Povești de succes în parenting: Învățăminte și experiențe de la părinți exemplari - LIFE.ro
Mergi la conținut

Povești de succes în parenting: Învățăminte și experiențe de la părinți exemplari

Unii părinți cred în a fi stricti, în timp ce alții sunt îngăduitori. Mulți se întreabă cum să găsească echilibrul potrivit. Parentingul respectuos, numit uneori „parenting înțelept”, implică stabilirea de standarde și reguli stricte (de exemplu, să cheltuiești doar banii pe care îi câștigi), respectând totodată alegerile copiilor (de exemplu, lăsându-i să-și aleagă propriile activități după școală).
Share this article

Parentingul respectuos, numit uneori „parenting înțelept”, implică stabilirea de standarde și reguli stricte (de exemplu, să cheltuiești doar banii pe care îi câștigi), respectând totodată alegerile copiilor (de exemplu, lăsându-i să-și aleagă propriile activități după școală). Unii părinți cred în a fi stricți, în timp ce alții sunt îngăduitori. Mulți se întreabă cum să găsească echilibrul potrivit.

Ce este parentingul respectuos?

De ce ar lăsa vreun părinte un copil mic să facă propriile alegeri? Este mult mai ușor să intervină înainte ca al tău copil să facă ceva care sună ca o idee proastă, cum ar fi să poarte un costum de Halloween la școală în ianuarie sau să demonteze un radio.

Dar părinții respectuoși prețuiesc individualitatea și nu încearcă să dicteze despre ce sunt curioși copiii lor sau cum se exprimă

Spre deosebire de stilurile populare de parenting, cum ar fi „permisiv”, care îi exagerează pe copii pentru a evita conflictele, sau „autoritar”, în care comunicarea este unidirecțională, cu puțină luare în considerare a nevoilor emoționale ale copilului, parentingul respectuos înseamnă să-i vezi pe copii ca ființe independente și raționale.

În cartea ei „Grit”, renumitul psiholog Angela Duckworth este de acord că acesta este cel mai bun mod de a crește copiii

″Părinții respectuoși sunt judecători preciși pentru nevoile psihologice ale copiilor. Ei apreciază faptul că ai lor copii au nevoie de dragoste, limite și latitudine pentru a-și atinge potențialul maxim”, scrie ea. „Autoritatea lor se bazează pe cunoaștere și înțelepciune, mai degrabă decât pe putere.” Iată care sunt cei 3 piloni ai unui parenting respectuos.

Citește și: Ce e sindromul „lumea periculoasă” şi ce tip de parenting alegem în zilele noastre

Structura

Lăsați copiii să facă propriile alegeri, atâta timp cât așteptările sunt îndeplinite.

Îndrumați-i prin modul în care lucrurile pot fi făcute mai bine.

Așteptați-vă să facă lucruri, chiar și atunci când este greu.

Thomas Vu a crescut cu reguli stricte și multă structură, dar părinții lui i-au oferit libertate deplină de a-și urmări obiectivele.

„Era de așteptat să obțin A-uri drepte. Nu a fost ușor, dar atâta timp cât am făcut-o, mama m-a lăsat să joc toate jocurile video pe care mi le-am dorit. În cartea mea, acesta a fost un comerț echitabil”, mi-a spus el.

Vu avea un sfert de la absolvirea facultații cu o diplomă în bioinginerie când a avut ocazia să facă un stagiu la Electronic Arts, un producător de jocuri video de top.

Părinții săi nu au fost încântați, dar l-au lăsat să renunțe și să-și urmeze visul de a crea jocuri video. Mai târziu a devenit producătorul principal la Riot Games pentru League of Legends, care are astăzi 180 de milioane de jucători.

Sprijinul

Oferă copiilor dreptul la propriul lor punct de vedere.

Respectă-le intimitatea.

Nu faceți corecturi constante în acțiunile sau vorbirea lor.

D.A. Wallach este un investitor de succes în tehnologie. Una dintre primele sale investiții a fost Spotify, unde a fost artist în rezidență.

Când Wallach avea opt ani, a devenit interesat să investească, așa că mama lui i-a dat niște bani și i-a deschis un cont. A petrecut ore întregi cercetând companii. Mama lui și-a dat părerile, dar el a trebuit să decidă unde să investească.

Wallach a pierdut cei mai mulți bani în șase ani, dar mama lui i-a spus că pierderea face parte din procesul de învățare.

Nu toată lumea își poate permite să-i dea copilului bani pentru a învăța despre investiții. Dar mama lui Wallach i-a hrănit talentele în alte moduri care nu au costat bani: analizând, discutând și dezbătând alegerile cu el, tratându-l ca pe un adult și nu chinuindu-l din cauza eșecului.

Citește și: Povestea de viață și de dragoste a expertului în parenting Gabriela Maalouf

Căldura

Spune-le copiilor că pot apela la tine pentru ajutor.

Petrece timp de calitate cu ei.

Angajați-vă împreună în activități pline de compasiune.

Breegan Jane este designer de interior și gazdă la emisiunea „Extreme Makeover” de la HGTV. Ea este, de asemenea, filantrop și face parte din consiliul de administrație al Single Moms Planet.

Părinții ei au învățat-o despre compasiune și i-au arătat cum să facă față adversității cu rezistență și creativitate.

„Aveam 11 ani când am mers pentru prima oară să îi ajutăm pe alții cu munca de misiune. Am dat îmbrăcăminte oamenilor dintr-un oraș din Mexic unde apa curată nu era din abundență”, mi-a spus ea. „Am fost șocat de sărăcie.”

Acum că Breegan este mamă, ea apreciază importanța de a-i învăța pe copii să dea înapoi. Ea și cei doi fii ai săi fac voluntariat împreună la programele de asistență alimentară.

Citește și: Mihaela Plugărașu, profa româncă ce predă cursuri de comunicare americanilor din Miami și autoarea unei cărți de parenting în limba engleză

„Îmi dau seama acum că majoritatea părinților nu își expun copiii la adevăruri triste, dar ai mei au făcut-o înconjurând durerea cu atâta speranță”, a spus ea. „Ei s-au concentrat întotdeauna pe tot binele pe care îl putem face și pe care îl putem aduce altora.”

Sursa foto: Pinterest

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora