RIP celor care au plecat prea devreme! Mari muzicieni care au murit prea tineri - LIFE.ro
Mergi la conținut

RIP celor care au plecat prea devreme! Mari muzicieni care au murit prea tineri

„Make love, not war!”, era dictonul hipioţilor acum vreo 50 de ani. Lumea ar trebui să fie pace, dragoste şi muzică.
Share this article

„Make love, not war!”, era dictonul hipioţilor acum vreo 50 de ani. Lumea ar trebui să fie pace, dragoste şi muzică. 

În astfel de vremuri tulburi din punct de vedere politic şi economic, atât la noi, cât la nivelul întregii lumi, vestea că un artist, un mare muzician s-a stins, vine ca o picătură de amar în paharul care deja stă să dea pe dinafară.

Aseară toată presa internaţională şi locală vuia că Dolores O’Riordan, solista trupei Cranberries a murit la numai 46 de ani. Nimeni nu ştie de ce însă toţi cei care au ascultat măcar o dată o piesă de a ei nu au cum să nu se simtă trişti. A fost o voce specială, o voce unică ce s-a făcut cunoscută acum aproape 30 de ani când s-a alăturat trupei Cranberries şi a impresionat o întreagă generaţie de tineri cu albumul „Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We?”.

Auzind asta, a fost greu să nu mă întreb ce se întâmplă, amintindu-mi de toţi cei care au plecat prea devreme, de la Michael Jackson şi George Michael şi până la Chester Bennington. Ce se întâmplă? Toţi aceşti artişti au fost răpuşi fie de faimă, fie de droguri, fie de depresie ce i-a dus la sinucidere, într-un moment al vieţii lor când încă mai aveau multe de spus. Aşa că, având câţiva în minte, am început să caut şi să-mi amintesc de toţi cei care s-au stins înainte de a ne fi oferit destul. Nu că asta ar fi fost treaba lor, să ne ofere, dar ne obişnuiserăm să-i ascultăm şi, cumva, cred că asta era treaba noastră.

Foto: Hepta

O altă voce incredibilă a fost cea a lui Amy Winehouse, a cărei moarte a fost o veste poate la fel de şocantă. Avea numai 27 de ani şi încă multe de spus când a fost găsită moartă în reşedinţa sa din Londra în urma unei come alcoolice, deşi iniţial s-a zvonit că ar fi luat o supradoză, fiind cunoscută pentru problemele pe care le avea cu drogurile.

Foto: Twitter

Considerat de mulţi cel mai mare rapper al tuturor timpurilor, Tupac a murit la numai 25 de ani fiind împuşcat de o grupare de gangsteri. S-a lansat în muzică în 1990 cu piese manifest ce spuneau povestea oamenilor de culoare, a vieţii grele din ghetouri şi aproblemelor sociale. A fost rapperul cu cele mai multe discuri vândute în lume, dar şi cel mai certat cu legea, având probleme cu drogurile, cu violenţa şi cu hărţuirile sexuale.

Foto: YouTube

Regele pop al muzicii, Michael Jackson a îndoliat o lume întreagă prin dispariţia sa. Al şaptelea copil al unei familii de culoare, a debutat pe scenă împreună cu fraţii săi, iar în 1971 şi-a început cariera solo cu albumul ”Thriller”, cel mai bine vândut album al tuturor timpurilor. L-a idolatrizat o lume întreagă şi multe generaţii au cântat şi au dansat pe muzica lui. Când a avut primul concert la Bucureşti, probabil cel mai aşteptat eveniment al ultimului sfert de secol, oamenii au fost în delir şi s-au călcat în picioare, la propriu. A avut însă un singur vis: acela de a avea pielea albă, motiv pentru care a suferit nenumărate intervenţii estetice. Din cauza medicamentelor pe care le lua zilnic, a făcut stop cardiac la numai 50 de ani.

Foto: Twitter

Kurt Cobain a fost unul dintre preferaţii mei şi ai generaţiei mele. Recunosc că l-am descoperit şi am descoperit muzica Nirvana, abia după ce el s-a sinucis, însă a fost o perioadă lungă în care am ascultat pe repet albumul Nevermind Nirvana a influenţat, sau mai bine spus, a schimbat preferinţele tinerilor pentru muzica rock. Cobain avea probleme cu drogurile şi cu depresia, căci celebritatea era ultimul lucru pe care spunea că l-a căutat. Astfel, la numai 27 de ani s-a sinucis împuşcându-se în propria locuinţă din Seatle.

Foto: Twitter

Jimi Hendrix, unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume, aproape părintele chitării electronice datorită stilului său inconfundabuil de a cânta la acest instrument. Una dintre cele mai remarcabile prezenţe de la Woodstock, simbol al curentului hippie, moare la numai 27 de ani, înecat în propria vomă, în somn, după un episod de beţie. Geniile nu sunt perfecte, poate de aceea sunt genii.

Foto: YouTube

O altă voce inconfundabilă, o altă cântăreaţă de culoare care a vândut milioane de discuri şi care a adunat milioane de oameni la concerte a fost Whitney Houston.

„I will always love you” va rămâne probabil una dintre cele mai ascultate piese ale tuturor timpurilor, iar cei care vor să-şi arate talentele din voce, adeseori încearcă să o interpreteze la consursuri. Parcă nimenui nu-i iese. Whitney Houston, ca oricare alt artist mare a avut probleme cu consumul de cocaină, iar în ultimele luni ale vieţii, afecţiunile cardiace începuseră să o ţină departe de scenă. La numai 50 de ani a fost găsită înecată în cada, rapoartele medico legale afirmând că acest lucru s-a întâmplat accidental din cauza consumului de cocaină şi a problemelor pe care le avea la inimă.

Foto: YouTube

Cine nu a auzit de Elvis Presley? Chiar şi cei mai tineri încă mai ascultă sau dansează pe piesele lor. Asta ca să nu vorbim de generaţiile trecute ce l-au idolatrizat. Mama avea o prietenă ce purta în portofel poza lui Elvis, nu pe a soţului ei. A fost regele rock and roll-ului. A apărut pe scenă la numai 10 ani, iar zece ani mai târziu devine unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni ai lumii. În scurt timp câştigă o asemenea faimă şi avere, lucru care îl destabilizează puţin emoţional şi care îl împinge către dependenţa de droguri. Cântă joacă în filme, iubeşte, trăieşte. Moare la numai 42 de ani după o viaţă tulbure, plină de faimă, iubire, alcool şi cocaină. Cauzele morţii sale nu au fost elucidate nici până azi, însă principală bănuială este abuzul de substanţe interzise ce i-ar fi afectat sănătatea.

Foto: Hepta

La fel de faimos a fost şi John Lennon, unul dintre fondatorii trupei Beatles. Împreună cu Paul McCartney, a început să cânte cu Beatles, probabil într-un moment în care lumea avea nevoie de muzica lor. A devenit un adevărat fenomen muzical căci sound-ul şi textele erau speciale. După o faimă greu de dus pe umeri, au apărut tot felul de divergenţe în trupă, motiv pentru care s-a retras alături de iubita sa, Yoko Ono cu care a încercat să-şi urmeze mai departe visele de mărire. A murit împuşcat de un fan şa numai 40 de ani, iar odată cu el, o mare legendă a muzicii.

ŞI nu în ultimul rând, probabil cei mai mari oameni ai muzicii rock, adevăraţi influenceri ai unor generaţii ce au trecut, dar şi ce vor să vină, au fost Jim Morison şi Freddie Mercury.

Foto: YouTube

Jim Morison, solistul trupei The Doors, unul dintre cei mai mari rock-eri ai lumii, o voce inconfundabilă ce va fi ascultată cu regret mereu, a murit la numai 27 de ani. Trupul său a fost găsit fără viaţă în baia din apartamentul din Paris, însă cauzele sunt destul de incerte căci la momentul respectiv nu s-a făcut nici o autopsie. Iubita sa a declarat însă că probabil o supradoză de cocaină a fost cea care i-a adus sfârşitul.

Foto: Hepta

Despre Freddie Mercury aproape orice am spune este derizoriu. A fost una dintre cele mai bune voci ale muzicii din toate timpurile. Solistul trupei Queen ale cărei piese le-au ascultat părinţii şi chiar bunicii noştri şi pe care probabil le vor asculta şi copiii copiilor noştri, cel care a interpretat într-o manieră extrem de emoţionantă Bohemian Rhapsody, a avut ghinionul de a se afla la momentul nepotrivit în locul nepotrivit, asta ca o metaforă a ironiei sorţii. A murit la numai 42 de ani învins de SIDA.

A fost declara seropozitiv în 1987, iar de atunci cu greu a mai fost văzut în public, fiind oricum permanent urmărit de fotografi. La sfârşitul anului 1991 a făcut următoarea declaraţie de presă: „În urma relatărilor din presă din ultimele două săptămâni, doresc să confirm că am fost testat seropozitiv şi că am SIDA. Am simţit că este corect să ţin această informaţie doar pentru mine până acum pentru a proteja intimitatea celor din jurul meu. Acum a venit timpul pentru ca prietenii şi fanii mei din toată lumea să afle adevărul şi sper că toată lumea se va alătura doctorilor mei în lupta acestei boli teribile. Intimitatea a fost mereu specială pentru mine şi sunt cunoscut pentru lipsa de interviuri. Vă rog să înţelegeţi că această politică va continua”. La mai puţin de 24 de ore a murit şi odată cu el, cea mai specială voce.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora