fbpx

Căutare

Share this article

Ultimii 20 de ani au scos la iveală sute de mii de victime, copii abuzaţi de preoţi sau angajaţi ai Bisericii Catolice, din întreaga lume. Cel mai recent raport, publicat în Franţa, vorbeşte de 330.000 de minori care au căzut pradă agresorilor din această instituţie. Dar cazuri de abuzuri sexuale ale preoţilor catolici şi nu numai au fost semnalate peste tot în lume.

216.000 de copii, victime ale preoţilor catolici din Franţa

Cel mai recent scandal de abuzuri sexuale din sânul Bisericii Catolice s-a încheiat în Franţa, după 2 ani şi jumătate de anchetă, cu un raport zguduitor. 216.000 de copii au fost victime ale abuzurilor preoţilor catolici de aici, din 1950 şi până în prezent. Cifra este însă cu mult mai mare, 330.000 de copii, dacă sunt adăugate şi cazurile de abuzuri săvârşite de membri non-clerici ai aceleiaşi Biserici.

„Biserica Catolică a arătat o indiferenţă profundă şi chiar crudă faţă de victime.” – Jean-Marc Sauvé, şeful comisiei de anchetă

Comisia de anchetă independentă a fost formată chiar la cererea Bisericii Catolice din Franţa, în 2018, ca urmare a unei serii de scandaluri sexuale din alte ţări. Medici, istorici, teologi şi sociologi au participat la această anchetă de proporţii, în care au fost contactaţi peste 6.500 de martori şi victime. Dovezile descoperite arată că aproximativ 3.000 de preoţi din Franţa au comis acte de pedofilie după anul 1950, însă se consideră că cifra este mult mai mică decât cea reală.

Cele mai multe dintre cazuri nu vor ajunge însă niciodată în justiţie pentru că s-au petrecut în urmă cu prea mult timp şi nu mai pot fi cercetate penal. Doar în 22 de cazuri mai poate fi începută cercetarea penală, iar comisia a transmis deja probele descoperite procurorilor francezi.

Raportul arată că cele mai multe victime ale preoţilor francezi au fost băieţi pre-adolescenţi, din medii sociale diverse şi că 60% dintre victime au suferit de tulburări emoţionale şi sexuale grave ca urmare a abuzurilor la care au fost supuse.

„Biserica catolică este, după cercul de familie şi prieteni, mediul cu cea mai mare prevalenţă a violenţei sexuale.” – extras din raportul publicat în urmă cu câteva zile

Citeşte şi: Ce facem la maturitate pentru a vindeca traumele copilăriei. Există 10 situații ce le pot cauza – LIFE.ro

Anul acesta Papa Francisc a modificat legea Bisericii Catolice astfel încât clericii acesteia să poată fi pedepsiţi pentru infracţiuni sexuale comise asupra minorilor. Este cea mai mare revizuire a codului de drept canonic făcută în ultimii aproape 40 de ani.

„Aş vrea să-mi exprim, faţă de victime, tristeţea şi durerea mea pentru trauma pe care au suferit-o, precum şi ruşinea. Ruşinea noastră, ruşinea mea pentru incapacitatea Bisericii, vreme atât de îndelungată, de a le pune în centrul preocupărilor sale.” – Papa Francisc

Abuzuri sexuale care au zguduit Biserica Catolică în ultimii 20 de ani

Până la începutul secolului XXI nu s-a vorbit deloc de abuzurile făcute de clericii sau pedagogii laici, angajaţi ai Bisericii Catolice. Lucrurile au început să se schimbe odată cu ancheta jurnaliştilor de la Boston Globe, care în 2002 au început să publice o serie de articole ce scoteau la lumină abuzurile sexuale care aveau loc în Arhiepiscopia Bostonului.

Tot mai multe victime au fost încurajate să vorbească, în acest fel fiind identificaţi tot mai mulţi preoţi care au abuzat ani la rând copii. Un raport publicat 2 ani mai târziu prezenta 4.392 de preoţi şi diaconi de pe teritoriul SUA, care se făceau vinovaţi de astfel de lucruri şi peste 10.000 de victime începând cu anul 1950.

Scandalul şi anchetele s-au extins treptat în întreaga lume. Într-un raport recent prezentat de Biserica Catolică din Polonia se vorbeşte de 292 clerici care au abuzat peste 350 de copii în perioada 1958 – 2020. Aproape 400 de minori au fost supuşi abuzurilor sexuale în cea mai mare dioceză din Germania, cea din Koln, începând cu anul 1946. Aproape 250 de preoţi au fost identificaţi ca abuzatori aici, iar mai mult de jumătate dintre victime au fost băieţi cu vârste mai mici de 14 ani.

O altă comisie independentă a arătat că zeci de mii de copii au fost victime ale preoţilor Bisericii Catolice din Olanda din 1945 şi până la momentul realizării raportului, în 2010. Abuzurile au fost comise în şcoli, seminarii şi orfelinate, iar raportul a estimat că 1 din 5 copii aflaţi în instituţiile catolice a fost abuzat acolo. 800 de angajaţi ai Bisericii au fost identificaţi, însă numai 100 dintre ei mai erau în viaţă la acel moment.

Şi în Irlanda au fost sesizate mii de cazuri de abuzuri asupra minorilor, dar astfel de cazuri au fost sesizate în mai toate ţările în care există comunităţi catolice importante.

Scandalurile sexuale din Biserica Ortodoxă Română

Nici Biserica Ortodoxă din România nu a fost ferită de astfel de acuzaţii, deşi peste 70% dintre români consideră Biserica drept forul cel mai de încredere din ţară.

Unul dintre cele mai discutate cazuri a fost cel al fostului preot ortodox, Cristian Pomohaci, care a condus o parohie dintr-un sat din Mureş. În urmă cu 4 ani a fost făcută publică o înregistrare în care preotul era surprins în timp ce îi propunea unui minor să întreţină relaţii sexuale, contra cost. După ce Pomohaci a fost îndepărtat din rândurile clerului, un alt tânăr l-a acuzat pe acesta de abuz sexual repetat, pe când victima avea doar 13 ani. Fostul preot a scăpat nepedepsit pentru că faptele s-au prescris între timp, iar în prezent cântă muzică populară, iar în Social Media se prezintă în continuare drept preot.

Fostul episcop Cornel Onilă a fost trimis în judecată în decembrie 2020 după ce a fost acuzat de viol şi agresiune sexuală asupra unui elev de la Seminarul Teologic din Huşi. Acuzat în acelaşi dosar a fost şi călugărul arhimandrit Sebastian Jitaru, care ar fi abuzat sexual în repetate rânduri acelaşi minor şi alţi 2 elevi din seminar.

Citeşte şi: Educația sexuală în școlile din România și în lume – LIFE.ro
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO