Rapperi care au scris istorie. De la Nas la Drake, cei mai influenți hip-hipperi ai tuturor timpurilor - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Cu rădăcinile sale în New York-ul anilor 1970, hip-hop-ul este acum un fenomen cu adevărat global, ceea ce e perfect normal să ne întrebăm care sunt acei rapperi care au scris istorie. Muzica rapp a ajutat la vânzarea a milioane de discuri, a dictat tendințele modei și a alimentat schimbările sociale.

Aceștia sunt artiștii cărora trebuie să le mulțumim pentru că au făcut din hip-hop ceea ce este astăzi, de la DJ de pionierat până la MC-uri inovatoare și producători recunoscuți în toată lumea. S-ar putea părea că există unele excluderi controversate, dar am încercat să ne concentrăm pe artiștii care au adus contribuții individuale remarcabile, mai degrabă decât ca parte a unui grup.

Iată care este lista cu acei rapperi care au scris istorie în muzica hip-hop:

Kool Herc

A fost odată o petrecere legendară pe Sedgwick Avenue, un bloc de apartamente care se profilează în Bronx, New York City, unde s-a născut hip-hop-ul. Cine a participat la petrecere o să confirme că spațiul s-a umplut de zece ori mai mult decât capacitatea lui. Responsabilul? Fără nicio îndoială: Kool Herc. În acea seară de august din 1973, Herc (pe numele real Clive Campbell) a pus două copii ale aceluiași disc pe un aparat de mixaj, concentrându-se direct pe „break” – secțiunea percutantă a cântecului, fără voce. Ideea a fost de a repeta pauza înainte și înapoi dintre cele două discuri și de a ține oamenii să danseze mai mult timp, dar a pus bazele buclelor și sample-urilor care vor ajunge să definească sunetul hip hop. În timp ce Campbell nu a obținut niciodată un succes comercial uriaș și a fost în multe privințe eclipsat de cei doi bărbați care îl urmează pe această listă, locul său în paternitatea hip-hop este imobil.

Rapperi care au scris istorie: Afrika Bambaataa

Dacă Herc este părintele hip-hop-ului, atunci Afrika Bambaataa este unul dintre nași. A fondat colectivul Universal Zulu Nation și, inspirat de Herc să înceapă propriile petreceri similare cu DJ, a luat acele breakbeats și a alergat cu ele – mai întâi, în cluburile din centrul orașului New York, unde s-au dovedit extrem de populare, și apoi chiar mai departe.

Împreună cu Soulsonic Force, un ansamblu fondat de Bam, a lansat în 1982 seminalul Planet Rock, care a injectat energie electronică de dans în funk-ul hip hop și a fost în multe privințe un precursor al obsesiei anilor 90 pentru muzica lui George Clinton.

Grandmaster Flash

Nimic altceva decât un inovator, Grandmaster Flash a luat ceea ce a văzut în jurul său – petrecerile din Bronx, deck-urile rotative, melodiile disco tăiate în bucăți – și și-a făcut totul propriu. A fost pionier în scratching și beat-mixing, tehnici care sunt atât de obișnuite acum, dar, în anii șaptezeci, erau uluitor de noi. Single-ul său mixt live, The Adventures of Grandmaster Flash on the Wheels of Steel, este manualul DJ-ului până în prezent, în timp ce The Message, încărcat politic, lansat împreună cu grupul de rapperi Furious Five în 1982, a fost una dintre primele melodii ce demonstrează cât de puternic s-ar putea combina hip-hop-ul cu comentariile sociale.

Rapperi care au scris istorie: Rakim

Rakim a fost o nouă rasă de MC. În loc să permită ca rimele lui să fie punctate de ritmul pieselor sale, liniile sale meticulos lucrate s-au împletit în ritmuri cu un flux care a explorat spațiul dintre ele, în același mod în care saxofonul lui John Coltrane flutura în jurul unei bătăi de tobe. Rimele erau în cuvinte, mai degrabă decât la sfârșitul rândurilor, și le-au arătat viitorilor MC cât de delicat ar putea fi rap-ul ca formă de artă (un bun exemplu, în 1992, Don’t Sweat the Technique: „Nu îmbătrânesc niciodată, tehnicile devin antichități/ Mai bine decât ceva nou-nouț pentru că este real/ Și peste un timp stilul va avea mult mai multă valoare”). Alături de geniul lui Eric B, a format unul dintre cele mai mari duouri MC/DJ pe care le-am văzut vreodată.

Dr Dre

Dr Dre a ajutat la transformarea chipului hip-hop-ului în strălucirea gangsta rap-ului. Producția sa a fost pionierul G-funk-ului, sunetul însorit, pe care îl adoră George Clinton, care a dominat Coasta de Vest în anii 90. El a fost în spatele unora dintre cele mai îndrăgite beat-uri ale epocii – Gin and Juice de Snoop Dogg, California Love de la Tupac, single-ul revoluționar al lui Eminem, My Name Is și multe altele – și a ajutat la lansarea carierei unora dintre cei mai mari artiști de astăzi. El a arătat, de asemenea, artiștilor cum să fie cu adevărat pricepuți în afaceri, deținând în comun Death Row Records, fondând Aftermath Entertainment și, bineînțeles, cultivând afacerea cu căști Beats într-un gigant de miliarde de dolari.

Rapperi care au scris istorie: Ice Cube

Un altul dintre cei mai înverșunați susținători ai gangsta rap-ului, Ice Cube nu a fost preocupat să devină un model și a făcut din versiunea sa de hip hop o reflectare sumbră a tensiunilor rasiale și politice din America. Era abraziv și violent în muzica lui, cu versuri și sunete mai dure decât orice a apărut înainte. Munca lui în NWA, precum și următoarele albume solo de la începutul anilor 90, au arătat cât de înfricoșătoare ar putea fi o forță hip-hop. De asemenea, a deschis o cale pentru rapperi multidisciplinari, cu cariera sa de film comercial, deși nu întotdeauna de succes în fața criticilor.

Notorious B.I.G

Nu a fost povestitorul inițial din hip hop, dar înaintea lui – și într-adevăr după – nu au existat multe lucruri mai bune pentru a spune o poveste decât Biggie Smalls. Prin fluxul său de jazz-scat și jocul de cuvinte ingenios, el a pictat o imagine a New York-ului cu versuri pline de bravadă, dar nu lipsite de introspecție, care le-a arătat altora că este posibil să facă ambele lucruri în același timp. Vocea lui a fost atât de puternică că în cele din urmă l-a costat viața, dar și-a pus amprenta pe harta hip-hop și i-a inspirat pe mulți alții după el să facă la fel. Este greu de crezut că un bărbat care s-a schimbat atât de mult a murit când avea doar 24 de ani.

Rapperi care au scris istorie: Tupac

Rapper, actor, activist pentru drepturile civile – Tupac Shakur a redefinit ce ar putea fi un rapper într-o viață care nici măcar nu a depășit un sfert de secol. El a fost un alt rapper care a reflectat fără rușine ceea ce se petrecea în mediul înconjurător – rasismul, sărăcia, masculinitatea toxică – și a dus totul la o audiență globală, vânzând milioane de discuri în acest proces. Influența lui este și astăzi simțită cu intensitate – de fapt, întreaga coloană tematică a lui Kendrick Lamar To Pimp A Butterfly, probabil cel mai mare album hip hop lansat în această parte a mileniului, s-a bazat pe o conversație imaginară și iluminatoare dintre Lamar și Shakur.

Nas

Cu clasicul său din 1994, Illmatic, Nas s-a declarat unul dintre cele mai bune talente din New York. Un maestru în rimă, a făcut să fie la modă să fii liric, cu versuri incredibil de dense și o recitare fără greșeală. Restul discografiei sale este amestecat, deși cu o serie de puncte culminante neîndoielnice, cum ar fi albumul său, Stillmatic, din 2001. Dar este acel album de debut care este încă prezentat ca un simbol a ceea ce înseamnă a fi un rapper din 2001, din acea parte a Coastei de Est.

Rapperi care au scris istorie: Jay-Z

„I got 99 problems, but a [insert here] ain’t one”. Dacă pentru nimic altceva, Jay-Z trebuie să fie considerat influent pentru a inventa acest vers repetat la nesfârșit, modificat la nesfârșit. De asemenea, exemplifică cât de mult impact a avut Jay-Z nu doar asupra lumii rap-ului, ci și asupra conștiinței mainstream. Este un hit-maker peren și unul dintre cele mai bune apariții în Billboard, cu 14 single-uri numărul unu în SUA pe numele său. Dar este, de asemenea, un om de afaceri de mare succes, trecând de la o viață de infracțiuni minore la un jucător principal în lumea modei, sportului și finanțelor.

Andre 3000

A existat o perioadă la mijlocul anilor 90 când părea imposibil să răsturnăm Coastele de Est și de Vest – războaiele rap, superstarurile și hiturile din întreaga lume – dar, ca parte a Outkast, Andre 3000 s-a asigurat că nimeni nu poate continua să ignore Scena sudică a Americii. Cu un sunet care ar fi putut să provină doar din Deep South, Outkast au aprins o scenă ce a produs unele dintre cele mai mari vedete ale hip hop-ului (este și exemplul lui Migos care cucerește lumea printre cele mai recente exemple). Însă, în ciuda faptului că face parte dintr-un duo, Andre 3000 s-a remarcat ca individ, prin fluxul său inimitabil și simțul modei mereu inventiv, care toate au adăugat mistică și influență personală.

Rapperi care au scris istorie: Lauryn Hill

Femeile în muzica rapp fac furori de ceva vreme – Nicki Minaj, Cardi B, Prințesa Nokia, pentru a numi câteva – dar nu a fost întotdeauna așa, istoria rapp-ului fiind dominată de bărbați. Dar Lauryn Hill a schimbat jocul. Ca membră a grupului Fugees, dar predominant cu singurul ei album solo, The Miseducation of Lauryn Hill din 1998, ea a dărâmat barierele pentru artistele de sex feminin. Ea a arătat că femeile din scenă nu erau doar obiecte de decor, ci și cele care trebuiau să facă rap. Un album vital, fundamental, Miseducation ne-a oferit o perspectivă feminină neclintită asupra dragostei și vieții și a arătat cât de plin de suflet ar putea fi hip-hop-ul, ajutând la lansarea neo-soul în acest proces.

Eminem

Eminem nu a fost doar cel mai bine vândut rapper al anilor 2000, ci și cel mai bine vândut muzician, punct. El, poate mai mult decât orice alt rapper, a dovedit cum hip-hop-ul poate domina sfera populară, atât comercial, cât și cultural. În ceea ce privește sunetul, nu există multe care să semene cu Marshall Mathers. Cu toate acestea, prin fluxul său pătrunzător și subiectul adesea inconfortabil, el a dat o voce ciudățeniei întunecate care pătrunde atât de mult din cultura americană – precum și prostia bombastică – și a deschis calea generațiilor viitoare să facă la fel.

Rapperi care au scris istorie: Kanye West

Egoist, neclintit, inexorabil, fervent, geniu – Kanye West nu este altceva decât distinctiv. A adus mostre de suflet înapoi în masă cu producția sa, are o dragoste pentru modă, este specializat în versuri vulnerabile emoțional și se reinventează constant muzical. El a arătat lumii că poți fi așa cum ești tu, chiar și ciudat și totuși să ai un succes uriaș, atât în ceea ce privește recepția critică, cât și vânzările de discuri. Cu o listă revoltător de lungă de credite de producție pe numele său, el a ajutat, de asemenea, la promovarea carierei atâtor alții.

J Dilla

J Dilla este producătorul preferat al producătorului tău preferat. Deși avea abilități semnificative ca MC, prezentate în trio-ul Slum Village, a excelat ca beat-crafter. Cu o cunoaștere muzicală atotcuprinzătoare, a reperat momentele din melodii pe care cei mai mulți dintre noi nici nu le observasem, le-a izolat și le-a transformat în ceva de neratat. A fost un colaborator în serie – care a contribuit la modelarea sunetului lui Madlib, Erykah Badu și a multor alții – iar fragmentele lui cu inflexiuni jazz și ritmuri grozave și îmbătătoare se găsesc și astăzi peste tot în hip-hop.

Rapperi care au scris istorie: Kendrick Lamar

Kendrick Lamar a remodelat hip-hop-ul contemporan după propria sa imagine. Cu albumul său din 2015 To Pimp a Butterfly, el a relansat pasiunea scenei pentru funk și soul de la vechea școală. Experimentările sale cu propria sa voce, tonuri, fluxuri și personaje schimbătoare, au inaugurat o nouă eră a hip-hop-ului profund conceptual, toate în același timp având un mare succes în vânzările de discuri. Dar impactul său social a fost la fel de seismic: a readus la modă povestirea conștientă și a fost extrem de politic. Cântecul său Alright a fost adoptat ca un far de speranță de mișcarea Black Lives Matter, a cărei cauză definește politica americană modernă. (O, și el este unul dintre rapperii preferați ai lui Barack Obama. Când unul dintre cei mai puternici bărbați din lume te strigă, trebuie să fii considerat influent.)

Nicki Minaj

În 2010, Nicki Minaj a sărit pe o piesă, Monster, cu Kanye West, Jay-Z și Rick Ross, a lăsat un verset și i-a distrus pe toți. Pentru mulți, a fost o introducere arzătoare pentru un rapper care va domina muzica pop, moda și politica socială pentru o mare parte a acestui deceniu, dărâmând în mod repetat barierele pentru artistele de sex feminin din scenă. Tot ceea ce face ea este îndrăzneț, neînfricat și distinct – fie că este vorba de ținuta ei de scenă, uimitoare sau de versurile ei livrate cu experiență, care privesc în ochi genul și rasa. De asemenea, ea a avut un succes comercial enorm, dominând Billboard 100 – nicio altă femeie rapper din istorie nu a ajuns în topuri de mai multe ori decât Minaj.

Rapperi care au scris istorie: Drake

Drake este superstarul rap-ului modern. Cântecele sale au fost transmise în flux de miliarde de ori, milioane de oameni îl urmăresc pe rețelele de socializare și este un icon al modei. Din punct de vedere muzical, nu se teme să-și schimbe stilul, cu versuri pur emoționante definindu-i producția, atât vorbite cât și cântate și un sunet mereu în vogă.


Fotografiile din acest articol ne-au fost furnizate de Depositphotos.com

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO