Rase de pisici tigrate. 5 dintre cele mai cunoscute - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Pisicile tigrate sunt felinele acelea mici și dulci, cu blăniță cu dungi, spirale sau pete care s-au strecurat în amintirile tale cu ograda bunicii sau străzile pe care jucai lapte gros. Sunt animăluțele acelea pufoase care-ți ies pe neașteptate în cale cerând atenție sau strecurându-se mai departe printre mașini și picioare grăbite. În fine, pisicile tigrate sunt acele făpturi care nu lipsesc nici din peisajele de țară, nici din cele citadine, nici din mediile sărace, nici din cele prospere. ”Modelul” specific al hăinuțelor lor este cel de la care vine denumirea de pisică tigrată sau tărcată, așa încât tiparul acesta cromatic este cel în funcție de care au fost create rase de pisici tigrate. Începem așadar cu acele tipuri de blăniță specifică raselor de pisici tigrate.

Tipuri de blăniță întâlnite la rase de pisici tigrate

Clasic: este ușor de recunoscut la pisicile cu părul scurt, după spiralele care se termină într-o țintă pe una din părțile corpului

Mackerel: de obicei, tiparul este întâlnit la pisicile de culoare mai închisă, unde blănița are inele dungate, dungi continue sau întrerupte, pete rulând în linii de-a lungul burții.

Pătată: se întâlnește cel mai adesea la pisicile care seamănă cu felinele din sălbăticie, cu blana pătată și constituția foarte atletică (ex: pisica Ocicat)

Agouti: este tiparul caracterizat de combinația de culori negru și galben. Cea mai reprezentativă este pisica din rasa Abissiniană.

5 dintre cele mai cunoscute rase de pisici tigrate

pisică rasa Abyssinian
O tânără Abyssinian în acțiune

Abyssinian

Se spune că această rasă de pisică este descendenta directă a pisicilor sacre venerate de egiptenii antici. Într-adevăr, dacă privești o pictură murală sau o sculptură din acea epocă reprezentând o pisică vei observa o asemănare izbitoare. Totuși, originea pisicii Abyssinian nu a fost demonstrată niciodată, așa că teoria de mai sus rămâne la nivel de legendă. Suplă, grațioasă, cu o ținută regească, Abyssinian are păr de lungime medie, un cap conic, urechi mari, ascuțite, ochi mari, migdalați, verzi sau aurii (se spune că femeile își conturau ochii după modelul ochilor acestor pisici). Modelul blănii este tărcat sau agouti, caracterizat prin benzi alternante de culoare pe lungimea firului de păr (o alternanță echilibrată între închis și deschis). Patru culori pot fi întâlnite la această rasă: iepure (ruddy), sorrel (roib), albastra si bej, dintre toate cel mai frecvent întâlnită fiind ruddy.   

pisică american bobtail
O simpatică pisică American Bobtail privind fascinată cum ninge

American Bobtail

Rasă relativ nouă, apărută prin anii 1960 în urma unui mix dintre o pisică domestică și o pisică sălbatică, pisica American Bobtail se diferențiază de restul pisicilor în primul rând prin coada neobișnuit de mică. Existentă astăzi într-o varietate bogată de culori și dimensiuni, American Bobtail are o blană relativ ciufulită lungă sau de lungime medie, picioarele din spate puțin mai lungi decât cele din față iar lăbuțele voluminoase și rotunde prevăzute cu pernițe. Aceasta este una dintre cele mai afectuoase rase de pisici tigrate, adorând să se țină, asemenea căinilor, tot timpul după stăpânii lor. Acestei pisici i se mai spune, de altfel, și câinele cu corp de pisică.

pisică ocicat
Două pisicuțe Ocicat în blânda lene a după-amiezii

Ocicat

Numită astfel, se pare, după o felină de mici dimensiuni din America de Sus (ocelot), această rasă de pisică tărcată a apărut tot prin anii 1960, caAmerican Bobtail, din încrușișarea raselor Siameză, Abisiniană și American Shorthair. Singura pisică domestică cu pete, Ocicat este o felină cu aspect atletic, cu corp acoperit cu o blană cu păr scurt și des, cu textură catifelată (culorile întâlnite la această pisică sunt maroniu, ciocolatiu, argintiu. Sensibilă și atentă, foarte jucăușă dar și foarte sonoră, Ocicat este și una din puținele pisici care nu se tem de apă.

birmaneză american wirehair
Frumoasă birmaneză stândla pândă

American Wirehair Birmaneză

Originară din statul New York și apărută, ca multe ale rase de pisici, din mutații naturale spontane, American Wirehair Birmaneză este unică printre felinele domestice. Cu o blană densă și fragilă, de diferite culori și modele, în care fiecare fir de păr este cârlionțat sau îndoit, această pisică are mustăți cârlionțate, corp de dimensiuni medii, musculos, cap rotund și ochi mari. Afectuoasă și foarte prietenoasă, American Wirehair Birmaneză este și foarte inteligentă, ușor de dresat și dornică să învețe lucruri noi.

norvegiana de padure
O norvegiană de pădure înfruntând frigul iernii

Norvegiana de pădure

Una dintre cele mai vechi rase de pisici din lume, ce a apărut și evoluat în ținuturile reci din nordul Europei, Norvegiana de pădure este o pisică cu blana bogată, cu o personalitate blândă si iubitoare. Robuste, musculoase, felinele acestei rase de pisici tigrate (devenite astfel datorită climei reci din Sacndinavia) sunt cunoscute și ca niște vânători iscusiți, abilități exersate încă de pe vremea când acestea îi însoțeau pe vichingi în călătoriile lor cu corăbiile pe mările nordului (unde aveau rol de deratizare). Prietenoasă, echilibrată, liniștită, Norvegiana de pădure este mai tot timpul veselă aducând bună dispoziție oricui se află în preajma ei.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO