Povestea unui cuplu de medici veterinari care a lăsat orașul pentru viața la țară. Cum a apărut Nasul Roșu, un business cu fructe și legume crescute bio? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Nasul Roșu este numele unui business cu legume și fructe ecologice. Povestea sună cam așa: Alina și Dan au terminat facultatea de Medicină Veterinară, s-au căsătorit și și-au dorit să locuiască la curte. În oraș nu aveau cum, așa că i-au întrebat pe părinți ce pământuri au primite moștenire de la bunici sau străbunici. Unul dintre terenuri era perfect pentru ei, puțin cam prea mare, dar nu s-au mai încurcat cu amănuntele. Alina a născut, a rămas acasă să aibă grijă de copil, iar Dan s-a apucat de construcția casei în care urmau să locuiască împreună, la țară.

Odată mutați, au început să cultive tot felul de plante din care dădeau rudelor și prietenilor, iar aceștia le lăudau. Așa, încet, încet s-au gândit că ar putea să le și vândă și au făcut un magazin online. Ei cultivau, ei recoltau, ei livrau.

Azi au doi copii ce se implică și ei în treburile grădinii atunci când au timp, după ce ies de la școala din sat la care învață.

Cum arată azi Nasul Roșu și către ce se îndreaptă, vedeți mai jos. Spoiler: vor să facă agricultură biodinamică. Ce înseamnă asta și ce avantaje are, tot mai jos.

De când v-ați apucat voi de grădinărit?

Ferma noastră este destul de micuță în comparație cu alte ferme din România, însă modelul acesta de activitate pe care îl avem noi, se pretează doar unei ferme ca a noastră de unul, două, maxim trei hectare. Fiind foarte multe tipuri de culturi și fiind foarte dinamici, trebuie să stăpânim foarte bine toate loturile și toate tipurile de culturi, ceea ce nu se poate face la o scară mai mare.

Am început să grădinărim de când ne-am mutat aici, în mediul rural, venind din Ploiești.

Prin ce an?

Ne-am mutat la fermă în 2007.

De ce ați plecat din oraș?

Ne-am mutat pentru că ne doream să locuim la casă și nu la bloc, iar asta nu se putea face în Ploiești. Eram un cuplu tânăr, la început de drum, proaspăt căsătoriți și era prea mult pentru noi la acel moment să visăm la o casă la oraș. Așa că am căutat prin loturile pe care le avea familia noastră, atât a mea cât și a soțului și am găsit acest teren la 25 de kilometri de Ploiești. Terenul avea 8000 de metri pătrați, era mult mai mare decât ce aveam noi nevoie, dar am ales să venim aici pentru că aveam deja terenul și nu trebuia decât să construim casa, dar și pentru că ne-a atras ideea de a ne întoarce la rădăcini. Bunicii și străbunicii noștri au locuit pe acest teren care în 2007 era gol, fără utilități, fără nimic pe el. A fost un teren pe care cineva l-a avut în arenda și ani buni l-a cultivat cu porumb.

Alina și Dan Constantinescu

Era un teren agricol, nu?

Era un teren intravilan ca și încadrare în chestiunea asta cadastrală, dar folosit în scop agricol.

Aveați copii atunci?

O aveam pe Ioana micuță. După ce am născut-o, eu am rămas la Ploiești cu ea, iar soțul meu s-a apucat efectiv de casă și s-a ocupat intensiv, astfel încât să ne putem muta cât mai repede. Ioana a venit aici când avea mai puțin de un an și toți trei am început o altfel de viață.

Prin ce era diferită această viață nouă?

Trebuia să ne acomodăm cu mai puține condiții, să mă gândesc că atunci când locuiești la oraș e foarte ușor când ai uitat să cumperi ceva, dacă ai o întâlnire, e foarte ușor să ajungi la ea, lucruri care nu erau la fel aici. Aici trebuie să fim mai calculați și mai organizați.

Dar voi înainte ce meserie aveați?

Noi suntem medici veterinari de profesie. Am început acest proiect imediat după finalizarea facultății, când eu am avut-o pe Ioana, iar Dan a avut primul job din viața lui, acela de diriginte de șantier  pe terenul nostru. Noi am făcut facultatea în București, timp de șase ani.


Citește și: De la „căpșunar” până la crescător de vaci Angus la Călărași. Povestea tânărului care a lăsat o afacere de un milion de lire sterline la Londra pentru a munci acasă


Dar nu ați profesat nici o zi?

Am profesat în timpul facultății pentru un job part time.

Unde v-ați cunoscut voi doi?

La facultate în București. Am fost colegi de grupă și fiind ploieșteni amândoi, ne-am împrietenit. Am făcut naveta împreună.

Alina și micuța Ioana, în urmă cu aproape 11 ani

Când v-a venit ideea să începeți să cultivați terenul acesta și să faceți și un business din asta?

Am început să-l cultivăm imediat după ce ne-am mutat pentru că ni s-a părut absolut normal ca stând la țară să avem o grădină în spatele casei. Nu eram străini de grădinărit, dar nici foarte familiari cu asta deoarece locuiserăm la oraș toată viața. Am pus câteva plăntuțe, câteva răsaduri într-o grădină improvizată și ușor, ușor ne-a prins această activitate. Am început să căutăm semințe mai interesante, soiuri mai interesante, să ne luăm cam tot ce ne trebuie în gospodărie. Mie plăcându-mi să gătesc și amândurora să mâncăm, a venit cumva automat nevoia asta de a avea de toate în grădină. Apoi am descoperit că dacă îngrijești mai bine plantele și nu le chimizezi, nu le forțezi, ele sunt mai bune, cu cât folosești soiuri naturale și eviți hibrizii, cu atât ai rezultate și mai bune și ușor, ușor am conturat această activitate.

Nu am avut în plan să facem un business din asta, ci am avut în plan să fim angajați și să facem asta ca și hobby.

Dar erați angajați? De unde aveați bani să trăiți?

Eram angajați, da. După ce am ieșit din concediu de maternitate m-am angajat într-o corporație, soțul meu s-a angajat și el după ce a terminat casa. Aveam job-uri de teren și asta ne-a ajutat.

Acum câți copii aveți?

Doi. Între timp a apărut și Tudor. Ioana are 12 ani și Tudor are 7 ani.

Micuțul Tudor

De ce se cheamă Nasul Roșu?

Atunci când am decis să trecem din sfera unui hobby în sfera unei activități – nu aș spune a unui business pentru că, din nou, nu ne planificasem să dezvoltăm un business din asta, ci o mică activitate de după job – am dorit să ne punem un nume care să ne reprezinte, să însemne ceva pentru noi, dar și ușor de reținut de oamenii pe care îi voiam aproape. Așa ne-am adus aminte de o experiență pe care am trăit-o în Franța când bătând străduțele unui orășel de acolo, am descoperit un restaurant care se numea „Le nez rouge” unde am plecat foarte încărcați și cu multe amintiri. Am avut senzația aceea că lucrurile simple și de suflet sunt cele mai importante. Așa că ne-am dorit să recreăm acea bucurie pe care am trăit-o și noi în acel restaurant, bucurie oferită de cei care erau proprietari și foarte entuziaști, pasionați și dăruiau cu foarte multă ușurință atât experiențe culinare, cât și experiențe interumane. Mi-am adus aminte de toată călătoria aceea inițiatică din Franța unde ne-am schimbat puțin mindset-ul, de la niște oameni orientați către rezultate, către cifre, către lucruri palpabile, la niște oameni pasionați de lucruri de suflet, experiențe culinare, prietenii, etc. Acela a fost pentru noi un moment în care ne-am schimbat optica și de aceea ne-am dorit să punem și noi numele acestei activități „Nasul Roșu”. În plus, e și ușor de reținut și reprezintă o metaforă. Fiecare din noi își poate închipui ce înseamnă acest nas roșu: poate fi și un semn de sănătate, de bucurie și unul de voie bună, mulțumire sau fericire.

Care a fost primul vostru client?

Nu mai știu. Primii, au fost prietenii, familia, cei apropiați care se bucurau de tot felul de legume; ei spuneau că sunt foarte bune și le plac foarte mult. Acești primi clienți din afara casei au rămas mereu aproape de noi. Ei ne vizitează în continuare la magazin, la fermă. Majoritatea celor cu care am început, sunt și acum alături de noi pe parcursul activității noastre.

Ioana, fata cea mare a Alinei și a lui Dan

Care e modelul de business?

Am schimbat de mai multe ori macazul și pentru că acesta este un business destul de sensibil ce are nevoie permanent de ajustări. Noi vrem să oferim produse cât mai proaspete, cât mai bune și cât mai sănătoase și nu putem folosi același model de business deoarece tot timpul se schimbă anotimpurile, preferințele oamenilor și natura.

Am început cu un magazin online și timp de un an de zile am făcut noi livrări acasă. Îmi aduc aminte că mare parte din livrări le-am făcut împreună cu copiii; îi urcam în dubiță și plecam cu ei să livrăm.

Apoi am găsit un spațiu frumos în București, un loc cu o energie specială unde am deschis un magazin fizic. Am virat de la un magazin online cu beneficiile și neajunsurile lui către un magazin fizic care, la rândul lui, are și bune și rele și am mai început colaborarea cu niște restaurante de top din București care au dus produsele noastre la alt nivel. Acesta este acum modelul nostru de business. Nu lucrăm cu alte magazine. Produsele pe care noi le facem se găsesc la noi în magazin pentru că nu avem cantități mari, iar noi vrem să oferim produse cât mai proaspete. Pentru asta culegem în fiecare dimineață și ducem produsele în magazin.

Ce înseamnă „noi”? Grădinăritul nu e o muncă ușoară. Cine se ocupă exact?

Avem o mică echipă de 3 angajați permanenți și oameni care vin și ne ajută în perioadele mai încărcate, primăvara și vara.

Iarna ce faceți?

Noi nu avem închis niciodată, la noi se lucrează tot timpul. Iarna punem răsaduri, recoltăm salată, avem și produse specifice sezonului rece. Dacă vine frigul mare, mare, ne pune pe pauză câteva săptămâni, altfel avem treabă tot timpul.

Legumele pregătite de vânzare

Aveți solar, nu?

Da, solarii neîncălzite.

Dar tu mai lucrezi în grădină?

Arareori.

Dar copiii ce zic? Le place viața la țară?

Pentru ei viața la țară este viața lor. Nu știu altceva. Se duc la bunici ca să stea în vacanță la oraș. Aici însă le place. Ei aici s-au născut și aici locuiesc. Le place viața lor și nu s-au gândit că ne vom muta la oraș vreodată.

Și la școală unde merg?

Aici în sat.

Dar se implică în grădină?

Da, sigur. Când e timp, seara, mai mergem și lucrăm împreună cu cei care ne ajută la grădină.

Vorbim acum de un business sau este o activitate?

Acum este un business. Eu mi-am lăsat job-ul și mă ocup exclusiv de această activitate 24 cu 7.

Solarul de primăvară de la Nasul Roșu

Se poate trăi din așa ceva?

Nu știu ce să răspund. Fiecare trăiește cum s-a obișnuit. Nu e o viață luxoasă, nu e viață în care să poți să-ți faci planuri și să poți investi, să-ți cumperi chestii foarte scumpe oricând ai vrea.

Dar e o viață sănătoasă…

Depinde foarte mult ce-ți dorești. Noi suntem niște oameni care nu punem preț pe lucrurile materiale, nu ne lipsesc dacă nu le avem. Vorbesc aici de haine, încălțăminte, excursii luxoase, și așa mai departe.

Dacă ești așa, se poate trăi din agricultură, dacă vrei să te îmbogățești și nu-ți dorești o activitate solicitantă, nu e cel mai bun business. Oricum e un business, o meserie de vocație. Trebuie să fii atras, să te bucure creșterea unei plăntuțe sau gustul unei legume produse de tine. Acestea sunt principalele mulțumiri pe care le ai.

Toate soiurile de roșii ecologice ce cresc la Nasul Roșu

În vacanțe mai aveți timp să mergeți?

Am fost mai puțin în vacanțe în comparație cu anii trecuți, dar încercăm să ieșim măcar o săptămână, două pe an ca să mergem la mare. Am încercat și să combinăm excursiile cu utilul, pentru a cunoaște alți producători și pentru a face schimb de experiență prin alte țări.

Dar celelalte produse de pe site, de unde le aveți? Am văzut și lactate și carne…

În special lactate. Cu carnea e o poveste lungă. Noi încercăm să oferim produse din carne care nu ridică probleme etice, produse provenite de la ferme mici unde animalele au avut o viață bună, au fost libere, fericite, iar lucrul acesta este din ce în ce mai rar.

Și lactatele?

Avem un portofoliu de la mici producători români, Din păcate, lactatele românești sunt din ce în ce mai reduse, și am apelat la producători din Italia pentru niște lactate speciale obținute din lapte bio, din agricultura biodinamică, dar și niște produse de nișă de la ei care să completeze gama legumelor pe care le facem noi.

Alina lângă camioneta cu care face livrări

Voi nu aveți animale, nu?

Nu. Avem albine în fermă pentru că noi tindem către o fermă de tip biodinamic. Este un concept mai complex față de agricultura ecologică care înseamnă în principal să nu tratezi chimic plantele, să faci rotația culturilor și să folosești semințe netratate. Agricultura biodinamică înseamnă să ai în fermă și animale. Iar noi în mini ecosistemul acesta creat am pus albine care ne ajută la polenizare și mai avem pui care umblă liberi prin grădină, mănâncă diferite gângănii care pot fi paraziți pentru plante și cresc împreună cu legumele și verdețurile pe care nu reușeam înainte să le vindem.

Dar animale pentru carne nu avem.

Îți lipsește ceva din viața de la oraș?

Nu și oricum, ne-am mutat de mult aici și nu-mi mai lipsește nimic. Dar și înainte, noi fiind studenți, stăteam la cămin, eram tot timpul pe drumuri, nu aveam o viață chiar ușoară. Așa că nu pot să spun că înainte era ușor și apoi a devenit complicat. Dimpotrivă, nu ce ne-am mutat aici a devenit totul mai simplu pentru că avem o casă a noastră, ne creștem familia, avem unde să ne desfășurăm, să ieșim afară, unde să ieșim să mâncăm fructe și legume direct de pe plantă.

Te-ai mai întoarce la oraș?

Nu. Oricum suntem destul de aproape și de București și de Ploiești. În București ajungem într-o oră, iar în Ploiești ajungem în 30 de minute. Nu m-am gândit niciodată că noi suntem remote pentru că locuim în mediul rural. Și dacă aș locui în cealaltă parte a Bucureștiului și aș vrea să ajung în nord, probabil că tot atâta timp aș pierde.

Când erați mici vă petreceați vacanțele la țară?

Mai mult soțul meu. El mergea la Constanța la bunicii lui și stătea foarte mult acolo, îi ajuta și era foarte îndrăgostit de activitățile de la țară.

Eu mergeam mai puțin la țară pentru că nu prea mai aveam unde. Însă, locuind la curte, eram tot timpul conectată cu ce se întâmplă la țară, cu plantele, cu albinele…

Îți amintești ce-ți doreai să te faci când erai mică?

Mi-am dorit să fiu medic veterinar, ceea ce s-a și întâmplat, pentru că eram pasionată de plante, de animale, de natură. După facultate am făcut un master la ASE în Comerț, iar acum un master în agricultura ecologică. Soțul meu este deja masterand pe agricultură ecologică pentru că ne dorim să facem lucrurile și cu pasiune, dar și cu știință pentru că agricultura nu este atât de simplă; nu o poți face de pe internet sau presărând niște semințe pe pământ.

Găinile circulă libere prin fermă la Nasul Roșu

Ce ai în grădină?

De toate avem: roșii, castraveți, ardei, vinete, ceapă, sfeclă, fasole, tot ceea ce e specific acestei perioade a anului. Avem plante medicinale, plante aromatice, porumb dulce, dovlecel, țelină, morcov, păstârnac, de toate.

Conserve faceți?

Da, facem din surplusul pe care îl avem, în special în lunile iulie și august.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora