„Şampania Mileniului” pentru Valentine’s Day - LIFE.ro
Mergi la conținut

„Şampania Mileniului” pentru Valentine’s Day

Şampania este cunoscută de câteva sute de ani şi a fost descoperită de călugării benedictini din greşeală. De atunci, nici un eveniment important nu poate trece fără a fi sărbătorit cu şampanie. Iată recomandarea life.ro pentru cei mai îndrăgostiţi dintre voi.
Share this article

Şampania este cunoscută de câteva sute de ani şi a fost descoperită de călugării benedictini din greşeală. De atunci, nici un eveniment important nu poate trece fără a fi sărbătorit cu şampanie. Iată recomandarea life.ro pentru cei mai îndrăgostiţi dintre voi.

În 1999, criticul de vinuri Richard Juhlin organiză în Stockholm o degustare unică, care mai apoi avea să fie cunoscută sub numele de “Degustarea Mileniului”, deoarece la startul acestei întreceri neobişnuite aveau să se alinieze nu mai puţin de 150 de şampanii diferite, din recolte istorice, produse sub semnatura celor mai bune case din Champagne. Richard Juhlin era în acel moment deţinător al recordului de cele mai multe vinuri de Champagne degustate, dar şi al celui de cele mai multe şampanii recunoscute “în orb”, argumente ce-i ofereau autoritatea de a organiza un astfel de eveniment. Cu toate că iniţial nu au crezut în acest eveniment, reprezentanţii casei Billecart-Salmon au înscris în concurs recoltele 1959 şi 1961 ale vinului Cuvee N.F. Billecart, creaţii care aveau să câştige locurile 1 şi 2, respectiv titlul de “Şampania Mileniului” pentru 1951, întrecând case ilustre şi de tradiţie precum Krug, Dom Perignon, Cristal, Pol Roger, Bollinger sau Taittinger. Recunoaşterea calităţii Billecart Salmon a fost cu atât mai mare cu cât ea a fost obţinută în urma unei degustări comparative “în orb”, realizată de unii dintre cei mai mari specialişti in Champagne, precum Richard Juhlin, Serena Sutcliffe, Michel Dovaz sau Robert Joseph.

Istoria Billecart-Salmon merge înapoi în timp până în 1818, naşterea acestui domeniu având loc odată cu mariajul dintre Nicolas Francois Billecart şi Elisabeth Salmon. Încă din acele momente, domeniul din Mareuil-sur-Ay şi-a propus ca moto “Calitatea este o prioritate, excelenţa, o aspiraţie!”, iar timp de 200 de ani şi-a ghidat paşii după acesta, fiind una dintre puţinele case din celebra regiune franceză rămasă în proprietatea aceleiaşi familii, astăzi la a şaptea generaţie.

În clipa de faţă, Billecart-Salmon, condusă de fraţii Francois şi Antoine Roland-Billecart, exploatează în jur de 80 de hectare de viţă de vie, plantate cu Chardonnay, Pinot Noir şi Pinot Meunier, dar în acelaşi timp achiziţionează struguri de pe alte 220 de hectare, din peste 40 de vii cu titlul Grad Cru din Champagne, precum Côte des Blancs, Vallée de la Marne sau Montagne de Reims. Selecţia strugurilor este una foarte riguroasă, fiind acceptate doar recoltele excepţionale. Investiţiile nu au fost făcute numai în plantaţii şi în facilităţile de vinificare, ci şi în echipa de specialişti. De 30 de ani, enologul-şef al cramei este Francois Domi, considerat unul dintre cei mai talentaţi “chef de cave” din Champagne, iar de 20 de ani plantaţiile Billecart-Salmon se află în grija aceluiaşi Denis Blee.

Billecart-Salmon nu numai că are o tradiţie continua în producţia şi promovarea vinului de Champagne, dar şi-a creat în timp şi un stil propriu, caracterizat de “fineţe, echilibru şi eleganţă”, reprezentanţii casei accentuând cu fiecare ocazie că “la Billecart-Salmon nu se produc şampanii, ci vinuri de Champagne”.

Cu respectul cuvenit pentru anul de recoltă, unul dintre cele mai importante aspecte ale filosofiei Billecart-Salmon este acela că o recoltare prematură a strugurilor oferă vinuri elegante şi delicate. Pentru a se obţine o structură elegantă, puternică şi acidă, care are rolul de a conserva vinurile, niciodată nu se culege la un potenţial alcoolic mai mare de 10 grade. O mare influenţă asupra stilului de vinificare o are şi faptul că plantaţiile se întind de-a lungul paralelei 46, o zona cu climă mai rece, care permite strugurilor o coacere mai lentă şi care asigură vinurilor prospeţime. Şampania rose produsă de Billecart-Salmon a fost apreciată drept una dintre cele mai fine băuturi din categoria sa, calitatea sa fiind rezultatul atenţiei acordate dar şi datorită tehnicii de asamblare, care pariază mai mult pe catifelarea şi onctuozitatea Chardonnay-ului, şi mai puţin pe forţa Pinot Noirului. În acelasi timp, pentru vinurile produse, Billecart-Salmon pariază pe rolul soiului Pinot Meunier, soi care aduce textură, cremozitate şi structură în asamblaj cu soiul Chardonnay.

O practică specifică Billecart Salmon este dubla stabilizare la frig, adoptata in 1952. Această procedură elimină orice urmă de drojdii sălbatice sau alte elemente adiţionale grele din must, lucru ce oferă un plus de fruct. Începând cu 2001, Billecart-Salmon a inaugurat o nouă facilitate de vinificare, dotarea cu tehnologie de ultimă generaţie făcând-o una dintre cele mai avansate crame din Champagne. Stilul de vinificaţie precis şi complex al enologului Francois Domi i-a determinat pe proprietari să aloce toate resursele pentru a crea un mediu de producţie a unor şampanii unice.

Oriunde în lume, Billecart-Salmon este considerată a fi unul dintre vinurile de Champagne speciale, o prezenţă constantă pe meniurile celor mai celebre restaurante. Ca o curiozitate, toate restaurantele distinse cu trei stele Michelin din Paris servesc Billecart-Salmon la pahar. Asociate de cele mai multe ori cu luxul şi eleganţa, vinurile Billecart-Salmon au impresionat cei mai mari critici de vinuri prin remarcabila combinaţie dintre eleganţa aromatică sş cremozitatea gustativă.

Astăzi, de Valentine’s Day, Billecart Salmon Brut Rose este  disponibilă pe unvinpezi.ro la un preţ special.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora