Irina Baianț, soprana româncă ce a stat la masa cu cei mai mari lideri ai lumii - LIFE.ro
Mergi la conținut

Irina Baianț are 29 de ani și este una dintre cele mai talentate și cunoscute soprane românce. Irina a cântat pe scene de prestigiu din Franta, Belgia, Olanda, Anglia, Germania, Rusia și Turcia, iar în Romania urmează să joace un rol important în musicalul My Fair Lady. Ea este deja obișnuită cu scena musicalului deoarece a debutat în spectacolul Fantoma de la Operă care s-a jucat inclusive la Kremlin.

În 2016, alături de Doru Toderuț, Irina a fost participat la preselecția pentru Eurovision cu piesa „The Voice”. În 2015 a fost invitată la petrecerea organizată în cintea președintelui rus, Vladimir Putin, iar apoi la masa lui.

Azi, Irina Baianț o interpretează, alături de Ana Maria Georgescu, pe Eliza în „My Fair Lady”, musical care se va juca în șase spectacole, pe scena sălii Epika de la Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City, pe 21 martie de la ora 20:00, pe 22 martie de la ora 20:00 și pe 23 și 24 martie, de la ora 15:00 și ora 20:30, în câte două reprezentații pe zi.

Am povestit cu ea despre copilărie, despre pasiunea pentru artă, dar și despre lucrurile care o fac fericită.

Care sunt pentru tine provocările în rolul Elizei Doolittle?

Irina Baianț: Eliza este un rol care îmi vine mănușă, pentru că Eliza seamănă mult cu Irina. Un copil care și-a dorit foarte mult să își depășească condiția și să își exteriorizeze puterea interioară. Cea mai mare provocare pentru orice act artistic este să rămâi autentic în fața publicului.

În afara de My Fair Laidy, unde te putem vedea/asculta? 

Irina Baianț:  În afară de „My Fair Lady”, care se va juca pe 21 martie, 22, 23 și 24 martie la Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City, activitatea mea se orientează mai mult spre străinătate. Pregătesc „L’elisir d’amore” la Opera din Seoul în luna mai, „Marius et Fanny” în Marsillia si Paris, și alte producții în Cehia, Franța, respectiv Portugalia, în acest an. Mai sunt și multe concerte private în țară.

Foto: Miluta Fluieras

Pe ce scene mari ai cântat până acum?

Irina Baianț: Toate scenele pe care am pășit vreodată sunt mari! Pentru că publicul te face să te simți mare. Eu așa consider, pentru că așa m-am pregătit și așa am cântat. Scena nu ar fi nimic dacă oamenii care calcă pe ea nu ar scrie istorie și nu ar rămâne în amintirea publicului. Recent, menționez concret concertul din ianuarie de la Grand Rex, Paris, cel mai mare cinematograf din Europa (aproximativ 3000 locuri), 2 zile la rând, cu casa închisă.

Care a fost cel mai emoționant moment din cariera ta, de până acum?

Prezența mamei mele la primul recital pe care l-am avut la Scala din Milano și, totodată, ultimul în care a mai putut să mă vadă. Va rămâne unic.

Cum a fost să stai la masa cu Putin? Te-ai fi gândit vreodată?

Întâlnirea cu Putin fost o experiență puternică. Bineînțeles că nu m-am gândit niciodată că acest lucru se va întâmpla, dar istoria se scrie cu fiecare pas.

Ce îți doreai să te faci când erai mică?

Am trecut prin 3 etape: musafir, cal și medic. Am ajuns cântăreață J…

Când ai inceput să cânti și cum?

La vârsta de 3 ani am început studiul pianului. Am intrat la liceul de muzică „George Enescu”, am studiat pianul până în clasa a 11-a, apoi printr-o conjunctură dificilă atunci, dar cu final fericit, am trecut la canto clasic și așa am ajuns unde sunt astăzi.

Crezi că ești vedetă?

Sunt vedetă de fiecare dată când trec pragul unei scene și sunt aplaudată de public.

Ce îți place la viața ta?

Casa, familia, vocea, pregătirea fiecărui rol sau concert, prietenii, cafeaua de dimineață, agenda care mă însoțește peste tot și în care îmi notez fiecare gând important, călătoriile, toate momentele în care cred și mă regăsesc… toate îmi plac.

Ce regret ai?

Am regretat mereu că nu petrec suficient de mult timp cu oamenii dragi. Timpul e ireversibil.

Care a fost cea mai mare realizare a ta de până acum?

Nu există „cea mai mare realizare” pentru că mereu apare un obiectiv mai ridicat, mai important. Și totuși oamenii cărora le-am câștigat prețuirea și admirația reprezintă una dintre cele mai mari bucurii ale mele.

Irina Baianț:

Ce vis ai legat de cariera sau de viața personală? 

Visez mult cu ochii deschiși și asta mă face nehotărâtă, pentru că în mintea mea pot face orice, iar asta nu se întâmplă și în viața de zi cu zi. Așa că prefer să consider că tot ce realizez este un vis bifat, nu invers. Pas cu pas ajung acolo unde visez.

Cu cine ai vrea să cânți pe aceeași scenă?

Sunt multe personalități alături de care îmi doresc să cânt. Dacă aș începe să le enumăr pe toate aș epuiza răbdarea cititorilor așa că prefer să las universul să mă surprindă și să văd dacă se mulează pe gândurile mele.

Cum arată o zi perfectă pentru tine?

Depinde de dispoziția pe care o am…. Acum, de exemplu, mi-aș dori să fiu cu tata la casa bunicilor mei din Brad, unde mi-am petrecut majoritatea verilor din copilărie, să stăm sub nucul din curte, pe o pătură și să mâncăm nuci.

Ce te face fericită?

Fericirea o găsesc în zâmbete, flori, animale, aplauze, acute, mâinile tatălui meu, îmbrățișări, ciorba de pui á la grec, parfumuri, croissante, vară, mare, sport și ochii omului iubit.

Irina Baianț:
Foto: Miluta Fluieras
Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora