Stan Lee, creatorul Spiderman, X Man și Avangers, avea origini românești - LIFE.ro
Mergi la conținut

Stan Lee, pe numele său real Stanley Martin Lieber, este cel care i-a adus în viața noastră pe Spiderman, Thor, Hulk sau pe “cei patru fantastici”. O adevărată legendă a benzilor desenate cu supereroi, Stan Lee a încetat din viață la 95 de ani, în urma unei suferințe mai îndelungate.

Creatorul supereroilor Marvel a lăsat în urma lui un univers fantastic, care fascinează în continuare milioane de oameni. Începând cu anii 2000, eroii din benzile desenate au trecut pe marile ecrane, iar filmele din seria Avengers încasează sute de milioane în cinematografe.

Stan Lee, geniul care a revoluționat lumea benzilor desenate

Deși s-a născut în New York în 1922, Stan Lee are origini românești: tatăl său, Jakob Lieber s-a născut în Bucureşti în 1886, însă la numai 19 ani a emigrat în SUA, din cauza antisemitismului din România. Și bunicii din partea mamei, Celia Solomon, erau tot evrei care fugiseră din România, unde aveau numele de familie Zamfir.

La numai 17 ani, după ce a terminat liceul, Stan Lee s-a angajat la revista Timely Comics. După numai câteva luni, s-a regăsit în postura de șef, după ce directorul companiei și-a dat demisia. Compania și-a schimbat ulterior numele în Atlas Comic, după care în Marvel, nume care i-a rămas până în prezent.
Acela a fost și momentul în care tânărul creator de benzi desenate și-a schimbat numele din Stan Lieber în Stan Lee, crezând că nouă semnătură va da mai bine în reviste.

sursa foto: HEPTA

Lee a luat o mică pauză de la benzile cu supereroi în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, când a scris texte pentru filme de instrucție. Moartea sa a venit la numai o zi după ce legenda benzilor desenate a postat pe Twitter o poză cu el din timpul războiului.

Anii ’60 – anii în care supereroii au prins viață

Anii ’60 au fost cei în care au apărut marea majoritate a supereroilor Marvel, inclusiv “Răzbunătorii” și X-Men. Lee a readus la viață industria benzilor desenate, venind cu un suflu nou: le-a oferit personajelor costumele și genul de acțiune pe care și-l dorea publicul mai tânăr, insistând însă și pe un scenariu mai elaborat și dialoguri inteligente, satira și chiar filosofie.

Stan Lee a fost unul dintre primii creatori de benzi desenate care le-a permis eroilor săi să greșească, le-a dat o latură umană. Până la el, toți supereroii erau “perfecți” și nu greșeau niciodată. Erau întruchiparea moralității. De exemplu, Lee l-a lăsat pe Iron Man să aibă un viciu – alcoolismul, iar lui Spiderman i-a permis să greșească: faptul că iubita lui moare la final a revoluționat lumea benzilor desenate.

sursa foto: HEPTA

În 1972, Lee a devenit publisherul și directorul editorial al companiei Marvel. Patru ani mai târziu, Marvel reușea să vândă 72 de milioane de copii ale benzilor cu Spiderman.

Anii 2000 mută eroii din reviste pe marele ecrane

Imperiul cinematografic Marvel s-a extins în anii următori, cu supereroi precum Iron Man, Hulk, Ant Man, Thor, Daredevil, Black Panther sau Dr. Strange. Ultimul film din seria Avengers – Infinity War a încasat peste 2 miliarde de dolari.

Pe măsură ce vânzările de benzi desenate începeau să scadă, Marvel și-a declarat falimentul in 1996. Producțiile cinematografice au fost cele care au readus compania la iată, după ce Iron Man a încasat aproapee 600 de milioane de dolari.

sursa foto: HEPTA

În 2000, Stan Lee a început însă să lucreze pentru rivalii de la DC, deși avea o clauză care îi interzicea. A dat însă Marvel în judecată pentru 10 milioane de dolari, susțiand că a fost înșelat de companie. La DC, Stan Lee a readus în atenția publicului personaje îndrăgite ca Spiderman sau Wonderwoman.

Fanii îl mai pot vedea pe Stan Lee pentru ultima oară în următorul film din seria Avangers. Acesta avea obiceiul să aibă apariții cameo în producțiile Marvel și cu ceva timp înainte să moară reușise să facă această filmare.

 

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora