FoodPeople Stories
Reţeta care i-a schimbat viaţa lui Jamie Olivier
”Nu este atât de complicat cum pare, dar este neobişnuit, ceea ce înseamnă că oamenilor le place să-l privească”, spunea chef-ul britanic Jamie Olivier, unul dintre cei mai cunoscuţi bucătari din lume, într-un articol recent din The Guardian.
Oana Borviz
|Reading time: 3 mins
”Nu este atât de complicat cum pare, dar este neobişnuit, ceea ce înseamnă că oamenilor le place să-l privească”, spunea chef-ul britanic Jamie Olivier, unul dintre cei mai cunoscuţi bucătari din lume, într-un articol recent din The Guardian.
Oana Borviz
|Reading time: 3 mins
Share this article

”Nu este atât de complicat cum pare, dar este neobişnuit, ceea ce înseamnă că oamenilor le place să-l privească”, spunea chef-ul britanic Jamie Olivier, unul dintre cei mai cunoscuţi bucătari din lume, într-un articol recent din The Guardian. Cuvintele făceau referire la Rotolo, un fel de mâncare toscană care britanicului i-a schimbat viaţa. ”Asta găteam eu de Crăciunul filmat la River Cafe (n.r. – faimos restaurant italienesc din Londra), în urmă cu 23 de ani. Este singurl motiv pentru care am fost descoperit şi am ajuns la televizor. Aşa am ajuns eu ceea ce sunt astăzi”, mărturiseşte Olivier.

La River Cafe, Jamie Olivier a învăţat cum se prepară Rotolo, graţie co-proprietarulului restaurantului, Rose Gray, iar de atunci această mâncare din paste ”mătăsoase ca o eşarfă”, cum le descrie el, l-a însoţit pretutindeni. Dar nu a fost doar asta, Rotolo l-a învăţat să vadă mâncarea ”prin ochii unei femei”, Rose Gray, ”o femeie puternică, bună şi inteligentă”, fiind cea care i-a demonstrat, prin experienţa ei de bucătar pasionat, cum poţi face artă în bucătărie, cum poate deveni un simplu bucătar artist şi cât de cool poate fi simplitatea în domeniul culinar.

Haideţi să vedem cum arată reţeta unui Rotolo care i-a schimbat viaţa lui Jamie Olivier:

Reţetă Rotolo cu dovleac şi spanac

Ingrediente

  • 400 grame foi de lasagna proaspete
  • 1 dovleac de aprox 2 kg
  • 1 ceapa rosie, tocata
  • 500 grame spanac bio congelat
  • 1 lingurita cimbru
  • 1 lingurita nucsoara
  • 4 catei de usturoi
  • 700 ml passata
  • 50 grame branza feta
  • 20 grame Parmezan (eu am folosit un alt tip de branza)
  • cateva frunze de salvie (optional)
  • Se incalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius.

 

 

Mod de preparare

Se pune dovleacul la copt pentru o oră jumătate. Între timp, se încălzeşte puţin ulei într-o tigaie, la foc mediu spre mic şi se adaugă ceapa, cimbrul, sare şi piper. Se găteşte 10 minute amestecand frecvent. Se adaugă spanacul congelat, se acoperă şi se lasă 15 minute, până când lichidul se evaporă. Se ia de pe foc şi se adaugă sare, nucşoara şi piper.

Se decojeşte dovleacul, se îndepartează seminţele şi se sfărâmă cu ajutorul unui furculiţe. Se adauga sare, piper şi nucşoară.
Se curăţă şi se toacă usturoiul. Se adaugă într-o cratiţă cu puţin ulei de măsline şi se prăjeşte până când capătă o culoare aurie. Se adaugă passata şi puţina apă. Se aduce la punctul de fierbere şi se găteşte 3 minute, apoi se adaugă sare şi piper.

Se fierb foile de lasagna 20 de secunde şi se asează una lângă alta pe o suprafaţă curată. Lucrând repede, pentru ca foile să nu se usuce, se împart compoziţiile de dovleac şi spanac în mod egal şi se întind cu o lingură pe fiecare foaie de lasagna. Apoi se prasară branza feta. Se rulează foile, se taie în 2 sau 4 transversal, în funcţie de marimea foilor şi se asează rotolo în sosul de roşii obţinut anterior, unul lângă altul. Se prasară parmezan şi frunzele de salvie unse cu ulei. Se acoperă cu folie de aluminiu şi se găteşte în cuptorul preîncălzit pentru 30- 40 de minute, îndepărtând folia la jumatatea timpului.

FoodPeople Stories
Share this article