Semnificaţia viselor. O altă abordare a lor şi a lucrurilor pe care le visăm - LIFE.ro
Mergi la conținut

Semnificaţia viselor. O altă abordare a lor şi a lucrurilor pe care le visăm

O mulţime de oameni au încercat să afle care este semnificaţia viselor, dând astfel naştere la interpretări care mai de care mai fanteziste şi la foarte multe superstiţii.
Share this article

De mii de ani oamenii sunt fascinaţi de ceea ce se întâmplă cu creierul nostru în timpul somnului. Iar raportarea fiecăruia faţă de acest subiect este nu doar subiectivă, dar şi puternic influenţată de credinţă, educaţie şi mediul social. Asta nu înseamnă că nu sunt o mulţime de oameni care au încercat să afle care este semnificaţia viselor, dând astfel naştere la interpretări care mai de care mai fanteziste şi la foarte multe superstiţii.

Semnificaţia viselor – O scurtă privire în istorie

În Mesopotamia, de exemplu, visele influenţau în mod categoric viaţa de zi cu zi a locuitorilor, fiind considerate o modalitate de a comunica cu zeii. Se punea atâta preţ pe cea de-a treia stare a conştiinţei încât majoritatea deciziilor administrative la nivel teritorial se bazau pe semnificaţia viselor, aşa cum o vedeau oamenii la acea vreme. Printre primele lucruri ce au dat startul acestei gândiri sunt legate de eroul mitic Ghilgameş, momentele cruciale ale vieţii acestuia fiind precedate de vise numite premonitorii.

Nici în Imperiul Roman lucrurile nu au fost cu mult mai diferite. Unele vise ajungeau să fie analizate la sânge de membrii Senatului, care voiau să desluşească ce mesaje dorea să le transmită Dumnezeu. Mai mult, traducătorii de vise însoţeau liderii militari în lupte şi în campaniile de cucerire ale altor teritorii.

Egiptul şi Grecia antică nu au făcut nici ele excepţie. Şi aici visarea era drept o comunicare supranaturală, ba chiar o modalitate de intervenţie divină, un mesaj pe care oamenii erau datori să îl descifreze. Preoţii erau consideraţi a fi capabili să interpreteze visele, multe dintre ele fiind apoi transpuse în scris. India, China, toate marile civilizaţii au în istoria lor astfel de credinţe legate de mesajele transmise de divinitate în timpul somnului.

Încercarea de a interpreta visele este la fel de prezentă şi în zilele noastre şi chiar dacă în multe locuri din lume încă sunt foarte prezente superstiţiile referitoare la însemnătatea obiectelor sau faptelor apărute într-un vis, acum sunt mult mai mulţi care tratează acest subiect din perspectivă psihologică.

11 lucruri mai mult sau mai puţin ştiute despre vise

Primul lucru pe care trebuie să îl ştim la acest capitol este faptul că absolut fiecare om visează. Cu excepţia unor persoane care suferă de tulburări neurologice extrem de rare, cu toţii visăm noapte de noapte. Faptul că nu îţi aminteşti nu înseamnă că nu se întâmplă.

Şi asta mă duce implicit la al doilea lucru real legat de vise: jumătate din visele noastre sunt date uitării în primele 5 minute de la momentul trezirii, când cei mai mulţi dintre noi sunt oricum preocupaţi de cum ar fi să mai moţăie puţin în pat decât să se grăbească spre muncă. 90% dintre ele sunt uitate în primele 10 minute şi, de ce să nu recunosc, eu sunt mai preocupată atunci de ce am de făcut în fiecare dimineaţă: mic dejun pentru copil, pachetul pentru copil, cafeaua mea şi apoi restul sarcinilor de peste zi. Nu mă mai mir că uit orice vis pe care îl am peste noapte.

Nevăzătorii care și-au pierdut vederea după naştere văd şi ei imagini în timpul viselor pentru că acest tip de memorie funcţionează perfect, uneori chiar mai bine decât în timp ce sunt treji. Asta nu înseamnă că cei care nu au văzut niciodată nu visează. O fac, iar visele lor sunt la fel de puternice, doar că implică restul simţurilor: sunete, mirosuri, atingeri, emoţii.

Nu visăm decât feţe pe care le-am văzut la un moment dat în timpul vieţii. Mintea noastră nu este capabilă, în somn, să-şi imagineze feţe, aşa că proiectează unele care ne-au apărut la un moment dat în raza vizuală. Putem vorbi aici de chipuri familiare sau de oameni pentru care suntem pregătiţi să băgăm mâna în foc că nu i-am văzut vreodată. În fapt, de-a lungul vieţii vedem sute de mii de feţe, aşa că creierul nostru nu duce lipsă de material de croşetat vise.

Nu toţi visăm în culori. Acum, fie vorba între noi, dacă m-ar fi întrebat cineva pe repede înainte dacă visez alb-negru sau în culori, aş fi mers pe prima variantă. Dar dacă stau să mă gândesc la peisajele care îmi înveseleau visele în copilărie, îmi dau seama că erau tare colorate. 12% dintre oameni visează însă exclusiv alb-negru.

Visele nu sunt oglinda lucrurilor care îţi apar în ele şi nici a ceea ce s-ar putea întâmpla. Acestea sunt în fapt simboluri ale unor lucruri mult mai profunde pe care le simţi, de multe ori fiind lucruri pe care nici nu le conştientizezi. Tocmai de aceea sunt atât de greşite toate interpretările date atât de simplist precum semnificaţia apariţiei unui şobolan sau şarpe în vis, dacă te visezi mireasă sau visezi că cineva a murit.

Sunt convinsă că ai observat şi tu că emoţiile negative sunt mult mai prezente în vise decât cele pozitive, mai ales dacă ai trecut de vârsta copilăriei. Şi e firesc să fie aşa când cei mai mulţi dintre noi suntem copleşiţi de lucrurile de zi cu zi şi de bagajul emoţional pe care îl creştem constant. Anxietatea este cea mai frecventă emoţie prezentă în vise.

Deşi nu îţi aminteşti prea multe sau chiar nimic după ce te trezeşti, află că putem avea între 4 şi 7 vise într-o singură noapte, iar acestea pot acoperi una sau chiar 2 dintre orele pe care le petrecem dormind.

Pentru cei care au animale de companie sau au petrecut mai mult timp în preajma lor, asta nu e o surpriză. Aşadar, da, şi animalele visează. Dacă eşti atent, îţi poţi vedea câinele cum aleargă în somn sau pisica cum vânează. Dacă seamănă cu a mea, care nu a văzut vreun şoarece în viaţa ei, sigur vânează vreo muscă sau vreun ţânţar nepoftit în peisaj.

Stimulii externi sunt preluaţi de mintea noastră în timpul somnului şi pot deveni parte din visele noastre. Dacă auzim, de exemplu, un claxon sau un vecin nocturn care repară ceva vom încorpora acel zgomot în visul nostru. Poate te vei găsi brusc pe stradă, unde un şofer claxonează agitat sau poate vei trece pe lângă o casă în construcţie, unde muncitorii lucrează de zor. Sunt doar 2 exemple despre cum zgomotele din jur ne pot influenţa visele.

Sigur, ştim că femeile vin de pe Venus şi bărbaţii de pe Marte, aşa că şi visele lor sunt la fel de diferite. Mai exact, personajele care apar în visele bărbaţilor sunt în proporţie de aproximativ 70% tot bărbaţi, în timp ce femeile visează aproape în proporţie egală femei şi bărbaţi. Visele bărbaţilor sunt şi mai agresive decât cele ale femeilor.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora