Ţările cu cele mai mici impozite - unde ar merita să trăieşti - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ţările cu cele mai mici impozite - unde ar merita să trăieşti

Sunt scutite de impozite toate firmele care au sediul aici cu condiţia să nu desfăşoare activităţi din zona jocurilor de noroc şi să desfăşoare cea mai mare parte a activităţii pe plan local. Cazinourile, în schimb, au parte de impozite usturătoare, doar primesc cei mai bogaţi oameni ai planetei în spatele uşilor lor.
Share this article

Până de curând, unul dintre marile avantaje ale României în atragerea investitorilor erau cotele reduse ale impozitului pe profit, doar vecinii bulgari şi unguri având impozit pe profit mai mic. În ultimii ani însă şi alte țări europene au decis să diminueze aceste cote în dorinţa de a atrage mai uşor investiţiile internaţionale, iar unul dintre puţinele avantaje ale ţării noastre s-a evaporat. La polul opus, România este campioană europeană la impozitarea angajaţilor, cu o rată de 41,5% faţă de media europeană de 19,2%. Există însă locuri în care fiscalizarea este o reală gură de rai. Să vedem care sunt ţările cu cele mai mici impozite şi ce alte beneficii mai sunt de luat în seamă în caz că ai alege să trăieşti într-una dintre ele.

Țările cu cele mai mici impozite – Emiratele Arabe Unite

Emiratele Arabe Unite este considerată una dintre cele mai atractive ţări dintre cele din Orientul Mijlociu care nu au taxe pe venit. Pare ireal, dar este cât se poate de adevărat. Rezervele generoase de gaze şi petrol i-au oferit o bază extrem de puternică, aşa că acest stat a decis să impoziteze exclusiv companiile care se ocupă cu exploatarea resurselor naturale de pe teritoriul său şi băncile şi să nu-şi impoziteze deloc cetăţenii. Există totuşi şi câteva bănci arabe care au obţinut scutirea de la plata impozitelor.

Abia în 2018 Emiratele Arabe Unite au decis introducerea TVA-ului – ce-i drept, de doar 5% – pentru bunurile şi serviciile de aici. Locuitorii din Emirate au însă, în continuare, acces gratuit la educaţie şi sănătate şi primesc subvenţii destinate plăţii utilităţilor. Mai mult, primesc de la stat şi teren pentru a-şi putea ridica o casă şi un ajutor de 20.000 de dolari în momentul în care se căsătoresc.

Condiţiile fiscale, salariile foarte bune şi condiţiile generale de viaţă atrag şi mulţi expaţi, cu atât mai mult cu cât engleza este utilizată cam peste tot. Adaptarea nu este însă cea mai uşoară, diferenţele culturale punând o mare presiune pe cei veniţi din Europa, de exemplu. Este foarte important să cunoşti legile şi regulile şi să le respecţi. Nu doar amenzile mari sunt problema, ci rişti ca localnicii să considere că le aduci o ofensă şi să nu mai fii bine primit acolo.

Țările cu cele mai mici impozite – Monaco

Dar şi Europa are micul ei rai şi acesta este nu doar un paradis fiscal, dar este şi una dintre cele mai frumoase destinaţii de pe bătrânul continent. Nu spune nimeni că e greu să obţii drept de rezidenţă la Monaco, ba dimpotrivă, întregul proces durează câteva săptămâni. Ca să poţi spera însă la acesta trebuie să depui însă în banca din Monaco o jumătate de milion de dolari. Doar nu degeaba se spune că aici este terenul de joacă al bogaţilor lumii.

Dacă ai îndeplinit această cerinţă, te poţi bucura de lipsa impozitului pe venit fie că eşti angajat, sau reprezentantul unei companii. Aici sunt scutite de impozite toate firmele care au sediul în Monaco cu condiţia să nu desfăşoare activităţi din zona jocurilor de noroc şi să desfăşoare cea mai mare parte a activităţii pe plan local. Dacă cifra de afaceri depăşeşte limita de 25% în afara statului, atunci companiile trebuie să plătească impozit de 33,3%. Cazinourile, în schimb, au parte de impozite usturătoare, doar primesc cei mai bogaţi oameni ai planetei în spatele uşilor lor.

Sigur, Monaco este şi una dintre ţările cu cea mai scăzută rată a criminalităţii din lume, motiv pentru care aici bogaţii lumii se relaxează şi nu mai merg peste tot însoţiţi de agenţi de pază. Aici se găsesc cele mai mari efective de poliţie din lume pe cap de locuitor, iar micul stat este împânzit de camere video.

Țările cu cele mai mici impozite – Bahamas

Când spui Bahamas, spui insule exotice, apă în culori tulburătoare şi un sistem de securitate foarte bun pe majoritatea insulelor, excepţie la acest capitol făcând capitala Nassau. Dar pentru alţii Bahamasul este ţara în care nu plăteşti taxe. Ca să devii rezident aici ai de ales între a plăti anual un permis de rezidenţă sau să aplici pentru un permis pe termen nelimitat, dar asta este posibil doar dacă ai în proprietate un teren sau o locuinţă în Bahamas. Acum, cine n-ar vrea o căsuţă pe una dintre cele 700 de insule din arhipelag? Infrastructura aici este bună, la fel ca şi majoritatea serviciilor, excepţie făcând cele medicale.

Țările cu cele mai mici impozite – Bermuda

Rămânem în paradis, atât fiscal, cât şi din punct de vedere al peisajului şi vorbim acum despre Bermuda, un alt arhipelag care oferă avantaje financiare excelente rezidenţilor, dar unde nivelul de trai este mai ridicat. Bermuda este catalogată ca fiind una dintre cele mai scumpe ţări din lume, fiind o altă alegere de top a bogaţilor planetei. Taxele pe venit sunt şi aici inexistente, însă orice produs de import, şi sunt multe, este suprataxat.

Economia din Bermuda nu este susţinută exclusiv de turism, aşa cum ar putea părea la prima vedere. Cea mai mare parte a încasărilor statului provin din furnizarea de servicii financiare companiilor şi grupurilor internaţionale, prin urmare cei mai mulţi expaţi lucrează în acest domeniu.

Țările cu cele mai mici impozite – Qatar

Ca şi în cazul Emiratelor Arabe Unite, Qatarul a înflorit datorită rezervelor generoase de gaze naturale şi petrol. Câştigurile provenite din sumele cu care sunt impozitate companiile exploatatoare sunt atât de mari încât conducătorii acestui stat au decis să nu impoziteze deloc cetăţenii veniţi din alte ţări, iar pe localnici îi impozitează cu doar 5% din venituri, sumă ce este utilizată pentru asigurările medicale.

Pe de altă parte este important să ştii că deşi, dacă ai bani, traiul este unul excelent aici, există şi unele dezavantaje, începând cu gradul crescut de poluare, continuând cu căldura sufocantă şi încheind cu lipsa de siguranţă a locului de muncă. Aici nu există sindicate, iar angajatorii au dreptul să anuleze oricând permisele de rezidenţă ale angajaţilor, le pot interzice dreptul de a lucra într-o altă companie sau chiar să plece din ţară. Femeile au însă, aici, ceva mai multă libertate decât în alte ţări musulmane, având dreptul de a conduce maşini, de a ieşi neînsoţite din casă sau de a candida la funcţii în administraţia locală.

Țările cu cele mai mici impozite – Arabia Saudită

Arabia Saudită urmează modelul statelor arabe menţionate anterior în articol. Orice companie locală este scutită de la plata impozitelor dacă activitatea ei este alta decât industria petrolieră. Orice companie străină care vrea să exploateze resursele naturale ale Arabiei Saudite trebuie să plătească însă dreptul de a intra pe această piaţă. Impozitul pentru acestea este de 20% din venituri, bani care se duc direct în bugetul statului.

Ca şi Emiratele Arabe Unite, şi în Arabia Saudită a fost introdus în 2018 TVA-ul de 5%, ca urmare a scăderii preţului barilului. Veniturile acestor ţări sunt dependente de industria petrolieră, aşa că orice diminuare a valorii barilului are o influenţă majoră a veniturilor încasate. În continuare sunt însă exceptate de la plata TVA serviciile medicale, tranzacţiile financiare şi transportul public. În plus, Arabia Saudită a decis să taxeze toate produsele din tutun, precum şi băuturile răcoritoare, şi a redus subvenţiile acordate localnicilor. În continuare rezidenţii din această ţară nu plătesc impozit pe veniturile realizate aici.

Țările cu cele mai mici impozite – Andorra

Micul stat aflat între Franţa şi Spania nu oferă aceleaşi beneficii precum statele de mai sus, dar cu siguranţă nu este de ignorat, mai ales dacă ai visat mereu să trăieşti la munte, înconjurat de peisaje ca-n poveştile cu Heidi. În Andorra impozitul pe venit a fost introdus de mai puţin de 10 ani şi este gradual: pentru primii 16.000 de euro nu se plăteşte nimic, pentru sumele de la 16.000 la 40.000 de euro se plăteşte un impozit de 5%, iar pentru veniturile ce depăşesc pragul de 40.000 de euro impozitul este de 10%. Legea este aceeaşi atât pentru localnici, cât şi pentru rezidenţi. Pe de altă parte aici nu sunt impozitate moştenirile şi nici proprietăţile deţinute de mai mult de 12 ani.

Dacă înainte de anul 2012 regulile pentru obţinerea dreptului de rezidenţă erau destul de stricte – cetăţenii străini erau nevoiţi să petreacă cel puţin 183 de zile pe an pe teritoriul Andorrei, iar dacă voiau să fie scutiţi de taxe erau nevoiţi să investească cel puţin 400.000 de euro într-o proprietate, în titluri de stat sau acţiuni listate la bursă – după acest an regulile s-au mai relaxat. Acum cei care pretind rezidenţa în Andorra trebuie să stea un minimum de 90 de zile pe an pe teritoriul ţării şi au aceleaşi drepturi de proprietate ca orice localnic.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora