Sagrada Familia, fascinanta bazilică a cărei construcţie durează de 138 de ani - LIFE.ro
Mergi la conținut

Sagrada Familia, fascinanta bazilică a cărei construcţie durează de 138 de ani

Şantierul a început ilegal şi a continuat să funcţioneze în acest fel vreme de 137 de ani. Gaudi a depus în 1885, la Primăria Sant Marti – un sat devenit ulterior cartier al Barcelonei – o cerere pentru autorizaţia de construcţie pentru care însă nu a primit niciodată răspuns.
Share this article

Când spui Sagrada Familia spui Gaudi, iar când spui Gaudi spui Sagrada Familia. Cel mai ambiţios proiect al celui mai titrat arhitect spaniol este încă neterminat la 94 de ani de la moartea acestuia. De altfel, când lui Gaudi i s-a spus că va fi nevoie de sute de ani pentru finalizarea construcţiei, acesta a afirmat relaxat că clientul lui, Dumnezeu, nu se grăbeşte.

Simbolul Barcelonei, Cataloniei şi al Spaniei însăşi, Sagrada Familia, pe numele oficial Temple Expiatori de la Sagrada Familia, este o construcţie spectaculoasă nu doar prin apariţia sa, ci prin toate lucrurile ce au dus la ridicarea ei. Peste 40 de ani a lucrat Antoni Gaudi la proiectul bazilicii, ultimii 15 fiindu-i dedicaţi în exclusivitate. Şantierul a început ilegal şi a continuat să funcţioneze în acest fel vreme de 137 de ani. Gaudi a depus în 1885, la Primăria Sant Marti – un sat devenit ulterior cartier al Barcelonei – o cerere pentru autorizaţia de construcţie pentru care însă nu a primit niciodată răspuns. Abia anul trecut, în vara lui 2019, şantierul a intrat în legalitate şi a primit autorizaţia necesară.

Sagrada Familia, 1905, foto: Wikipedia

Un alt aspect interesant este faptul că din 1882, când a început construcţia Sagrada Familia, lucrările nu au fost niciodată finanţate din bani publici. Toate lucrările sunt realizate exclusiv din donaţii şi, de când a devenit obiectiv turistic, din încasările provenite din vânzarea biletelor.

Poate părea aberant ca o construcţie să dureze atât de mult, însă e important să ştiţi că nu ridicarea bazilicii a fost marea provocare, ci toate detaliile din arhitectura acesteia pe care Gaudi le-a desenat cu atâta răbdare şi atenţie vreme de 40 de ani.

Sagrada Familia are în schiţele lui Gaudi 18 turnuri cu înălţime maximă de 170 de metri, mai puţin cu un metru decât unul dintre dealurile Barcelonei. Gaudi spunea că omul nu trebuie să facă ceva mai mare decât a făcut deja Dumnezeu. Fiecare turn reprezintă câte unul dintre cei 12 apostoli, respectiv cei 4 evanghelişti, Fecioara Maria şi, cel mai înalt dintre ele îl reprezintă pe Iisus Hristos, acesta urmând să aibă montată pe el şi o cruce de dimensiuni impresionante.

Cu o lungime de 95 de metri şi 60 de metri lăţime, Sagrada Familia poate adăposti simultan aproximativ 13.000 de oameni.

Bazilica are 3 faţade dedicate Naşterii, Gloriei şi Patimilor. Faţada Naşterii, cea dinspre Est, este un omagiu adus naşterii lui Iisus. Sculpturile din această zonă sunt inspirate din părţi ale Bibliei ce vorbesc despre naşterea şi copilăria Pruncului Sfânt. Este decorată cu sculpturi impresionante mai ales prin bogăţia detaliilor: îngeri care suflă în trompete, personaje biblice care transmit bucurie şi credinţă, peste 30 de specii de plante şi peste 36 de specii de păsări. Faţada Naşterii mai este numită şi a Vieţii, Bucuriei sau Crăciunului.

Faţada Gloriei, cea dinspre Sud, este faţada principală a bisericii, găzduind intrarea principală în Sagrada Familia. Sculpturile din această zonă exemplifică originile omului, problemele, drumurile şi scopul acestuia în viaţă. Ca toate celelalte faţade, şi faţada Gloriei are 3 intrări ce reprezintă mila, speranţa şi credinţa, 4 turnuri şi o galerie exterioară cu 7 coloane, simbol al celor 7 daruri ale Sfântului Duh.

Cea de-a treia faţadă, Faţada Patimilor, orientată spre Vest, prezintă durerea, sacrificiul şi moartea, Patimile lui Iisus. Sculpturile din această zonă sunt dramatic realizate cu tăieturi ascuţite, abrupte astfel încât orice privitor să poată simţi o bucăţică din ce a simţit Iisus în scurta lui viaţă pe Pământ.

Vitraliile sunt colorate puternic şi au modele clasice, pe de o parte, şi cu inserţii moderniste, realizate din cupru, pe de alta. În timp ce unele sunt transparente, lăsând lumina să pătrundă uşor în colţurile bazilicii, altele sunt opace şi favorizează prezenţa diafană a luminii.

În 1936, în timpul Războiului Civil Spaniol, atelierul în care erau păstrate planurile făcute de Gaudi a fost distrus, împreună cu toate schiţele lăsate de arhitect. Au fost reconstituite toate din alte surse, dar sunt mulţi contestatari care susţin că Sagrada nu va fi niciodată aşa cum şi-a imaginat-o şi a desenat-o creatorul ei. Un lucru este totuşi cert: firma ce se ocupă de construcţia Sagrada Familia este decisă să finalizeze lucrările până în 2026, ca să marcheze în acest fel 100 de ani de la moartea genialului Gaudi.

Sagrada Familia, 1915, foto: Wikipedia

Cel mai vizitat monument din Barcelona are 4,5 milioane de turişti în fiecare an şi a fost inclus în anul 2005 în Patrimoniul Mondial UNESCO. Biletele de intrare este bine să le cumpăraţi online, de pe site-ul Sagrada Familia, ca să evitaţi cozile ce se pot dovedi uneori de-a dreptul imposibile.

  • Turul simplu – 20 de euro
  • Turul cu audioguide – 26 de euro
  • Tur cu ghid uman – 27 de euro
  • Tur Sagrada Familia şi Casa-muzeu al lui Antoni Gaudi – 28 de euro
  • Tur Sagrada Familia cu tot cu turnuri – 33 euro

Bazilica este deschisă între 9 dimineaţa şi 8 seara, turnurile având însă un program mai scurt de vizitare. De altfel accesul în această zonă ţine şi de oră şi de condiţiile meteo. Dacă vremea nu este foarte prietenoasă turiştii nu primesc dreptul de urcare în turnuri.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora