fbpx

Căutare

Share this article

Faptul că anul acesta Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a inclus în competiţie, pentru prima dată, un film din Paraguay, a fost, se pare, de bun augur întrucât „Moştenitoarele/The Heiresses”, al lui Marcelo Martinessi a câştigat Trofeul „Transilvania. Primit sâmbătă seara, în cadrul galei TIFF de la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, premiul în valoare de 15.000 de euro, completează palmaresul regizorului care a câştigat cu acest film şi Ursul de Argint, de la Berlin. Filmul a convins juriul (regizorul Dagur Kari, cineastul Stephane Foenkinos, scenarista Rebecca Lenkiewicz, actorul Vlad Ivanov şi regizoarea Agnes Kocsis) cu poveatea sa despre eliberarea sexuală într-o societate conservatoare.
„Aş vrea să împart acest premiu cu echipa mea, pentru că noi, regizorii, stăm pe platouri şapte săptămâni şi uneori nu ştim ce să facem. Ei sunt acolo să te susţină, să te ajute să mergi pe drumul pe care le-ai spus că vei merge”, a spus regizorul la primirea premiului din partea sopranei Angela Gheorghiu.

Foto: tiff.ro

Hlynur Pálmason, regizorul lungmetrajului ”Iarna trădării/ Winter Brothers”, un film de o „puternică pasiune, frumuseţe şi energie cinematografică’’, a fost declarat câştigătorul premiului pentru cea mai bună regie (în valoare de 5.000 de euro).
Premiul pentru cea mai bună interpretare a mers către Natalia Tena, Oona Chaplin şi David Verdaguer, trei dintre actorii filmului ”Ancora şi speranţa/ Anchor And Hope”, de Carlos Marques Marcet, aceştia remarcându-se prin ”modul excepţional în care se completează pe ecran, cu inteligenţă şi farmec, creând roluri emoţionante şi pline de umor’’.
Premiul Special al Juriului (în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO), a fost câştigat de două filme: ”Casa/The Home”, de Asghar Yousefinejad, ”o superbă piesă cinematografică”, cum este descrisă pe cineuropa.org, şi ”Izbiţi de soartă/ Scythe Hitting Stone”, de Anna  Kruglova, un film despre complexitatea perioadelor de tranziţie.

Foto: tiff.ro

”Ghid de viaţă/Life Guidance”, de Ruth Mader, un film ce-şi desfăşoară acţiunea într-o lume cu un capitalism perfect, a fost premiat cu Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film.
Premiul publicului i-a revenit lui Gustav Moller pentru thrillerul minimalist ”Vinovatul/ The Guilty”; Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj (în valoare de 10.000 de euro) a ajuns la Constantin Popescu pentru ”Pororoca”; Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut (în valoare de 1.000 de Euro) a fost înmânat regizoarei Ivana Mladenovic pentru ”Soldaţii. Poveste din Ferentari/ Soldiers. Story From Ferentari”; ”Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not”, de Adina Pintilie, a primit o menţiune specială în cadrul aceleiaşi secţiuni.
La secţiunea Scurtmetraj, Premiul Zilelor Filmului Românesc a fost câştigat de ”Cadoul de Crăciun”, regizat de Bogdan Mureşanu, în timp ce ”Un pas în urma serafimilor/ One Step Behind The Seraphim”, debutul în lungmetraj al lui Daniel Sandu, a fost declarat cel mai popular film al ediţiei.
Invitată de onoare a ediţiei, Fanny Ardant, a primit trofeul festivalului pentru întreaga carieră; actriţa maghiară Anna Széles a fost premiată în onoarea celor peste 50 de ani dedicaţi teatrului şi filmului; în timp ce actorul Florin Piersic, a primit şi el premiul pentru întreaga carieră.

Lista completă a premiilor o puteţi vedea pe site-ul festivalului tiff.ro.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO