Românii suferă de sindromul “mâncatului pe tastatură” - LIFE.ro
Mergi la conținut

Un nou studiu realizat de Uber Eats și YouGov demonstrează că românii mănâncă la pranz pe birou, de multe ori aceleași feluri de mâncare, iar pauza de masă se reduce la aproximativ 30 de minute.

Studiul a fost efectuat în 9 țări europene și arată că 1 din 4 oameni consumă la birou același feluri de mâncare zilnic. Sandvișul pregătit acasă este cel mai consumat fel de mâncare la prânz (63%). Pizza (51%), burgerii (40%) și salatele (39%) se clasează pe locurile următoare.

Timpul dedicat prânzului la serviciu s-a scurtat considerabil: în medie, un angajat acordă doar 32 de minute mesei, iar 32% dintre angajați nu își iau deloc această pauză. În plus, peste 50% dintre cei care mănâncă la birou își savurează prânzul al desko, în vreme ce 30% lucrează chiar în timp ce mănâncă.

Obiceiurile pot diferi destul de mult de la țară la țară 

  • polonezii sunt cei mai predispuși să mănânce același lucru zi de zi, în vreme ce olandezii variază cel mai mult meniul de prânz –  doar 18% dintre ei mănâncă același lucru în fiecare zi;
  • tot polonezii sunt cei care își iau cele mai scurte pauze de prânz (26 de minute), în timp ce portughezii își iau nu mai puțin de 59 de minute. Cel mai puțin probabil să nu-și ia deloc o pauză de prânz sunt românii (32%);
  • românii sunt totodată cei mai predispuși să-și ia masa pe birou, în timp ce lucrează, pe când majoritatea suedezilor aleg să mănânce în spațiile comune de la locul de muncă;

Mai mult de 84% dintre românii care au participat la studiu se declară frustrați de rutina de prânz și de opțiunile disponibile. Ca urmare, tot mai mulți încep să apeleze la aplicațiile de livrare de mâncare. La Uber Eats, 1 din 2 comenzi este plasată între 12:00 și 14:00.

Ce mâncăm la prânz

În timp ce majoritatea angajaților mănâncă sandvișuri, pizza și burgeri, cei mai aventuroși se răsfață cu opțiuni mai exotice, precum sushi sau bucătaria thailandeză. Când vine vorba de mâncarea livrată la birou, datele Uber Eats arată că în topul restaurantelor preferate de utilizatorii din București se numără:  Nicolai, Divan Express Romană, King Rolls, Emte Burger & Gourmet-Floreasca și Ciorbărie-Dorobanți.

22% dintre respondenți spun că iau gustări furnizate de angajator, precum biscuiți, chipsuri sau fructe. Mai puțin de 2% recunosc că „împrumută” în mod deliberat, uneori accidental, masa de prânz a unui coleg de la frigiderul comun din birou.

Expertul în nutriție Amanda Hamilton comentează rezultatele studiului: „Conform datelor, un angajat din Uniunea Europeană cu normă întreagă lucrează în medie 40,3 ore. Cu toate acestea, cercetările au arătat că, fără o pauză adecvată, nu este posibil să ne concentrăm sau să fim productivi. Micșorarea timpului alocat tradiționalei pauze de prânz înseamnă că nu ne mai dăm șansa să ne reîncărcăm bateriile. Este extrem de important pentru randamentul nostru să facem alegeri înțelepte atunci când vine vorba de masa de prânz„.

Când mâncăm la prânz

61% dintre persoane mănâncă între orele 12 și 13. Acest lucru este susținut și de datele Uber Eats, care înregistrează un maxim de comenzi în zilele de joi, la ora 12. Singurii europeni care iau masa de prânz mai târziu sunt spaniolii, majoritatea preferând să mănânce între orele 13 și 14.

În timpul pauzei de prânz, respondenții poartă o discuție cu colegii (57%) sau stau pe internet (53%) Doar 4% încearcă să facă exerciții.

Trend – masa de prânz comandată prin aplicație
În România, odată cu creșterea considerabilă a segmentului de livrare de mâncare, mulți români se îndreaptă către aplicațiile mobile precum Uber Eats pentru a-și potoli foamea. Potrivit studiului, 60% dintre angajați consideră că unul dintre beneficiile acestor aplicații este posibilitatea de a se bucura de un preparat cald în timpul pauzei de masă, în timp ce 32% dintre ei folosesc aplicația doar pentru a nu-și pregăti singuri mâncarea. Peste 45% sunt mulțumiți de felurile variate de mâncare disponibile.

„Pentru mulți români, pauza de prânz este o poveste tristă și plictisitoare. La Uber Eats, suntem de părere că toată lumea ar trebui să se poată bucura de masa de prânz, indiferent ce fac sau unde se află. De aceea, ne-am parteneriat cu sute de restaurante din București pentru a oferi oamenilor cât mai multe opțiuni proaspete și accesibile”, a declarat Răzvan Voicu, Manager operațiuni Uber Eats România.

Pentru a-i încuraja pe bucureșteni să iasă din rutina sandvișului mâncat pe tastatură, Uber Eats le propune acestora să își comande prânzul în parc și să încerce ceva nou în fiecare zi din cele peste 400 de restaurante din aplicație. Utilizatorii noi care introduc codul Eats4pranz vor avea o reducere de 25 de lei pentru următoarele două prânzuri, reducerea fiind valabilă până la finalul anului.

Studiul legat de obiceiurile de prânz ale angajaților europeni a fost realizat pe un eșantion de peste 8.000 de adulți din Austria, Belgia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania și Suedia.

Câteva sfaturi de nutriție recomandate de Amanda Hamilton

  • Consumă mai multe verdețuri. Cele bogate în fibre, salatele nutritive sau garniturile nu ar trebui lăsate deoparte. O masă sănătoasă trebuie să conțină cel puțin 40% verdețuri.
  • Supa de la prânz conține o cantitate mare de nutrienți și-ți conferă mereu o stare de bine, mai ales în lunile reci.
  • Dacă nu mai ai energie în timpul după amiezii, amintește-ți că proteinele îți încarcă bateriile pentru mai mult timp. Este suficientă o porție de măsura unei palme (a ta, nu a altcuiva).
  • Nu este vorba doar despre ce mănânci, contează și cum mănânci. Chiar dacă te grăbești, încearcă să iei prânzul departe de ecrane sau alte gadgeturi. Iar dacă mesteci mai lent, trebuie să știi că ești mai puțin predispus la balonare sau indigestie.
  • Stresul declanșează adesea pofta de dulciuri. Decât să te lupți cu conștiința, mai bine bucură-te de ceva dulce, dar nutritiv, cum ar fi câteva pătrățele de ciocolată neagră sau o budincă dulce de chia.
  • Pentru o alimentație cât mai sănătoasă, variază mereu masa de prânz. Serviciile ca Uber Eats îți dau posibilitatea să alegi dintr-o gamă largă de preparate, ca să nu fie nevoie să cumperi mereu sandvișuri sau să mănânci de la supermarket.
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora