fbpx

Căutare

Share this article

Născută în cosmopolitul New York al anilor ’20, Iris Apfel a absolvit școala de artă și a lucrat apoi la Women’s Wear Daily. Și-a cunoscut marea dragoste la 20 și un pic de ani. S-au căsătorit și apoi au început o aventură romantică printre textile colorate. Împreună au fondat compania Old World Weavers. Și au lucrat cu 9 președinți americani. În 2015, a devenit imaginea brandului Kate Spade. Iar în 2018 a publicat o carte despre viața sa. Astăzi este admirată de milioane de oameni în social media. Dar care este povestea sa?

Înainte să fie model, a condus un business de succes

Contrar tuturor așteptărilor, Iris a intrat acum ceva ani în această lume strălucitoare a modei. De altfel, doamna își amintește că primul job pe care l-a avut în beauty & fashion a venit abia atunci când avea 90 de ani, lucrând pentru colecția de iarnă a companiei de cosmetice MAC (în 2011).

Însă, înainte să fie, așa cum se descrie chiar ea o „geriatric starlet”, numele său era strâns legat de succesul companiei internaționale de fabricare a țesăturilor Old World Weavers pe care a fondat-o în 1950 împreună cu soțul său Carl Apfel. Cei doi au fost parteneri de afaceri și de viață pentru mai bine de 68 de ani. Iar casa lor arată absolut incredibil – le-au deschis ușile celor de la Vogue Paris acum câțiva ani:

Acasă la Iris & Carl Apfel / Foto: Vogue Paris

Au lucrat pentru nouă președinți americani, de la Harry Truman la Bill Clinton. Și, în această perioadă a primit și titlul de de „First Lady of Fabric / Prima doamnă a țesăturilor” sau „Our Lady of the Cloth / Doamna noastă de pânză”.


Citește și: Prietenia dintre actrițele Jane Fonda și Lily Tomlin, într-un serial care ne învață să ne uităm altfel la părinți și bunici


Cât cei doi soți au avut compania, până în 1992, Iris venea în Europa de două ori pe an pentru a alege materiale pe care să le ducă peste ocean. Așa că s-a specializat în reproducerea materialelor specifice secolelor XVII, XVIII și XIX. Și, în toată această perioadă, au avut un magazin în Manhattan pe 115 East 57th Street.

Iris Apfel, o poveste de viață incredibilă de peste 90 de ani care se continuă și astăzi

În 2005 a avut o expoziție cu hainele și accesoriile sale la The Metropolitan Museum of Art. Spectacolul acesta a fost unul marcat pentru lumea modei din toată lumea. A plecat de o expoziție de accesorii, dar pentru a le putea pune în evidență curatorul i-a propus lui Iris să le îmbrace cu hainele sale. Și de la vreo 4-5 outfit-uri expuse într-o singură încăpere din Muzeul de Artă, show-ul s-a transformat în ceva incredibil. Peste 800 de ținute realizate din obiectivele lui Iris Apfel au cucerit întregul muzeu din New York. Iar muzeul a primit, din nou, un aer modern, vibrant, creativ – așa cum spunea în glumă Iris. Mai mult despre această expoziție puteți să aflați chiar de la ea:

Iris Apfel este probabil cel mai cunoscut, dar și mai controversat model din lume. La 91 de ani, a fost pe coperta revistei Dazed & Confused. Și astăzi, la 97, a semnat cu agenția IMG, devenind astfel cel mai în vârstă model care a semnat cu o astfel de companie importantă. Ca să înțelegeți despre ce nivel vorbim, IMG Models le reprezintă astăzi și pe celebrele Gigi Hadid, Gisele, Elsa Hosk sau Chrissy Teigen.

Dar cum a început totul: când și ce și-a cumpărat prima dată?

A crescut în Queens. Și, fiind copil singur la părinți, aceștia o luau cu ei la fiecare petrecere. Cele mai multe dintre evenimente aveau loc la bunicii săi în Brooklyn. Aici, bunica sa o lăsa să se joace cu foarte multe materiale textile. Era un mic colț de paradis pentru ea. Materiale de toate culorile, de toate formele și de toate mărimile i se derulau în fața ochilor. Preț de câteva ore erau doar ale ei. Iar dacă era cuminte, micuța Iris putea să plece acasă cu șase bucățele de material. Cel mai frumos cadou pe care îl putea primi.

Prima cumpărătură a venit atunci când avea 11 sau 12 ani. Atunci mama sa i-a dat 25 de dolari să își aleagă vestimentația pentru Paște. Iar adolescenta Iris și-a cumpărat atunci o rochie de mătase în piersic palid, o pălărie de paie și o pereche de pantofi. Totul în modul caracteristic: ieftin și creativ. De altfel, ține minte și acum că i-au rămas bani de cafea și masa de prânz.

Faimoasă datorită stilul său eclectic, Iris este recunoscut datorită culorilor țipătoare pe care le alege, a ochelarilor imenși pe care îi poartă, a accesoriilor îndrăznețe pe care le alege și, mai ales, a combinațiilor originale pe care le construiește.

Iris Apfel: “Cea mai mare realizare a mea? Faptul că am rezistat atât de mult”

Ca să vă dați seama de stilul doamnei: asta a răspuns la întrebarea Rossanei Greenstreet într-un interviu din The Guardian. Iris este un fenomen. Plină de umor, autoironie și originalitate, a reușit să devină foarte repede un personaj carismatic. Și tot în acest interviu, întrebată cum ar vrea să fie ținută minte peste ani și ani, doamna a răspuns în stilul caracteristic: “drept cel mai în vârstă adolescent”.

 

Vrei să ai un viitor mai strălucitor? 10 sfaturi de la Iris Apfel

Anul trecut, Iris a publicat cartea “Iris Apfel: Accidental Icon”, o sursă de inspirație pentru toată lumea. Iar dacă vreți să aveți un viitor mai strălucitor, poate ar fi cazul să țineți cont de cele 10 sfaturi semnate de Iris despre bătrânețe, individualitate, succes și frumusețe. Le-am trecut, pe scurt, mai jos:

  1. Nu pune atât de mult preț pe vârstă, până la urmă este doar un număr
  2. Alegeți un partener de viață care să se bucure pentru succesul tău
  3. Atunci când găsești ceva care să te incite, nu îl abandona, din contră, concentrează-te să îl dezvolți și să te bucuri cât mai mult de el
  4. Dacă vrei să rămâi tânăr, trebuie să gândești ca un om tânăr
  5. Ai încredere în tine și în opiniile tale mai presus de orice altceva
  6. Dar asta nu înseamnă să te izolezi … nu trăi cocoțat într-o castel de fildeș
  7. Banii nu înseamnă și nu pot cumpără succesul. În schimb, succesul vine dacă ești bucuros, mulțumit, dacă ți-ai găsit omul pe care să îl iubești, ești înconjurat de oameni frumoși care te apreciază, faci ceea ce îți place și poți să dăruiești celor din jurul tău.
  8. Banii nu pot să-ți aducă stilul, în schimb trebuie să îl găsești, să te reprezinte, să îl porți
  9. Ai încredere în tine și în visurile tale. Nu îți pune singur piedici. Și nu te gândi niciodată că nu poți reuși pentru că ești femeie. Începe fiecare nou început cu pași mici și ține minte că nu poți să greșești dacă nu încerci.
  10. Nu pretinde că ești mai tânăr decât ești cu adevărat
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO