„Voiam să trăim la țară, într-un loc sălbatic, dar nu foarte departe de civilizație”. Și-au început o nouă viață aproape de natură, așa a apărut povestea numită Dealul Verde - LIFE.ro
Mergi la conținut

Dealul Verde s-a născut din dorința unor doi oameni de a trăi la țară, într-un loc sălbatic. Nicoleta și Sergiu s-au cunoscut acum mai bine de nouă ani pe un site de matrimoniale. Ocupați amândoi, cu un program infernal de lucru, și-au dat repede seama că, în pofida faptului că sunt foarte diferiți, împart aceleași valori și își doresc aceleași lucruri de la viață. 

Iar asta s-a întâmplat și atunci când amândoi și-au dorit să plece din Bucureștiul sufocant. Și-au dorit să-și schimbe viața, iar această dorință a stat la baza poveștii locului Dealul Verde. Cum a început totul? Care este povestea lor? Și de ce este Dealul Verde o oază de liniște și de bucurie?

„Voiam să trăim la țară, într-un loc sălbatic, dar nu foarte departe de civilizație”: cum a început aventura numită Dealul Verde?

Care este povestea din spatele Dealul Verde?

Dorința noastră arzătoare de a părăsi Bucureștiul și a ne schimba viața stă la baza poveștii Dealul Verde. Voiam să trăim la țară, într-un loc sălbatic, dar nu foarte departe de civilizație. Afacerea de la București nu ar fi supraviețuit la țară, așa că ideea unei pensiuni a apărut firesc, convinși fiind că rolul de gazdă ni se potrivește de minune amândurora.

Dealul Verde
Pensiunea Dealul Verde

Cum și în ce context a apărut ideea construirii acestei oaze de liniște pe o colină în Maramureș?

Într-o vacanță în Maramureș, la Baia Sprie, în timpul unei plimbări, am dat de o păstrăvărie. Fiind mare amatoare de pește, la întoarcere ne-am oprit să mâncăm acolo. Cu burțile pline și în atmosfera serenă a curții ne gândeam amândoi cum ar fi să trăim într-un astfel de loc!

Peste drum de păstrăvărie puteam vedea o bucată mare de pământ, neocupat, nelucrat și totuși îngrijit. Această bucată de pământ era ca un amfiteatru natural. Și așa am început să visăm: ce-ar fi dacă am îngropa niște cămăruțe în deal, în mijloc să facem nu știu ce, unul o idee, celălalt alta și tot așa.

Am întrebat dacă pământul acela e de vânzare. Nu era, însă îl puteam concesiona. Înainte să plecăm din Baia Sprie, am trecut pe la primărie, unde ne-am expus planul proaspăt copt și mare ne-a fost surprinderea să aflăm că ne vor sprijini fără condiții.

Drumul de întoarcere la București a durat 14 ore. După 12 ore de mers am decis că vom face pensiunea în altă zonă, mai aproape de București, astfel încât să ne asigurăm că familia și prietenii noștri vor putea veni să ne viziteze fără să facă o zi pe drum.

Citește și: Doi tineri din Hunedoara visează să renunțe la job-urile de la oraș pentru a trăi la sat, în natură. Povestea LivAdA – The tiny House, o căsuță ridicată de Robert și Diana în satul Peștenița

Cum ați găsit fix acest loc și care a fost semnul că această colină avea să fie oaza de liniște pe care o căutați?

Prețul pământului a fost cel care ne-a apropiat de zonă, restul a fost noroc, pur și simplu. Luni de zile am plecat în fiecare weekend să căutăm dealul perfect, fără să ne stabilim în prealabil ruta. Făceam ce făceam și tot în zona Sibiului ne trăgea ața.

Într-unul dintre aceste drumuri, am găsit pe cineva, care știa pe cineva și așa am ajuns la proprietarul pământului care urma să devină Pensiunea Dealul Verde.

Cum am știut că acesta este locul perfect? Cred că oricine ar fi interpretat ca semn boncănitul cerbului pe care l-am auzit atunci când am coborât din mașină. Și chiar era locul perfect pentru noi, exact așa cum îl visasem! Am acasă un tablou cu pensiunea imaginată de noi, pictat înainte de a începe acest proiect. Este foarte asemănător cu realitatea de azi.

Dealul Verde
Apus din ciubăr la pensiunea Dealul Verde

„Suntem doi oameni trecuți de prima tinerețe, ocupați amândoi, cu un program infernal de lucru care s-au cunoscut pe un site matrimonial

Cine sunt oamenii din spatele poveștii de la Porumbacu de Sus?

Doi oameni care și-au dorit cu adevărat să schimbe viața de la oraș cu una în mijlocul naturii. 

Care este povestea voastră? Cum v-ați cunoscut și de când sunteți împreună?

Suntem doi oameni trecuți de prima tinerețe, ocupați amândoi, cu un program infernal de lucru care s-au cunoscut pe un site matrimonial. Cum altfel? 😊 Au trecut 9 ani de atunci.

Suntem foarte diferiți, însă concluziile noastre coincid aproape întotdeauna chiar dacă am ajuns la ele pe căi diferite. Acesta este numitorul nostru comun, iar la final ne dorim cam aceleași lucruri, chiar dacă motivația noastră este diferită.

Avem trei nepoți: Toma care este în București, de la fiul meu Bogdan, Erik și Eliot de la fiul cel mare al lui Sergiu care trăiește cu familia în Birmingham. Ne mai dorim și o nepoțică. 

Ce făceați înainte să apară Dealul Verde în viața voastră?

Am fost o norocoasă! Toată viață mea m-am ocupat de lucruri care mi-au făcut plăcere. Pasionată de când eram copilă de „cârpe”, cum spunea tatăl meu, am ajuns ca adult să conduc o mică fabrică de textile, specializată în producția de uniforme pentru industria HORECA. Sunt mândră de realizările pe care le-am avut acolo și în ziua de astăzi. Am predat ștafeta unui cuplu de tineri pe care i-am cunoscut aici, la Dealul Verde. Sunt ageri la minte și se descurcă de minune.

Însă, adevărata dezvoltare a vechii afaceri a început când Sergiu s-a hotărât să renunțe la meseria lui și să mi se alăture. Sergiu lucra într-un studio de post producție video atunci când ne-am cunoscut. Interesându-mă despre el, am aflat că era un adevărat Jedi în domeniul lui așa că nu a fost puțin lucru să renunțe ca să mi se alăture la atelier. Fără el, vechea firmă nu ar fi cunoscut aceeași dezvoltare.

Citește și: „Orașul îți oferă multe posibilități, dar și tot atâta stres”. De ce s-au mutat doi tineri de la București într-un cătun de la poalele munților Făgăraș? Și cum a luat naștere River Residence

Cum este să fiți gazdele acestui loc din Sibiu?

Foarte frumos! Cunoaștem oameni în fiecare zi, aflăm povești noi și învățăm chiar din experiențele oaspeților. Și ieșim la „terasă” în fiecare seară. Gândiți-vă că trăim într-o permanentă atmosferă de vacanță. Oamenii care ne trec pragul sunt în vacanță, sunt binedispuși și dornici de relaxare și de taclale.

iarna Maramureș
Feerie de iarnă din curtea Dealul Verde

Povestiți-ne puțin despre Dealul Verde… ce pot să găsească oamenii la voi? 

Oaspeții noștri găsesc o atmosferă primitoare și relaxată, intimitate, mâncare și băutură bună și multă liniște. Peisajul care ți se desfășoară înaintea ochilor de sus din cameră sau de pe terasa camerei este suficient cât să-ți șteargă orice urmă de stres.

Sauna și ciubărul, cu un pahar de vin alături, contribuie și ele, la fel și aerul super curat care te trage la un somn adânc și odihnitor. 

Dacă stai în hamacele atârnate în păduricea de deasupra camerelor de cazare poți avea norocul să vezi căprioare venite să mănânce lăstarii de alun care cresc în curte la Dealul Verde. Câțiva oaspeți ne-au trimis filmulețe în care au surprins astfel de momente. Se mai întâmplă dacă îți lași încălțămintea la ușă, să te superi pe vulpea care cel mai probabil ți-o va înșira prin curte.

Pentru zilele în care vremea nu-i prietenoasă sau pur și simplu nu ai chef de plimbare, avem un loc senzațional unde poți să-ți petreci ziua: sera. Aici, pe lângă salată, pătrunjel, cimbru sau busuioc, a mai apărut o masă de billiard, un joc de darts, băutură și fotolii în care să zaci privind cerul, de la căldurică în timpul iernii sau de la răcoare vara. Încă nu am terminat decorul final al serei și probabil că va mai dura, însă oricum este fain.

Care este povestea fiecăreia dintre cele 8 camere de la Dealul Verde?

Ileana, nora mea, este autoarea acestei idei. Absolventă a UNARTE și foarte talentată, ne-a consiliat în amenajarea interioară a pensiunii. Ea a ales temele camerelor, reprezentând fiecare câte un meșteșug: tâmplar, fierar, agricultor, fermier, țesător, artist, meșterul bun la toate „Dorel” (ăla de la TV). La ultima cameră am rămas cu toții în pană de inspirație și așa a apărut Camera tradițională.

Ileana ne-a dat indicațiile, iar noi ne-am pus la bătaie toată îndemânarea, priceperea și creativitatea (pe care abia aici ne-am descoperit-o) ca să realizăm obiectele care populează azi camerele și de care suntem tare mândri. Nu am avut pe cine să angajăm să facă această muncă în locul nostru, nici măcar pe cineva suficient de îndemânatic care să ne ajute. Am făcut totul singuri, mai puțin o săptămână dăruită de fratele lui Sergiu și o alta de finul meu Cristi, amândoi niște minitechnicus pricepuți, cărora li s-a făcut milă și ne-au ajutat atât cât le-a permis timpul.

A fost o muncă imensă, însă pot spune cu mâna pe inimă că a fost una din cele mai frumoase perioade din viața mea. Ne duceam la culcare morți de oboseală, însă cu o satisfacție nemaipomenită și mulțumiți de noi înșine.

Dealul Verde
Cameră din pensiunea Dealul Verde

Ce pot face în zona Porumbacu de Sus, care sunt cele mai interesante activități?

Pentru iubitorii de munte, chiar în apropiere de Pensiunea Dealul Verde începe traseul montan către Cascada Șerbota, respectiv Cabana Și Vârful Negoiu. Se merge cu mașina până în apropierea carierei de piatră și de acolo începe traseul pe jos. Drumeție în canionul râului Porumbacu este o altă propunere pentru turiștii care vor să se conecteze cu natura.

Pentru cei care vor să bifeze atracțiile turistice din zonă, recomandăm Castelul de Lut Valea Zânelor și mai nou Povestea Calendarului care sunt chiar în Porumbacu de Sus, Palatul Brukenthal din Avrig, Abația Cisterciană de la Cârța, Muzeul Etnografic Badea Cârțan din Cârțișoara. Frumosul Sibiu, Sâmbăta de Sus, Rezervația Naturală Arpășel, Transfăgărășanul, sunt toate la distanțe mici de parcurs cu mașina.

Cine sunt cei care care v-au trecut pragul până acum? Și care este cel mai frumos compliment pe care l-ați primit?

Complimentul a venit de la un cuplu de tineri, Gabriela și Alex, care au petrecut câteva zile la Dealul Verde. La câteva săptămâni de la această vacanță, ne-am trezit cu un telefon care ne-a emoționat de-a dreptul. Cei doi se aflau în Maramureș și se pare că le „stricasem scara de valori”. Nu se mai simțeau bine nicăieri și voiau să revină pentru restul vacanței la noi. Aveam cameră liberă, așa că în câteva ore au și venit! Au mai revenit încă de două ori de atunci.

Un alt compliment care m-a emoționat a venit de la un puști de 8 ani care după ce și-a luat la revedere și a ieșit pe ușă, s-a întors în fugă să-mi spună că o să îi fie dor de mâncarea mea delicioasă. A surprins-o și pe maică-să.

mâncare Maramureș
Cel mai bun pește spun gazdele că îl găsiți la Dealul Verde

Sau o doamnă, artistă de operă, care atunci când a intrat în lounge i-au dat lacrimile. M-am speriat și nu știam cum să reacționez. Era foarte liniștită, însă cu lacrimi în ochi. Ne-a spus că o emoționează frumosul.

Dealul Verde
Lounge-ul de la Dealul Verde

La final, ce planuri aveți în viitor cu Dealul Verde? 

Deocamdată ne bucurăm de oaspeții care ne calcă pragul. Pentru noi este foarte importantă satisfacția lor și că putem să fim o destinație unică pe harta turismului din România.

Aici, la Dealul Verde ne propunem să transformăm puțin camera artistului și a țesătorului care având terase mari ar putea fi decorate în tema camerei și cred că ar fi senzaționale.

Ne-ar mai plăcea, vara viitoare, să organizăm sus pe deal câteva seri de stand-up comedy, fiind mari amatori de umor sau seri de film pe care le putem face afară când este cald.

Și cum pot să vă contacteze oamenii? 

Ne pot găsi pe site, pe adresa de email rezervă[email protected], la numerele de telefon 0771348549 și 0771348721 sau pe Facebook și Instagram.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora