Robert Parker: înger sau demon? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Robert Parker: înger sau demon?

Fără îndoială, Robert Parker a schimbat iremediabil lumea vinului. La fel cum astronomul suedez Anders Celsius a inventat o scară pentru măsurat temperatura, Parker a inventat o scară pentru evaluat calitatea vinului.
Share this article

Născut şi crescut în Baltimore, absolvent de drept şi istoria artei, Robert Parker este inventatorul unei noi ocupaţii – critica de vin. Începe să scrie despre vin în 1975, iar în 1978 apare revista „The Wine Advocate”, publicaţie care abordează punctul de vedere al consumatorului. Tot el a inventat sistemul de notare a vinului, cu 100 de puncte, stabilind limita de excelenţă între 90 şi 100. Parker a devenit celebru atunci când, contrar părerii generale, a prezis un viitor strălucit recoltei bordeleze din 1982. Revista „The Wine Advocate”, cu 6 ediţii tipărite pe an, a ajuns, în 2012, să aibă peste 50.000 de abonaţi plătitori. În acelaşi an, Robert Parker a cedat pachetul majoritar unui grup de investitori din Singapore, iar managementul editorial a trecut în seama lui Lisa Perrotti-Brown. Ceva mai târziu, în 2017, Michelin, brand-ul global din spatele renumitului ghid de restaurante, a achiziţionat 40% din „The Wine Advocate”/RobertParker.com.

Parker este, fără îndoială, un personaj controversat în industria vinului. Unii afirmă că, odată cu sistemul său de notare, s-a făcut în sfârşit „lumină” pe piaţa extrem de complexă vinului. Practic, pasionaţii, dar şi consumatorii ceva mai puţin avizaţi, au primit un instrument matematic de evaluare a vinului: sistemul Parker. Pe de altă parte, alţii îl acuză că „a spălat” minţile consumatorilor, mulţi clienţi ajungând să cumpere „puncte Parker” şi nu vinuri. Mai mult, chiar şi producătorii au ajuns să-şi schimbe stilul de vinificaţie, astfel încât să poată obţine punctaje mai mari şi asta în dauna satisfacţiei consumatorilor. Acest fenomen a fost denumit „parkerizare”, el concretizându-se printr-o „internaţionalizare” şi o omogenizare (nefericită, zic unii) a vinurilor.

Fără îndoială, Robert Parker a schimbat iremediabil lumea vinului. La fel cum astronomul suedez Anders Celsius a inventat o scară pentru a măsura temperatura, Parker a inventat o scară pentru a evalua calitatea vinului. Dacă sistemul lui Parker este cel mai bun, e o discuţie la fel de lungă cum ar fi cea care ar trebui să stabilească dacă scara Fahrenheit ar fi preferabilă scării Celsius. Desigur, oamenii au avut întotdeauna nevoie de cifre, e în natura umană să ne dorim certitudini cuantificate. Parker a livrat un sistem pentru a acoperi această necesitate. Pentru marea majoritate a consumatorilor de vin, sistemul „parkerian” e simplu şi concis, deci este în regulă. Pentru restul, adică pentru amatorii avizaţi, unii poate mai mofturoşi sau cârcotaşi, desigur că nu este. Aceştia din urmă vor poveşti, doresc infinitezimale nuanţări, le place să despice firul în patru. La urma urmei şi asta e o dorinţă la fel de legitimă. În tot cazul, dacă nu ar fi existat Robert Parker, sunt convins că ar fi apărut, mai devreme sau mai târziu, un alt Celsius al vinului.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora