Simon Sebag Montefiore autor al cărții Romanovii (1613-1918): “Imaginează-ți stând la aceeași masă pe Vlad Țepeș, Regina Maria, Stalin, Guy de Maupassant și Donald Trump” - LIFE.ro
Mergi la conținut

Simon Sebag Montefiore autor al cărții Romanovii (1613-1918): “Imaginează-ți stând la aceeași masă pe Vlad Țepeș, Regina Maria, Stalin, Guy de Maupassant și Donald Trump”

Cine a fost dinastia Romanov. Și ce a însemnat ea în istoria Rusiei. Dar mai ales cine este autorul britanic Simon Sebag Montefiore, cel care a scris cartea Romanovii (1613-1918).
Share this article

În ultimele două luni am auzit foarte des despre dinastia Romanovilor. Amazon are un serial despre ei – The Romanoffs. Ryan Murphy face o trimitere către această dinastie care a marcat istoria Rusiei în cel mai nou sezon al producției American Horror Story. Așa că am încercat să găsesc un răspuns la întrebarea “de ce acest interes acum?”. Și cea mai bună variantă a venit odată cu ocazia de a avea un scurt interviu cu scriitorul britanic Simon Sebag Montefiore cel care a scris cartea Romanovii (1613 – 1918), tradusă în România la Editorua Trei.

Anul trecut s-au împlinit 100 de ani de la moartea tragică a familie Romanov, ultimii țari ai Rusiei, așa că am vorbit cu Montefiore despre ei. Care a fost povestea intimă a ascensiunii și, mai ales a prăbușirii fabuloasei dinastii a Romanovilor?

Și dacă tot l-am prins, am vorbit cu Montefiore și despre cum este casa unei familii de scriitori. Ce muzică ascultă atunci când scrie. Și mai ales, pe cine ar alege dacă ar putea organiza o cină la care să aibă doar cinci invitați. Pregătiți să-l descoperiți pe Simon Sebag Montefiore?

Ce este atât de special despre dinastia Romanovilor … Ce ți-a atras atenția la început?

Romanovii sunt o familie fascinantă. Personal cred că toate familiile sunt fascinante, însă ei au fost speciali. Au condus lumea. Și erau niște adevărați aristocrați, eficienți, pragmatic, decadenți. Au fost monștri, criminali. Au fost sfinți, buni. Așa că povestea lor nu avea cum să nu mă intrige. Am încercat să aduc în atenția oamenilor câteva lucruri despre istoria Rusiei.

De ce Rusia?

Este o țară cu adevărat importantă – este dramatică, plină de tragedii. Iar istoria ei se potrivește perfect cu stilul scriitorii mele. Mi-a atras atenția încă de când eram adolescent și de atunci am vrut să scriu despre ei.

Dar ai vreo legătură cu Rusia?

Da, familia mamei mele se trage de acolo.

Există vreo legătură între Romanovi și România?

Foarte multe. Rușii au încercat din răsputeri să domine Estul Europei. Așa că România era fără doar și poate pe lista de interes a rușilor.

Dar au fost români în dinastia Romanovilor?

Au avut foarte multe legături cu oameni de aici. Petru I al Rusiei a avut o relație amoroasă cu Prințesa Ecaterina Olimpia Caradja. Pe de altă parte, înainte de Primul Război Mondial, Marea Ducesă Olga Alexandrovna a Rusiei urma să se căsătorească cu Carol al II-lea. Dar nu l-a plăcut deloc și nu a mai vrut să vină aici … nu prea aș putea să o condamn (râde). Cred că a fost cel mai puțin atractiv dintre toți regii pe care i-a avut România. Însă, pe de altă parte, dacă ar fi venit aici, cel mai probabil ar fi supraviețuit. Deci, până la urmă nu știu dacă a fost chiar cea mai bună decizie.

Poți să îmi spui top 3 povești despre Dinastia Romanovilor?

Nu, pentru că sunt toate poveștile în cărțile mele. Ce pot să îți spun este că sunt extrem de multe povești. Toate fascinante.

Și ultima întrebare despre această dinastie, recunosc este mai mult o curiozitate, ai văzut serialul The Romanoffs, produs de Amazon?

Da, nu are vreo legătură cu Ramonovii. De altfel, despre acest subiect o să existe o ecranizare a cărților mele. Însă, revenind la serialul de la Amazon … conexiunea dintre poveștile de acolo și dinastia Romanovilor este foarte mică.

Însă, de ce există acest interes acum din partea oamenilor de la Hollywood asupra Romanovilor?

Putere, putere, putere. Apoi dramă. Apoi tragedie. Și mai ales modul în care s-a terminat. Iar oamenii găsesc mereu fascinant acest mix. Și ar putea să îi condamne cineva?! Și mai este ceva, oriunde mă duc, oamenii îmi scriu pretinzând că sunt legați într-o oarecare măsură cu Romanovii. De altfel, interesant este că cel mai probabil au și dreptate. Au fost atât de mulți și atât de multe încrengături, încât au fost mii de oameni care s-au tras din această familie regală.

De altfel, acesta este și subiectul serialului produs de Amazon.

Da, da … exact. Cred că ar fi putut folosi orice altceva pentru a lega acele povești. Dar, unele povești mi-au plăcut. Serialul nu este vreo capodoperă, dar unele episoade au fost interesante.

Dar ce serial ți-a plăcut?

Mad Men cred că a fost o capodoperă.

Și altceva?

Gomora … despre mafia italiană. Apoi Narcos. Sopranos. Îmi plac dramele care sunt foarte bine scrise. Nu mă uit la ficțiune. Și nici nu mă uit la producții istorice.

 

AL Kennedy, Jean Sprackland, Simon Sebag Montefiore, Catherine O Flynn and Ann Kelley la Costa Book Awards 2007. Foto: Hepta

 

Ai scris împreună cu soția ta patru cărți pentru copii. Cum a fost să lucrezi cu ea? Și să scrii pentru copii?

A fost foarte fain să lucrez cu ea. De altfel, aceste cărțile vor fi și ele ecranizate. O să fie o animație precum Paddington.

Ce actori vor ai vrea să pună vocile în film?

Nu știu să îți spun acum pentru lucrurile acestea se întâmplă foarte încet. Dar o să fie mulți actori britanici. Și alți actori americani. Din nefericire, nu cred că o să fie actori români.

Dar revenind la lucrul cu Santa … vă ajutați și la alte proiecte?

Da, da, bineînțeles.

Vă consultați despre ce cuvinte să folosiți?

Da, clar. Orice. În primul rând, să reușim să fim cât mai lucizi.

Scrieți în același timp? În același loc?

Obișnuiam să facem asta. Dar era horror. Acum avem propriile noastre birouri și suntem foarte organizați.

Ei îi plac melodiile alea ușoare, nici nu mai țin minte, dar erau ceva cântărețe cunoscute. Iar mie îmi place muzica rap.

Dar cum era casa atunci când lucrați împreună?

Era un haos total. Stăteam într-un apartament mic, copii abia se născuseră. Și lucram la aceeași masă. Abia am supraviețuit acelei perioade (râde).

Atunci când lucrezi, asculți muzică?

Da, da. Și țin minte că atunci când lucram împreună, ne certam mereu  din cauza alegerilor noastre muzicale. Ei îi plac melodiile alea ușoare, nici nu mai țin minte, dar erau ceva cântărețe cunoscute. Iar mie îmi place muzica rap.

Acum spuneai că lucrezi în birouri … nu mergi și prin cafenele?

Nu, nu, îmi place mult să merg în cafenele. Dar îmi este destul de greu să lucrez aici sau în general … sunt foarte leneș (râde).

Cine lucrează mai mult – tu sau ea?

Clar, ea. Santa este mult mai eficientă, mai serioasă decât mine. Și mult mai conștiincioasă. Eu vorbesc mereu la telefon. Vreau să mă întâlnesc mereu cu oamenii. Și, în general, fug după deadline-uri.

Dar de unde îți găsești inspirația pentru cărțile pe care la scrii?

Peste tot, dar mai ales vorbind cu oamenii. De asta îmi place să călătoresc. Peste tot găsesc oameni care fac ceva sau îmi spun ceva care să mă inspire.

Ficțiune = iubire. Cărțile istorice = putere. Cărțile pentru copii = plăcere.

La ce proiecte îți place să lucrezi mai mult: ficțiune sau istorice?

Ficțiune, clar. Aici îmi pun inima. Vorbesc despre femei, despre iubire, despre familie. Proiectele istorice sunt mai reci, sunt despre putere. Iar cărțile pentru copii sunt cele mai plăcute, ador să scriu așa ceva.

Și ultima mea întrebare … dacă ai fi gazda unei cine la care ai avea doar 5 invitați. Pe cine ai alege?

Vlad Țepeș. Regina Maria. Stalin. Guy de Maupassant. Și Donald Trump.

De ce?

Doar imaginează-ți toți acești oameni stând la aceeași masă. Ce nebunie ar fi.

Care ar fi cea mai grea încercare pentru această cină?

Să îl oprească pe Trump din vorbit. Dar cred că se va ocupa Vlad Țepeș de asta (râde).

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora