Serialul Tânăr şi neliniştit. Povestea continuă la aproape 50 de ani de la lansare - LIFE.ro

Căutare

Share this article

N-ai cum să fi trăit în România anilor `90 – 2000 şi să nu fi văzut măcar un episod din unul dintre cele mai lungi seriale din istorie, Tânăr şi neliniştit. S-au uitat bunicile noastre, mamele noastre, ne-am uitat şi noi. Am făcut copii şi serialul acesta continuă să existe şi să vină cu noi şi noi aventuri. Are 49 de sezoane, iar astăzi este difuzat în America episodul cu numărul 12.436.

Tânăr şi neliniştit, serialul fără sfârşit

Când a ajuns acest serial în România am aflat şi noi de termenul soap opera, varianta americană a telenovelei – un serial dramatic, plin de răsturnări de situaţie şi care se întinde, de cele mai multe ori, pe foarte mulţi ani. Sigur, când te apropii deja de o jumătate de deceniu de la prima difuzare, probabil intri într-o categorie aparte, a serialelor fără de sfârşit.

Primul episod din Tânăr şi neliniştit a avut premiera pe 26 martie 1973, în Statele Unite, şi prezenta viaţa a 2 familii din oraşul fictiv Genoa, din Wisconsin. Iniţial, episoadele aveau o jumătate de oră şi erau difuzate de 5 ori pe săptămână, iar povestea avea în prim-plan vieţile a 2 familii – una bogată, Brooks şi una săracă, Foster. Departe de clasica şi vechea opoziţie săraci – bogaţi, Tânăr şi neliniştit a fost unul dintre primele seriale care a adus în faţa telespectatorilor subiecte extrem de sensibile, mai ales în acele vremuri: sexualitate, homosexualism, tulburări de alimentaţie, boli terminale şi adicţii.

La începutul anilor `80 producătorii au decis să dubleze timpul alocat fiecărui episod, lucru ce a dus la nemulţumirea celor mai mulţi actori din distribuţie. Acela a fost momentul în care cursul acţiunii a fost schimbat radical şi a adus în prim-plan actori noi şi personaje noi, focusul fiind pus acum pe rivalitatea dintre familiile Abbott şi Newman. Aceasta este, de altfel, şi partea cu care a început difuzarea serialului în România. Din vechea distribuţie nu au rămas decât câţiva actori, din care au fost eliminaţi treptat toţi. Excepţiile au fost reprezentate de Jeanne Cooper, interpreta lui Katherine Chancellor şi Jess Walton, cea care a jucat rolul lui Jill Fenmore, devenită mai târziu Jill Abbott.

Aducerea în scenă a lui Victor Newman trebuia să fie una temporară. A fost din start construit ca un personaj negativ şi planul era ca, la un moment dat, să moară. Felul în care a jucat însă Eric Braeden acest rol a dus însă la transformarea lui dintr-un rol periodic la unul dintre cele mai importante.

Tânăr şi neliniştit a început să fie difuzat şi în România în 1996 şi avea un decalaj de 5 ani faţă de ce se difuza în Statele Unite. Primul episod de la noi a fost, în fapt, episodul 4.000 al serialului. S-a bucurat de foarte mare succes ani de zile. Când audienţele au început să scadă a fost mutat pe Acasă TV, în 2014. În decembrie 2015 trustul a hotărât să oprească difuzarea, reluată totuşi în 2019, pe postul Pro 2, vreme de un an. Din 2020 Tânăr şi neliniştit nu mai poate fi urmărit nici la televiziune, nici pe vreo platformă de streaming.

Pe de altă parte, în SUA audienţele rămân îndeajuns de bune încât CBS a decis să semneze pentru producţia unor noi sezoane până cel puţin în 2024.

Cei mai longevivi actori dintr-unul dintre cele mai longevive seriale

Eric Braeden, interpretul lui Victor Newman, era deja un actor experimentat când s-a alăturat distribuţiei din Tânăr şi neliniştit, iar asta s-a observat imediat. Avea contract semnat pentru 26 de săptămâni şi a ajuns să joace vreme de mai bine de 4 decenii. Acum în vârstă de 81 de ani, Braeden este în continuare unul dintre pilonii serialului şi nu a dat înapoi nici de la apariţii în alte seriale de succes mai recente, precum How I Met Your Mother sau în filme care au intrat în istorie, precum Titanic.

Melody Thomas Scott s-a alăturat distribuţiei în 1979, ca interpreta lui Nikki Reed, după ce prima actriţă care juca acest rol a renunţat după 6 luni. A dus rolul la un alt nivel, devenind şi ea una dintre figurile cu care este asociat serialul, rezumându-şi în rest cariera la câteva apariţii episodice în alte filme sau seriale.

Jeanne Cooper a fost pe platourile de filmare ale serialului încă din primele luni de difuzare, din 1973 şi a jucat rolul lui Katherine Chancellor până la finalul vieţii, în 2013.

Jess Walton a intrat pe platourile de filmare de la Tânăr şi neliniştit în 1984, în rolul lui Jill Abbott şi este în continuare unul dintre pilonii de rezistenţă ai serialului. A făcut senzaţie de-a lungul anilor cu relaţia de rivalitate cu Katherine Chancellor, în realitate cele 2 fiind prietene foarte bune, amândouă cu multe premii şi nominalizări la cele mai importante premii din industrie.

Peter Bergman este interpretul lui Jack Abbott din 1989, iar de atunci a adunat zeci de nominalizări şi câteva premii la Daytime Emmy Award. Este, de altfel, cel mai premiat dintre actorii care au jucat în Tânăr şi neliniştit. Deşi era foarte tânăr când a început să filmeze pentru acest serial, s-a impus repede în distribuţie, iar rolul său a crescut tot mai mult de la un sezon la altul.

Am putea crede cu uşurinţă că Tânăr şi neliniştit este cel mai longeviv serial din istorie, dar este abia în top 10. Pe primul loc este Guiding Light, un serial la care filmările au fost întrerupte în 2009, după 72 de ani de difuzare.

Citeşte şi: Cele mai urmărite seriale din toate timpurile care au schimbat lumea televiziunii (life.ro)
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO