fbpx

Căutare

Share this article

Se pare că pizza făcută manual are acum un rival: pizza făcută de un robot. Aşa deducem, cel puţin, din ştirile recente care anunţă intenţia unui start-up francez pe nume Ekim care vrea să schimbe şi să accelereze modul în care este făcută şi servită pizza cu ajutorul unui robot pizzaiolo ce urmează să-şi înceapă cât de curând munca într-un restaurant cu program 24 din 24 de ore.

Întâlnit mai degrabă în fabrici, acest robot este capabil să pună sosul de roşii pe blatul de pizza, să aşeze pizza în cuptor, să ia o cutie de carton şi să taie pizza.
Gesturile robotului sunt sincronizate cu cele ale unui pizzaiolo din viaţa reală, de la arta pregătirii aluatului la tehnica de a pune ulei şi piper peste o pizza aburindă.

Inventatorii de la Ekim spun că acest robot cu trei braţe poate îndeplini simultan mai multe sarcini şi poate livra o pizza la fiecare 30 de secunde timp de 120 de ore, în cazul în care un om poate ajunge la cel mult 40 de pizza pe oră.

„Ciudat, nu suntem mai rapizi decât un pizzaiolo, în timp ce facem o pizza în 4 minute şi 30 de secunde, pentru că pizza se face la cerere în faţa clientului, necesită timp să le gătim bine, să punem ingredientele. Dar roboţii au trei braţe, îşi pot coordona sarcinile şi pot face câteva pizza deodată”, spune, citat de Reuters, directorul executiv al Ekim, Phillippe Goldman.
Însă, în ceea ce priveşte proiectul celor de la Ekim, nu este vorba doar de rapiditate, ci şi de calitate, ingredientele oferite clienţilor fiind organice şi cu grijă selectate din Franţa şi Italia.

Ideea robotului pizzaiolo aparţine a doi ingineri francezi care o purtau în minte şi în discuţii încă de pe vremea când erau studenţi şi nu-şi permiteau să mănânce mâncare de calitate.  Astfel au ajuns să-şi dorească să creeze un concept care să permită oricui să comande o pizza proapsăt pregătită în orice moment al zilei sau al nopţii.
Robotul pizzaiolo mai are însă puţin de aşteptat în showroom-ul din afara Parisului, timp în care Ekim caută un loc în capitala Franţei pentru a-şi instala cât mai repede restaurantul autonom. Asociaţii de la Ekimi au planuri mari cu robotul lor, intenţionând să-şi francizeze conceptul începând cu 2019, când vor să-şi concretizeze visul şi dincolo de graniţele Franţei.

Un astfel de robot există deja într-o pizzerie din California, Zume Pizza, în cheamă Vincenzo şi lucrează cot la cot cu bucătarii.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO