Reguli pentru purtarea bijuteriilor sau cum se aplică eticheta bijuteriilor - LIFE.ro
Mergi la conținut

Oamenii poartă bijuterii de secole, însă există câteva reguli pentru purtarea bijuteriilor în funcție de podoabele pe care le alegem și de momentul cu care le asortăm.

În timp ce trendurile vin și trec, există câteva instrucțiuni legate de eticheta bijuteriilor, ce nu au vârstă.

Unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont este acela de a alege ținuta potrivită fiecărei situații și bijuteriile care se asortează cu ea.

Fashionistele știu că accesorizarea unor bijuterii poate transforma un outfit dintr-unul extrem de plictisitor, într-unul foarte atrăgător. Asigură-te doar ca atenția pe care o primești să fie pozitivă.

Accesoriile potrivite pe care le alegi, sporesc șansele unui look frumos și îți oferă un fashion statement în fața celorlalți.

Mulți oameni fac uz de expresia „less is more” însă aceasta nu este întotdeauna corectă. Există ocazii la care vrei să asortezi bijuterii strălucitoare ce ies în evidență, iar cheia este să identifici corect aceste ocazii.

Reguli pentru purtarea bijuteriilor de zi cu zi

Unele bijuterii sunt unanim acceptate pentru a fi purtate în fiecare zi. Pentru cei căsătoriți, una dintre bijuteriile de zi cu zi este verigheta. Dacă ești mai de modă veche și preferi să nu te folosești de telefon pentru a afla cât e ceasul, un ceas de mână este întotdeauna acceptat.  Un lănțișor simplu pe care îl păstrezi amintire este o altă bijuterie pe care o poți purta în fiecare zi.


Citește și: Ovidiu Nemeș (fondatorul BALISARDA): “Diamantele care valorează 800 de euro, se vând în România și cu 4,000 de euro”. Cum ne dăm seama de valoarea reală a bijuteriilor?


Reguli pentru purtarea bijuteriilor la birou

Când alegi bijuteriile pe care să le porți la birou, alege acele piese care nu distrag atenția și nu sunt zgomotoase. Îți poți arăta individualitatea, însă nu purta ceva ce i-ar putea agasa pe superiorii tăi sau pe clienți. Iată câteva reguli generale legate de ce se cade și ce nu în materie de bijuterii la birou:

 • Într-un birou conservator, este o idee bună să alegi acei cercei care se potrivesc ținutei.
 • Într-un birou mai puțin conservator poți purta cercei mai mari, atâta vreme cât nu sclipesc prea tare sau nu fac zgomot când te miști.
 • Într-un mediu de lucru mai creativ, cerceii mari sunt acceptați, dar tot este o idee bună să-i alegi pe cei care nu scot zgomot pentru a nu îi distrage pe ceilalți.
 • Nu-ți orbi colegii cu strasuri foarte mari; păstrează blitzurile pentru petrecerile after hours.
 • Nu purta brățări zgomotoase la birou.
 • Când nu ești sigură dacă porți prea multe bijuterii la birou, alege cât mai puține piese posibil. O regulă generală spune că este ok să porți un ceas, o brățară, un inel, o pereche de cercei și un lănțișor. Mai mult decât atât este probabil prea mult pentru majoritatea mediilor de lucru.
 • Bijuteriile în formă de cranii sau scheleți chiar nu au ce căuta la birou.
Foto: iStock

Reguli pentru purtarea bijuteriilor la un eveniment formal

Un eveniment formal este ocazia perfectă pentru a arăta cât de elegantă poți fi, așadar momentul perfect pentru a purta cele mai bune bijuterii. Chiar dacă este acceptat să strălucești din cap până în picioare, este bine să alegi o bijuterie care să-ți scoată în evidență cele mai bune trăsături. De exemplu, dacă porți părul prins, scoateți în evidență pomeții și linia frumoasă a bărbiei cu o pereche de cercei minunați, din cristal sau diamante. Un colier cu mesaj poate atrage toate privirile către tine.

Amintește-ți că bijuteriile ar trebui să accesorizeze ținuta ta. Dacă porți prea multe, chiar și la un eveniment formal, vei distrage atenția de la look-ul tău general.

Bijuterii recomandate la un eveniment formal:

 • Perle, diamante și alte pietre prețioase
 • Nu purta mai mult decât o bijuterie de dimensiuni mari
 • Alege o bijuterie de stare, o bijuterie cu mesaj
 • Deși e acceptată purtarea seturilor de bijuterii, fii atentă că prea multă asortare nu arată bine.
Foto: iStock

Reguli pentru purtarea bijuteriilor la petreceri

Când mergi la petrecerea unui prieten sau ieși în oraș cu prietenii vineri seara, aproape orice se potrivește. Dacă îți plac cerceii foarte mari, strălucitori, aceasta este ocazia să-i porți. Nu uita însă că prea multe bijuterii, îți vor fura atenția celorlalți, iar accesoriilor îți vor umbri personalitatea.

Noile reguli de purtarea bijuteriilor

Acum câțiva ani erau atât de multe reguli învechite încât mai bine nu mai purtai nimic, decât să ții seama de ele. Cum arată azi eticheta bijuteriilor?

 • Vechea regulă legată de amestecarea metalelor a fost uitată de mult. Acum poți purta orice combinație de aur, argint, cupru sau orice alt metal îți place.
 • Pe vremuri femeilor li se spunea să nu poarte nimic pe inelarul stâng decât atunci când vor fi căsătorite. Regula aceasta este azi depășită și poți purta inele pe orice deget îți dorești.
 • Pe vremuri nu era acceptat să amesteci pietrele prețioase cu cele neprețioase. Azi poți să le combini cum îți dorești tu.
 • Seturile de bijuterii erau ultimul răgnet pe vremuri, azi par foarte demodate.
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora