Căutare

Share this article

Ajuns la cea de-a şaptea ediţie, Divan Film Festival (Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară), eveniment dedicat filmului şi bucătăriei din Balcani, are loc anul acesta în perioada 20 – 28 august la Craiova şi în Portul Cultural Cetate din judeţul Dolj. La Craiova, proiecţiile vor avea loc în aer liber, în Centrul Vechi, sâmbătă şi duminică, 20 -21 august, după care festivalul se va desfăşura, în continuare, pe malul Dunării, în pitorescul Port Cultural Cetate. Ca în fiecare an, vor avea loc şi concerte şi demonstraţii culinare.

Poveşti urbane din Balcani”, tema acestei ediţii uneşte sub aceeaşi umbrelă peste 30 de filme – lungmetraj, scurtmetraj şi documentare, dar şi un simpozion.

Deşi ţările balcanice păreau condamnate la ruralism, Agatha Christie și Graham Greene au fost fascinaţi de peisajul şi fauna umană ce popula Orient Express-ul în drumul spre Paris de la Istanbul prin Bucureşti şi Belgrad. În ultimii ani, creaţiile lui Theo Angelopoulos și Nuri Bilge Ceylan au oferit imagini ale Greciei sau ale Istanbulului diferite de cele turistice. La fel şi filmele Noului Val Românesc, care au dezvăluit un Bucureşti nefardat. Există, așadar, și un peisaj citadin balcanic, mai mult sau mai puțin pitoresc, încărcat de tensiune şi personalitate”, spune Marian Ţuţui, directorul artistic al Divan Film Festival.

Printre filmele care vor ilustra tema din acest an se numără două comedii spumoase, câştigătoare a mai multor premii, dar şi adevărate succese de box-office la vremea lansării lor: Bal-Can-Can/ Bal-Kan-Kan (2005, r. Darko Mitrevski, Macedonia-Italia-Marea Britanie) şi Parada/ The Parade (2011, r. Srdjan Dragojević, Serbia- Slovenia- Croaţia- Macedonia-Franţa-Marea Britanie).

Bal-Can-Can, o comedie neagră plină de aventuri şi suspans, ne poartă într-o călătorie prin lumea interlopă din Balcani, de-a lungul căreia un dezertor din armata macedoneană împreună cu fratele lui de sânge caută o bunică moartă, înfăşurată într-o carpetă furată. Filmul a câştigat două premii la festivalurile de film de la Moscova (Rusia) şi Motovun (Croaţia).

După ce a urmărit o înregistrare plină de violenţă a paradei gay eşuate din Belgrad, în 2001, regizorul sârb Srdjan Dragojević a hotărât că trebuie să atace acest subiect. Filmul reaizat abia în 2010, Parada, abordează problema homofobiei balcanice într-o cheie comică: nişte veterani de război din regiune ajung să asigure securitatea unei parade gay din capitala Serbiei.

Într-o zonă care la vremea lansării filmului, în 2011, număra mai puţine cinematografe decât Londra, Parada a adus în cinematografe peste 500.000 de oameni (Serbia, Croaţia, Slovenia, Muntenegru, Bosnia şi Herţegovina). Cu toate acestea, într-un interviu acordat în 2012 publicaţiei britanice The Guardian, regizorul Srdjan Dragojević se declara sceptic în ceea ce priveşte schimbarea atitudinii sârbilor faţă de comunitatea LGBT, în timp Ante Tomić, un critic de film croat, găsea o explicaţie în faptul că oamenii au fost atraşi în număr atât de mare la cinema datorită „miştoului” pe care filmul îl face de atitudinea macho balcanică, heterosexualitatea bine determinată a locuitorilor acestui spaţiu, precum şi de frica ridicolă faţă de gay.

Parada a câştigat trei premii la Festivalul de Film de la Berlin, în 2012, printre care Premiul Publicului.

Pe timpul desfăşurării festivalului camparea pe teritoriul portului este gratuită şi se va face în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului.

Divanul Film Festival este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu” în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova şi Consiliul Judeţean Dolj, cu sprijinul CNC şi ICR.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO