fbpx

Căutare

Share this article

Cine s-ar fi gândit că Banksy – controversatul street artist britanic – îşi va deschide hotel la Betleem?! Dar este adevărat, The Walled Of, cum se numeşte acesta, va fi inaugurat pe 20 martie şi, cum era de aşteptat, nu este un hotel ca toate celelalte, ci unul atipic, aşa cum sunt toate proiectele semnate de Banksy, The Walled Of îmbinând ideea de hotel cu cea de galerie de artă şi muzeu dar şi cu ideea de protest (după cum aflăm din The Guardian).

Amplasat la graniţa ce separă Israelul de teritoriile palestiniene, hotelul lui Banksy (care are o legătură aparte cu Betleem-ul, unde a realizat mai multe lucrări de street art, printre care celebra lucrare reprezentând un porumbel de pace îmbrăcat într-o vestă antiglonţ) se vrea în primul o declaraţie de pace, cu trimitere clară la zidul ce îi separă pe israelieni de palestinieni (deşi multe oraşe din Cisiordania sunt interzise spre vizitare israelienilor, Walled Off Hotel se află de-a lungul unei zone controlată de Israel, ceea ce însemnaă că israelienii pot vizita hotelul fără nici o problemă). 

Foto: Hepta

Decoraţii cu teme coloniale (ce amintesc de rolul Marii Britanii în istoria acestei regiuni), lucrări originale aparţinând artistului (peretele unei camere, spre exemplu, este acoperit cu o lucrare de Banksy reprezentând un soldat israelian şi un protestatar palestinain aruncând unul în altul cu perne) dar şi lucrări semnate de artişti anonimi, arme precum praştii şi baroase (pereţii barului)  – toate pe tema conflictului – împodobesc cele 10 camere ale hotelului, despre care se spune că are “cea mai urâtă privelişte din lume” (pentru simplul fapt că lumina solară pătrunde în camere doar 25 de minute pe zi dar şi pentru că hotelul este înconjurat de celebrul zid despărţitor). Toate spaţiile au un design propriu îmbinând luxul cu arta şi cu mesajele protestatare (cea mai elegantă fiind camera prezidenţială decorată cu roşu, sub forma unui mic teatru, din care nu lipsesc un mic bar şi jacuzzi).

Foto: Hepta

Un mic muzeu stă mărturie pentru istoria acestei regiuni, o galerie de artă este dedicată exclusiv artiştilor palestinieni (o premieră în Betleem, o şansă pentru aceşti artişti care ajung cu greu la un public mai larg), iar un mic magazin cu produse de artă este amenajat pentru acei vizitatorii care vor să-şi treacă propriile mesaje pe zidul despărţitor.

Foto: Hepta

 

Rezervările la hotelul lui Banksy se pot face online începând cu 11 martie. Cine ajunge acolo va fi întâmpinat de un model îmbrăcat în maimuţă-majordom. Semn că, de fapt, nu există nici un fel de graniţe!

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO