Doi tineri din Hunedoara visează să renunțe la job-urile de la oraș pentru a trăi la sat, în natură. Povestea LivAdA - The tiny House, o căsuță ridicată de Robert și Diana în satul Peștenița - LIFE.ro
Mergi la conținut

Robert și Diana munceau în același loc, așa s-au cunoscut și de patru ani sunt împreună. De un an sunt și căsătoriți. Și, deși încă muncesc la oraș, visează să-și dea demisia și să trăiască la sat. Așa s-a născut visul numit LivAdA – The tiny House. O căsuță pe care au construit-o doar ei doi. Și care speră Robert și Diana o să le ofere siguranța financiară care să îi ajute să își trăiască viața așa cum își doresc – departe de job-ul de la oraș, în natură și aer liber.  

Cum își propun să facă asta? Am vorbit cu Robert despre povestea LivAdA. Ce înseamnă să construiești de la zero o căsuță într-un sat din Hunedoara. Cum se înțelege cu oamenii care i-au trecut pragul și care este cel mai frumos compliment pe care l-a primit. Dar și ce își dorește pentru viitor.

Care este povestea din spatele LivAdA?

Eu și soția suntem iubitori de natură, dar și de lucruri simple unde găsești liniște. Am avut o viziune la un moment dat de a realiza o căbănuță pe acel teren care stătea degeaba de ani buni, viziunea am concretizat-o prin construcția cabanei LivAdA – The tiny House.

Cum ați ales zona Peștenița pentru a vă construi căsuța? Ce vă leagă de acest loc?

Locuim dintotdeauna în Satul Pestenița, aici ne sunt rădăcinile. Acesta este locul ideal de trai și în acest loc vom rămâne pentru totdeauna.

Robert și Diana, doi tineri care visează să trăiască la sat

Cine sunt Robert și Diana, oamenii din spatele LivAdA?

Robert și Diana sunt doi tineri proaspăt căsătoriți. Doi oameni simpli, modești, cu două joburi la oraș (de care nu suntem atrași), dar momentan nu avem alternative reale pe plan financiar.

Robert și Diana, cei doi tineri care au construit povestea LivAdA

De când sunteți împreună? Și cum v-ați cunoscut?

Ne cunoaștem de 4 ani și suntem căsătoriți de 1 an, după căsătorie ne-am mutat împreună, ne cunoaștem tot de atâta timp (4 ani). Ne-am cunoscut la locul de muncă.

Ce făceați înainte să apară proiectul LivAdA în viața voastră? 

Înainte să avem acest plan despre LivAdA aveam foarte multe preocupări, viața la țară îți oferă această posibilitate unică de a nu te simți plictisit sau fără vreo ocupație. Pe lângă asta, după orele de muncă fie plecam la plimbare, fie munceam în gradină, culegeam ciuperci pe care le vindeam, astfel reușind să mai rotunjim veniturile, iar pe timp de iarnă facem diverse treburi prin jurul casei.

Citește și: Un instructor de surf a venit acasă din Uruguay cu iubita sa din Irlanda. Împreună au construit povestea căsuțelor din copac, Transylvania Log Cabins

Știu că voi ați făcut totul la LivAdA… cum a fost această perioadă pentru voi? 

Toată această perioadă de muncă a fost un timp destul de greu cu multe bătăi de cap, drumuri, calcule, cumpărături, muncă fizică, extenuare, oboseală, gânduri și alte gânduri. Într-un cuvânt a fost o perioadă grea, dar știam că la final rezultatele vor șterge partea neplăcută. Și așa a fost, acum râdem de acele două luni în care am tras tare și ne gândim să reîncepem construcția pentru cea de-a doua cabană.

LivAdA
LivAdA – The tiny House, o căsuță ridicată de Robert și Diana în satul Peștenița

Aveați experiență în construirea de case sau ați învățat totul direct pe șantier 🙂

Eu mai aveam experiențe cu lemnul, mereu mi-a plăcut să fac diverse – de la mese și scaune până la obiecte unice din lemn. Am fost auto-didacți în mare parte și asta ne-a fost de mare folos pe tot parcursul proiectului.

Robert (LivAdA): „Ne dorim ca după cea de-a doua cabană să avem un venit și să renunțăm la joburi”

Ce ați învățat despre voi și relația voastră în toată această aventură numită LivAdA?

Am învățat că atunci când lucrăm nu vorbim decât strict ce este necesar. Am învățat că suntem motivați unul de altul în orice. Ne-am cunoscut limitele sau, mai bine zis, nu avem atunci când ne propunem ceva. Și am reușit să ducem totul la final pentru că am gândit la fel totul.

LivAdA a devenit un business pentru voi? Trăiți din asta?

LivAdA momentan nu este o sursă de venit deși ne aduce un venit, dar pe care îl reinvestim. Ne dorim ca după cea de-a doua cabană să avem un venit și să renunțăm la joburi. Ce ne dorim cel mai mult este ca în viitor să facem exact ce ne place și sperăm ca LivAdA să ne aducă confortul financiar de care avem nevoie pentru a face acest lucru.

LivAdA
LivAdA – The tiny House, o căsuță ridicată de Robert și Diana în satul Pestenița

Ați reușit să legați prietenii cu cei care v-au trecut pragul?

Am legat deja multe prietenii cu oaspeții noștri, cei care ne trec pragul înțeleg și respectă unicitatea locului și asta ne face să avem parte numai de oameni de calitate. Cei care pleacă cu gândul de a reveni ne sunt deja prieteni și asta s-a întâmplat în toate șederile avute. 

Citește și: Ferma de sub Penteleu, colțul de rai din inima Carpaților de Curbură. Sau cum casa de vacanță a unei familii de Bucureșteni s-a transformat în cea mai frumoasă experiență pentru oaspeții care îi trec pragul

Care este cel mai frumos compliment pe care l-ați primit?

Am primit multe complimente, fiecare este unic. Livada are un carnețel unde oaspetele își lasă scris părerea, am avut la un moment dat patru tineri unguri care ne-au lăsat fiecare câte o părere. Complimentele cele mai frumoase sunt atunci când oaspetele respectă locul unde rămâne pentru câteva zile asta dovedindu-se a fi un respect la adresa noastră sau mai mult un compliment indirect, dincolo de alte cuvinte la fel de frumoase care sunt cu adevărat importante pentru noi.

LivAdA
LivAdA – The tiny House, o căsuță ridicată de Robert și Diana în satul Pestenița

Povestiți-ne puțin despre zona Peștenița… 

Satul Peștenița este renumit în „Țara Hațegului” din județul Hunedoara. Sat la poalele Retezatului, înconjurat de dealuri și păduri. 

Este un sat liniștit unde oamenii se respectă reciproc, un sat modern, dar unde se mai găsește și elementul rustic, specific satului românesc. În cazul în care turistul vrea să afle potențialul turistic acesta este foarte bogat în biserici din secolul al XIX-lea – biserica din Densuș, Tăul fără fund, unde se află renumita plantă carnivora „Roua Cerului”, muzeul satului Hațegan, Casa Vulcanilor, ruinele de la Sarmisegetusa Regia, Cetatea de Colț, Tabăra de zbor cu parapanta. Toate acestea se găsesc într-un interval de circa 10-15 minute față de cabană LivAdA. 

În plus, turiștii care se cazează la noi primesc gratuit biciclete pentru a se putea bucura de natură și de aer curat. 

Robert și Diana
Robert și Diana, cei doi tineri care au construit povestea LivAdA

Și, la final, ce planuri aveți în viitor cu LivAdA?

Ne gândim la un viitor în care să ne dezvoltăm în acest sens, cum spuneam mai devreme, avem în plan construirea celei de-a doua cabane, poate și o căsuță în copac. 

Ne gândim la activități noi cum ar fi culesul și recunoașterea ciupercilor comestibile, observarea animalelor sălbatice, ture cu ATV-ul sau mașina 4×4. 

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora