Căutare

Share this article

De cele mai multe ori, din perspectiva amatorilor de vin, berea este percepută ca o simplă băutură răcoritoare, pe timp de vară, iar mulţi o tratează cu o nejustificată condescendenţă. Nu vorbesc aici de berile industriale, cele produse în serii mari, care umplu până la refuz rafturile supermarketurilor, ci mă gândesc la berile artizanale, produse în serii scurte, din ingrediente naturale, după tehnici tradiţionale şi reţete migălos perfecţionate în timp.

Fie că sunt belgiene, englezeşti, irlandeze, nemţeşti, australiene sau chiar româneşti, berile artizanale au ca numitor comun o bogată paletă aromatică şi ar fi păcat, în calitate de pasionaţi ai gustului, să nu le luăm foarte în serios.

Prin urmare, împreună cu echipa mabiereartisanale.fr, vă propun să decriptăm arta degustării berii, folosindu-ne de toate cele 5 simţuri.

1. Evaluarea tactilă

Începem prin a pune sticla de bere în frigider, în poziţie verticală, astfel, eventualele levuri rămase în suspensie se vor aşeza la fundul buteliei şi nu vor influenţa procesul de degustare.

Scoateţi berea din frigider cu câteva minute înainte de degustare, pentru a vă asigura că este la temperatura corectă. Berea trebuie să fie rece, dar nu toate berile se degustă la aceeaşi temperatură. Ca o regulă generală, berea aflată la o temperatură sub 5 grade Celsius îşi va pierde din expresivitate. Berile Pils şi cele albe se servesc în jur de 6 grade Celsius, berile blonde de tip Strong Ale, cât şi cele Amber Ale, se degustă între 7 şi 13 grade Celsius, iar berile de tip Stout şi Porter au temperatura optimă de servire pe la 14 grade Celsius.

Asiguraţi-vă că şi paharul în care veţi degusta berea este rece, înainte de a turna lichidul în el. Forma paharului este importantă. Chiar dacă nu aveţi câte un pahar pentru fiecare tip de bere, aşa cum vă recomandă pasionaţii, puteţi să vă înarmaţi cu un pahar de tip „tulip”, care se va potrivi, mai mult sau mai puţin, cu mai multe tipuri de bere. Acest pahar, larg şi cu buza evazată, ajută aromele să se dezvolte şi spuma să se păstreze un timp mai îndelungat.

Înainte de umplere, clătiţi paharul cu apă curată, ca să îndepărtaţi eventualele impurităţi, astfel încât spuma să va „agăţa” mai bine de pereţi, iar bulele se vor menţine în centru.

2. Evaluarea vizuală

Odată pregătită berea şi paharul, puteţi începe servirea. Înclinaţi paharul la 45 de grade (cât şi sticla), astfel încât să puteţi vedea cum curge berea şi cum se formează spuma, încetul cu încetul. Redresaţi paharul în poziţie verticală când este plin pe trei sferturi şi continuaţi umplerea lui până la capăt.

Observaţi gulerul de spumă, care, dacă are între 3 şi 4 cm înseamnă că berea se află în parametri optimi de consum. Această regulă nu este întotdeauna valabilă, anumite beri artizanale, în funcţie de reţeta lor, fac foarte puţină spumă sau chiar deloc. Berile englezeşti de tip Ale sunt în această categorie aparte, ceea ce nu înseamnă că e ceva în neregulă cu ele.

3. Evaluarea auditivă

Ascultaţi bulele şi spuma cum „sfârâie”. Dacă veţi face această analiză cu ochii închişi, momentul va fi cu atât mai plăcut.

4. Evaluarea olfactivă

Introduceţi nasul în paharul de bere, exact ca la vin. Puteţi roti berea în pahar pentru a o aera şi pentru a ajuta aromele să se degaje mai uşor. Pe măsură ce paharul se va goli şi berea se va încălzi, veţi simţi din ce în ce mai multe arome. Evaluaţi mirosul berii în cel puţin două momente succesive.

5. Evaluarea gustativă (în sfârşit!)

Gustul merge întotdeauna „mână în mână” cu mirosul. Senzaţiile pe care le veţi simţi variază în funcţie de tipul de bere: rotunjime, bule fine sau mai grosiere, prospeţime, astringenţă sau fineţe. Gustul poate confirma aromele din nas sau puteţi descoperi senzaţii noi, complementare cu cele olfactive.

Puteţi încerca să descrieţi berea din pahar cu ajutorul celor 5 gusturi de bază: dulce, sărat, acid, amar şi umami. Aceasta din urmă este o noţiune japoneză destul de abstractă, care s-ar traduce printr-un „gust plăcut şi savuros”.

Dacă v-am trezit curiozitatea pentru a încerca berile artizanale, ei bine, vara se anunţă lungă şi aveţi timp berechet ca să aprofundaţi acesta nouă materie de studiu.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO