Români care au scris istorie. Cele mai faimoase personalități românești ale tuturor timpurilor - LIFE.ro
Mergi la conținut

Fiecare popor are personalitățile sale cu care se mândrește, noi avem un număr impresionant de români care au scris istorie.

De la oameni de știință, la inventatori și până la scriitori, poeți, pictori și sculptori, iată cele mai faimoase personalități românești ale tuturor timpurilor.

Români care au scris istorie: istoricii vremurilor trecute

Din vremuri străvechi, numele lui Alexandru Xenopol este proeminent. A scris o istorie monumentală a românilor și, de-a lungul lucrărilor sale, a subliniat creșterea României și a spiritului național și a dedicat multă atenție și spațiu problemelor sociale și economice. C. Giurescu este remarcat și pentru studiul său detaliat și cuprinzător al istoriei medievale a României.

români care au scris istorie
Alexandru Xenopol

Profesorul Nicolae Iorga, erudit și dotat cu o memorie fantastică, vorbitor de multe limbi, a fost cel mai prolific autor pe tema istoriei românești. El a fost profund implicat și angajat în crearea Societății Națiunilor (nefericitul predecesor al Organizației Națiunilor Unite) și era foarte solicitat ca lector, invitat în simpozioane din întreaga lume. A fost asasinat brutal într-o manieră extrem de urâtă în 1940. Iorga a inspirat alți scriitori supradotați precum Mihail Sadoveanu, Ștefan O. Iosif și Panait Cerna.

români care au scris istorie
Nicolae Iorga

Români care au scris istorie: scriitori și poeți

Dimitrie Bolintineanu (1819-1873), autor al operelor inspirate din viața lui Ștefan cel Mare, a fost un genial manipulator al formelor poetice. A scris despre legende istorice și le-a încorporat în balade și poezii epice inspirate puternic din folclorul eroic.

Mihail Eminescu (1850-1889), poet prin excelență, a atins cote de splendoare care sunt inegalabile oricărui alt poet român. Măiastrul său „Luceafărul” este un clasic românesc de o imensă valoare. Un mare patriot, a dramatizat în numeroasele sale opere de versuri și proză, adâncurile compasiunii sale pentru lipsurile poporului său și un spirit de speranță pentru libertate. Multe dintre poeziile sale sunt cântate pe scară largă. Din păcate, pentru că a scris în limba română, geniul său este pe deplin apreciat doar de cei familiarizați cu limba sa.

români care au scris istorie
Mihai Eminescu

Grigore Alexandrescu (1810-1885), până pe vremea lui Eminescu, a fost aclamat drept cel mai mare poet român. A avut o existență turbulentă, dedicată complet poeziei și îmbunătățirii fibrei morale și politice a celor care l-au înconjurat.

Vasile Alecsandri (1819-1890), este considerat de mulți, inclusiv de Eminescu însuși, „regele poeziei”. Alecsandri a fost cel mai de succes rapsod în toate evenimentele importante care au contribuit la renașterea politică și culturală a poporului român. A scris despre trecutul eroic, munții și văile și sufletul României. Se presupune că ar fi spus: „Românul s-a născut poet”.

români care au scris istorie
Vasile Alecsandri

Citește și: Cea mai intensă relație de dragoste din cultura românească: Ștefan Augustin Doinaș și frumoasa soție balerină care și-a luat viața la o zi după moartea poetului

Români care au scris istorie: artiști și pictori

România are o mulțime de artiști și pictori remarcabili. Cu toate acestea, puțini sunt cunoscuți în lumea întreagă, cu excepția lui Theodor Aman, Stefan Luchian, Ion Andreescu și Nicolae Grigorescu. Acesta din urmă este foarte cunoscut și popular în toată lumea. Multe reproduceri litografice ale scenelor sale pastorale atârnă pe pereții caselor.

români care au scris istorie
Autoportret de Ștefan Luchian

Grigorescu a fost îndrăzneț și plin de culoare. Stilul său îi înfățișa cu acuratețe și căldură pe țărani și boii lor pe câmpuri. Portretele sale ale fețelor grizonate ale fermierilor patriarhi și ale soțiilor impasibile ale acestora sunt capodopere ale realismului.

români care au scris istorie
Car cu boi, de Nicolae Grigorescu

Români care au scris istorie: sculptori

România se bucură de contribuțiile multor sculptori talentați, vechi și noi, precum Karl Storck (primul profesor de sculptură la Școala de Arte Plastice din București), Ion Georgescu, Eustake Altimi și Gheorghe Asachi.

Dar, cel mai mare dintre ei, regele sculpturii lumii, este Constantin Brâncuși – acel inovator grizonat și etern căutător al Spiritului eroic. Criticii și admiratorii au fost lirici, aproape extatici față de interpretările sale superbe ale timpului, spațiului și căutării omului pentru nemurire. Doar câteva dintre capodoperele sale sunt „Poarta sărutului”, „Masa tăcerii”, „Coloana infinitului” sau „Pasărea în spațiu”.

români care au scris istorie
Constantin Brâncuși

Citește și: Nestatornicele iubiri și muze ale lui Constantin Brâncuși

Români care au scris istorie: oameni de știință și inventatori

Istoricul C. Giurescu susținea, într-un articol din „Tribute Romania”, numărul din 1 octombrie 1974, că România a făcut progrese economice mari și că „o tradiție solidă, o înclinație veche de un secol a poporului nostru” este cauza.

S-au făcut progrese excepționale în domeniul științei, în domeniul tehnologiei și în domeniul invențiilor. Nu este bine cunoscut faptul că Henri Coandă, un om de știință genial, a fost inventatorul și pilotul primului avion din lume.

români care au scris istorie
Henri Coandă

Primul vehicul cu șină din istoria tehnicii și primele puncte au fost făcute în Brad, Transilvania de un meșter valah în secolul al XV-lea. Aurel Vlaicu a construit și a zburat cu primul fuzelaj metalic din lume. Dr. Ana Aslan este o cercetătoare în domeniul gerontologiei, iar produsul ei, Gerovital, este celebru în întreaga lume (împiedică procesul de îmbătrânire).

români care au scris istorie
Ana Aslan

Unul dintre cei mai renumiți oameni de știință din domeniul aviației și tehnologiei aerospațiale, Herman Oberth, s-a născut în Sibiu, România. El este considerat fondatorul aeronauticii și a creat multe tipuri originale de rachete spațiale.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora