Povestea din spatele vedetei tike! sneakerșii Adidas YEEZY Boost 700

Căutare

Share this article

Când eram adolescentă, un punct valoros al profilului meu îl cântărea perechea de „adidași” pe care o purtam. Nu aveam Facebook, nu exista Insta (Instagram), nu știam de hipsteri, dar știam că pentru a fi băgată în seamă trebuia să am „adidași mișto”.  Iar „adidașii mișto” costau de la 200 de dolari în sus, ceea ce o făcea pe mama să înnebunească. În primul rând nu înțelegea de ce trebuie să port „adidași” ca băieții și în al doilea rând, de ce trebuie să fie atât de scumpi: „Dacă tot vrei să te încalți așa, ia-ți niște teniși (eventual din ăia de Drăgășani – cei din generația mea trebuie să-i cunoască) și te țin toată vara”. Dacă reușeam să strâng bani pentru o pereche de sneakerși (o parte de la mama, o parte de la bunici, alta din comisioanele și treburile pentru care primeam niște bani – odată am vopsit tot gardul din fața casei ca să nu mai plătească un om pentru asta și să-mi dea mie banii) țineam la ei ca la o comoară prețioasă.

Anii au trecut și mi-am reamintit cum e să fii iubitor de sneakerși abia după ce am aflat de deschiderea primului sneakers hub din România, tike!.

Recunosc, acum nu mai am această pasiune, dar nu am fost șocată să aflu că sunt alții așa cum am fost eu și mai sunt unii care nu se fac bine” niciodată.

Așa că am tras niște sfori și am ajuns să vorbesc cu Valentin Zaharia (aka Pacepa) cel care este manager de proiect al acestui magazin pentru pasionații de „adidași”.

Magazinul tike! s-a deschis pe 23 august în București, iar pe 15 septembrie a avut loc petrecerea oficială de inaugurare. Magazinul este al doilea concept de sneakers hub de acest tip din Europa, primul magazin tike! fiind deschis în Belgrad în 2016. tike! București aduce pe piața din România colecții exclusiviste, cu modele în ediție limitată de la branduri renumite. Sunt doar 50 de concepte ca acesta în întreaga lume, destinate iubitorilor de sneakers, colecționarilor și sportivilor. Odată cu deschiderea magazinului tike!, Bucureștiul devine și capitala sneakerșilor și a culturii lor.

Adidas YEEZY Boost 700 Cum adică hub de sneakersi?

Una dintre expresiile care traduc cuvantul hub din engleză în română este „punct central.” Denumirea asta de ”sneakers hub” vrea să sugereze faptul că magazinul Tike! se vrea locul unde colecţionarii, pasionaţii sau pur şi simplu cei curioşi de fenomenul ”sneakers” se pot întâlni şi pot avea o experienţă care trece de aspectul pur comercial al unui magazin oarecare de încălţăminte.

Ce se întâmplă la tike!? Câte branduri, câte perechi de sneakersi, prin ce se diferențiază tike de alte locuri și ce experiență poți avea aici?

Pe lângă brand-urile „consacrate” (Nike, Jordan și Adidas), pe rafturile de la Tike! se mai găsesc momentan perechi de la Vans, Saucony, Reebok, Puma si New Balance. Dorinţa noastră este să diversificăm cât mai mult acest portofoliu, astfel încât fiecare persoană care intră în magazin să găsească cel puţin o pereche care „să îi facă cu ochiul”. De aceea vom încerca să diversificăm şi mai mult „paleta” de brand-uri în viitor, aşa că nu ezitaţi să ne vizitaţi mai des.

Adidas YEEZY Boost 700 Adidas YEEZY Boost 700

Cum ai ajuns manager de proiect pe România? Cum ai ajuns să primești job-ul acesta?

Manager de proiect sună prea pompos – prefer să cred că sunt suficient de experimentat în domeniul acesta încât să pot colabora cu un magazin de specialitate şi să fac legătura între comunitatea de pasionaţi şi magazinul dedicat lor. Aşa cred că am ajuns în vizorul celor de la tike!.

Cine i-a convins pe sârbi să deschidă al doilea magazin în București?

Comunitatea pasionaților de sneakers care este în continuă dezvoltare.

Există piață de sneakersi așa mare în Ro?

Conceptul de „sneakers” e destul de la început la noi în ţară în comparaţie chiar şi cu alte ţări cu care ne învecinăm şi cu care am împărtăşit un traseu istoric oarecum similar (Serbia, Ungaria). Cu toate astea, piaţa de sneakers din România, deşi e la început, e mare şi în creştere – e departe de a se fi apropiat de un prag de saturaţie.

Ca să pară că am habar, câte perechi de sneakersi ar trebui să am acasă? Sau nu contează numărul, importante sunt modelele?

Contează prea puţin numărul de perechi – ceea ce contează este felul în care te simţi atunci când îi asortezi la un outfit şi îi scoţi din casă. Dacă mai atrag şi o privire de la cei din jurul tău, e un bonus. J

Cât valorează sneakersii tăi personali, din dressingul tău? – un calcul rapid și estimativJ Câte perechi ai?

După cum ziceam, nu cred că e relevant numărul de perechi sau preţul/valoarea lor. Contează cel mai mult ce sentiment ai atunci când îi alegi să-i porţi la o anumită ocazie. E ca orice alt obiect pe care îl poţi găsi într-o colecţie – de exemplu, nu trebuie să ai un perete tapetat cu tablouri ca să fii „colecţionar de artă”, poţi să ai un tablou pe un perete, dar să te facă să te simţi special de fiecare dată când îl priveşti. Eu aşa văd lucrurile.

Care este profilul pasionatului de sneakersi? E musai să fie hipster?

Care e profilul hipsterului?

Până unde pot ajunge pasionații de sneakersi? Ai vreo poveste specială cu cineva care a făcut ceva nemaifăcut pentru o pereche de sneakersi?

Pasiunea te poate împinge destul de departe J. Avem noroc cu internetul care facilitează legăturile între pasionaţi de oriunde din lume. Personal, am întâlnit şi cunoscut persoane din alte ţări sau de pe alte continente, care m-au ajutat să obţin perechi pe care nu le-am avut la îndemână. Ceea ce e fain e că în „lumea” asta a pasionaţilor, genul acesta de favoruri se întorc.

Cu ce haine se asortează sneakersii?

Cred că sneakerșii sunt cea mai versatilă încălţăminte – de la un outfit 100% sport, până la „echipament” de mire şi mireasă – i-am văzut în toate ipostazele. Cu puţină atenţie la detalii, se pot integra chiar şi într-o astfel de situaţie.

Înțeleg că ai organizat un eveniment dedicat pasionaților, în Cluj, și că se organizează câteva și în București. Ce găsești la aceste evenimente, de ce ai vrea sau ar trebui să mergi?

Împreună cu doi prieteni din Cluj organizez un eveniment – Kickin’ It (anul acesta a fost a treia ediţie). Am fost şi la unele evenimente din Bucureşti, cele mai reuşite fiind „Sneakers & Burgers”. Scopul acestor evenimente este de a face comunitatea de pasionaţi, care îşi „desfășoară” activitatea preponderent în online, să interacţioneze „in real life”.

Să revenim la tike! Este aproximativ o lună de când s-a deschis magazinul. Cum se arată situația în funcție de previziuni. Dă lumea bani pe „adidași”? 

După cum punctam și mai sus, piața de profil din România este la început, dar este mare și în continuă creștere.

Mai există astfel de concepte la noi în țară?

Din câte ştiu, mai există de acest profil. Totuși, tike! este un concept diferit, special, nu există nimic similar, nici ca design și nici ca portofoliu de brand-uri / modele.

Poate fi catalogat drept un magazin exclusivist? Adică trebuie să ai o anumită cultură și un anumit potențial financiar ca să cumperi de la Tike?

Termenul de „exclusivist” poate să îndepărteze, să inducă o senzaţie de impersonal, aşa că nu aş zice exclusivist – mai degrabă „deosebit”, prin prisma designu-ului, a atmosferei şi a selecţiei de produse. Cât despre preţuri – putem face un experiment rapid şi cu un buget de „mers la mall” şi cumpărat o pereche de sneakers banali, găsim cel puţin 3 perechi şi aici care să se încadreze în buget şi să atragă şi priviri.

Care este perechea de sneakersi vedetă pe care o aveti acum la Tike? Ce model și cât costă?

Adidas YEEZY Boost 700 – face parte din linia de colaborări dintre brandul Adidas şi Kanye West. Preţul este de 1.400 de lei, fiind o pereche exclusivistă prin prisma acestei colaborări.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO