au hotărât să dărâme zona.

Satul Curcubeu
Sursă Foto: AFP PHOTO / Sam Yeh

Cum a fost salvat prin artă cu Satul Curcubeu, cel care avea cândva 1200 de gospodării?

Comuniștii chinezi au devenit din ce în ce mai agresivi de-a lungul timpului și mulți militari au decis să-și părăsească casele, iar construcțiile acestea au început să se deteriorize. Așa că guvernul taiwanez a decis să înceapă demolarea acestor zone. Și în acest moment din cele 879 de localități militare au mai rămas doar 30.

În Taichung erau peste 1200 de gospodării, însă de-a lungul timpului oamenii fie au plecat, fie au murit, așa că Huang a rămas singur. Iar din 2008, dezvoltatorii imobiliari din zonă au început să dărâme din așezăminte, lăsând în urmă doar 11 locuințe. Însă Huang nu avea unde să plece. Nu fusese căsătorit și nici nu avea familie în Taiwan, așa că a rămas în bungaloul său. Și atunci când a primit o scrisoare de la guvern că trebuie să elibereze zona, soldatul a pus mâna pe o pensulă și a început să picteze. Întâi a desenat o pasăre pe peretele din dormitor. Apoi câteva pisici. Și, încet, încet, toate casele abandonate au devenit colorate. Însă celebrul bunic are acum 96 de ani, iar sănătatea nu îi mai este ca în tinerețe.

 

Toată lumea îi spune Bunicul Curcubeu, însă Huang nu are niciun copil. Dar, se pare că niciodată nu este prea târziu pentru dragoste. Așa că în 2013, Huang s-a îndrăgostit în spital în timp ce era internat pentru a-și trata o pneumonie. Huang s-a îndrăgostit de una dintre asistente cu care s-a și căsătorit la puțin timp, așa că populația din Satul Curcubeu s-a dublat.

Visul unui bunic a devenit simbol național

Înainte să se îndrăgoastească, însă, Huang a fost descoperit de un student de la Universitatea Ling Tung care a început să-l susțină în lupta cu autoritățile. Acesta a început să-i promoveze desenele și să creeze o campanie de strângeri de fonduri pentru a face rost de bani pentru vopsea. Și tot el a făcut o petiție pentru ca localitatea să nu fie demolată. Așa că, în doar câteva luni, primarul din Taichung a primit peste 80,000 de mailuri în care cetățenii îi cereau să nu distrugă locul. Iar vocile lor au fost auzite. În octombrie 2010, primarul din Taichung a decis ca cele 11 case să fie păstrate și transformate în parc public.

Povestea lui Huang a prins viață și conform datelor oficiale în 2016 parcul a fost vizitat de peste 1,25 milioane de oameni. Timp de mai bine de zece ani, Huang făcea rost de bani pentru vopsea din donațiile pe care i le lăsau oamenii în fața bungaloului. Astăzi, studenții de la Ling Tungau vând cărți poștale și alte materiale vizuale pentru a strânge donații care să ajungă la organizațiile care se ocupă de persoanele în vârstă.

Huang încă desenează zilnic clădirile din Satul Curcubeu, acolo unde și locuiește. Însă la 96 de ani forțele sale încep să fie din ce în ce mai reduse. Așa că, își dorește ca localittea să se transforme într-o școală de artă pentru copii, iar bungaloul său să devină muzeu.

Satul Curcubeu nu este doar un parc public cu clădiri colorate, este dovada vie a stăruinței, curajului și determinării. Este un loc salvat de o inimă mare. Și un vis al unui soldat de 96 de ani care nu o să moară niciodată. Astăzi Taichung, locul pe care guvernul voia să-l distrugă cu buldozerul, a devenit Satul Curcubeu, un simbol național.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora