Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii: lucruri mai puțin știute despre viața celui mai longeviv monarh englez - LIFE.ro

Căutare

Share this article

În această seara s-a anunțat o veste tristă pentru întreaga lumea: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit.

În memoria ei, vom face o incursiune în viața celui mai longeviv monarh din istoria regalității britanice, povestind lucruri mai puțin știute din viața ei.

Prințesa Elisabeta nu s-a așteptat niciodată să devină regină. Chiar și atunci când a devenit prima urmașă la tron, nu a crezut că va trebui să-și asume rolul de monarh pentru o lungă perioadă de timp. Dar după ce tatăl ei a murit, tânăra regina Elisabeta a urcat pe tron la doar 25 de ani, dedicându-și întreaga viață, „fie că este lungă sau scurtă”, în serviciul țării. Anul acesta și-a sărbătorit Jubileul de platină, marcând cea de-a 70-a aniversare a domniei sale, poate mai iubită astăzi decât oricând – atât de mult încât mulți oameni de pe ambele maluri ale Tamisei nici nu vor să se gândească la ce se va întâmpla când regina moare.

Dar chiar dacă ai văzut The Crown, serialul produs de Netflix despre viața ei, probabil că nu știi povestea reală din spatele acestei faimoase figuri regale, cu buzele mai mereu pecetluite.

Cu alte ocazii ți-am spus povestea ei de dragoste cu prințul Philip, ți-am povestit despre nepoții și strănepoții ei sau am comentat adevăruri și neadevăruri istorice din The Crown.

Astăzi ne vom apleca urechea asupra unor lucruri foarte interesante, mai puțin știute din viața celei care a fost cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, Regina Elisabeta a II-a.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a născut la Londra

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Elisabeta a II-a s-a născut pe 21 aprilie 1926, pe strada Bruton nr. 17 din Mayfair, Londra, chiar lângă Berkeley Square. Când s-a născut, ea era a treia moștenitoare la tron, după unchiul ei, Edward, Prințul de Wales, și tatăl ei, Albert, Ducele de York. A fost numită după mama ei, ducesă de York, care se numea și Elisabeta. De mică, Prințesa Elisabeta a locuit la 145 Piccadilly din Londra și White Lodge în Richmond Park, la periferia Londrei. Când viitoarea regină avea patru ani, s-a născut sora ei, Margareta; iar când ea avea șase ani, familia s-a mutat la Royal Lodge din Windsor Great Park, la reședința de la țară a familiei. Familia ei era unită, iar viața ei – datorită privilegiilor moștenite – era relativ liniștită.

Tatăl ei a urcat pe tron în urma unui scandal

Totul s-a schimbat când tatăl reginei Elisabeta, regele George al VI-lea, a preluat tronul. „În 1936, unchiul reginei Elisabeta a devenit rege, sub numele de Edward al VIII-lea, dar domnia sa a durat doar un an și nu a fost niciodată încoronat”, explică istoricul, autorul și fostul producător de știri BBC, Tony McMahon. „În luna decembrie a acelui an, Edward a abdicat din cauza deciziei sale controversate de a se căsători cu o americancă divorțată, Wallis Simpson. Acest lucru a mutat linia de succesiune către fratele său [tatăl Elisabetei], care a devenit regele George al VI-lea.” Simpson era căsătorită legal cu cel de-al doilea soț când a început relația cu Edward, lucru care a făcut controversa și mai mare, iar abdicarea a devenit cea mai importantă criză constituțională din istoria regală modernă.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Citește continuarea articolului 1 2 3 4 5 6 7 8 Pagina următoare »
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO