Căutare

Share this article

Tehnologie. Un cuvânt atât de puternic care îşi pierde totuşi forţă în faţă unei boli sau probleme de sănătate. Ceea ce uităm este însă că tehnologia ne poate salva sau ne poate vindecă de anumite probleme medicale. Acum tehnologia VR ne ajută să emapatizam sau să înţelegem mai bine unele situaţii psihologice din spatele unor tulburări psihice.

Sunt instituţii medicale care folosesc de ceva vreme tehnologia de realitatea virtuală pentru a trata diverse fobii. La Cluj există deja la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” un spaţiu virtual dedicat acestor  tratamente, condus de Psihologul clujean Daniel David. Ochelarii de Realitate Virtuală îţi oferă senzaţia de înălţime sau stimuli care îţi creează fobia, dar laboratorul este un spaţiu controlat care îţi poate doză intensitatea sitmulilor.

Cu ajutorul unor asemnea terapii teamă de înălţime, arahnofobia (frică de păienjeni), agorafobia (frică de spaţii deschise) şi alte firici psihologice pot fi tratate mai uşor cu ajutorul realităţii virtuale.

Oricât de lipsită de sufelt pare tehnologia, realitatea virtuală deschide  o cale de comunicare bazată pe empatie. Astfel, s-a creeat în Marea Britanie în colaborare cu National Autistic Society un film de realitate virtuală care îl face pe utilizator să vadă prin ce trece un copil autist într-un mall de cumpărături. Scopul este acela de a înţelege şi de a empatiza cu sentimentele trăite de o persoană cu asemnea tulburări. Campania porneşte de la faptul că aceşti copii primesc prea multe informaţii de la mediu, lucru care îi face să fie speriaţi.

Sursa: HappyFinish.com (UK)

Tot în zona empatiei este şi o altă campanie care simulează, cu ajutorul unei aplicaţii de realitatea virtuală, durerile de cap.

Sursa: HappyFinish.com (UK)

Chiar dacă frică şi durerea sunt  semtimente resimţit doar de oameni şi animale tehnolgia ne ajută să le înţelegem şi să ne vindecăm mai uşor în viitor.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO