Prima piesă de teatru a lui Pascal Bruckner se lansează în premieră mondială la UNDERCLOUD 2016 - LIFE.ro

Căutare

Share this article

 

Scriitorul Pascal Bruckner, dramaturgul Matei Vişniec şi regizorul Mihai Mănuţiu sunt invitaţii de onoare ai celei de-a noua ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Independent UNDERCLOUD. Festivalul vine cu o ofertă teatrală bogată, oferind publicului din România peste 40 de spectacole româneşti şi internaţionale.

Aici a ales celebrul scriitor francez Pascal Bruckner să îşi lansează prima sa piesă de teatru, scrisă anul acesta şi intitulată „Crăciun la palat”, o comedie politică de situaţie, care face aluzie la Franţa contemporană, dar care ale cărei implicaţii sunt valabile pentru orice context, inclusiv pentru cel haotic şi tulbure al României de azi.

Piesa va fi transpusă de Chris Simion într-un sectacol-lectură, care adună o distribuţie de prestigiu formată din Pascal Bruckner, Marian Râlea, Răzvan Vasilescu, Dana Dogaru, George Ivaşcu şi Vlad Logigan. Pascal Bruckner, romancier faimos prin scrieri precum „Luni de fiere”, „Casa îngerilor”, „Fanaticii apocalipsei”, este preşedinte onorific al Companiei D’AYA, încă din 1999, când Chris Simion a pus bazele celei mai importante mişcări teatrale independente din România.

Foto: Cata Leim

UNDERCLOUD 2016 dedică un focus DADA, cu ocazia centenarului celebrei mişcări de avangardă iniţiate de Tristan Tzara. Invitatul special în cadrul acestui focus este dramaturgul Matei Vişniec, care va fi reprezentat de patru montări, atât din ţară, cât şi din străinătate, după piese scrise de el: Chris Simion va realiza un spectacol-lectură după „Cabaretul Dada”, regizorul Alexandru Nagy prezintă spectacolul „Buzunarul cu pâine”, Eric Deniaud, de la compania Collectif Kahraba (Franţa/Liban), vine cu spectacolul de marionete pentru adulţi „Voix dans le noir” (după „Omul-pubelă sau Teatrul descompus”), iar trupa Teatrului „Eugen Ionescu” din Republica Moldova prezintă spectacolul „Istoria comunismului repovestită pentru bolnavii mintal”.

Foto: Nicu Cherciu

Începând cu ediţia din 2015, UNDERCLOUD a adăugat Premiul Teatru Liber – Under Any Cloud, acordat unui teatru de stat sau unui artist din sfera teatrului de stat, pentru contribuţia sa la promovarea actorilor tineri. Anul acest, premiul îi va fi acordat lui Mihai Măniuţiu, directorul Teatrului Naţional din Cluj Napoca, pentru susţinerea constantă pe care o oferă tinerilor artişti şi pentru oportunităţile de dezvoltare pe care le oferă acestora. Mihai Măniuţiu este regizor, profesor şi autori de beletristică şi de critică de teatru şi este cunoscut pentru spectacole precum Richard al II-lea, Experimentul Iov, Lecţia, Timon din Atena, fiind câştigător a numeroase premii naţionale şi internaţionale. 

Programul complet al festivalului UNDERCLOUD 2016 este disponibil pe site-ul festivalului. Biletele pot fi achiziţionate on-line, iar începând cu 17 august vor fi puse în vânzare şi la Casa de Bilete ARCUB-Gabroveni. Preţul unui bilet este de 35 RON.

UNDERCLOUD se desfăşoară sub egida programului european „Europe for Festivals. Festivals for Europe”, un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.

UNDERCLOUD, eveniment organizat de Asociaţia Mişcarea Undercloud, cu sprijinul ARCUB, cofinanţat de AFCN, susţine Bucureşti 2021 –  Oraş candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO