fbpx

Căutare

Share this article

Una dintre cele mai populare reţele sociale din Rusia a decis că e cazul să suspende parţial transmisiile în direct, precum şi posibilitatea de postare de conţinut nou utilizatorilor din această ţară. Decizia a venit ca urmare a noii legi a administraţiei de la Kremlin, care pedepseşte cu închisoare răspândirea a ceea ce consideră puterea de acolo că ar fi ştiri false. Vestea că TikTok suspendă conţinutul din Rusia afectează aproximativ 36 de milioane de oameni, utilizatori activi ai aplicaţiei.

TikTok suspendă conţinutul din Rusia

La scurt timp după ce Vladimir Putin a semnat legea cenzurii, cunoscută în Rusia drept legea „fake news”, reprezentanţii TikTok au anunţat că suspendă capacitatea tuturor utilizatorilor din această ţară de a mai realiza transmisii în direct, precum şi de a mai posta conţinut video nou. Aceştia spun că momentan le este imposibil să garanteze că legea lui Putin poate fi respectată în totalitate.

TikTok este un mediu de creativitate şi divertisment care poate fi o sursă de uşurare şi comunicare în timpul războiului, când oamenii se confruntă cu o mare tragedie şi izolare. Cu toate acestea, siguranţa angajaţilor şi utilizatorilor noştri rămâne prioritatea noastră principală. (…) Vom continua să evaluăm evoluţia circumstanţelor din Rusia pentru a determina când ne putem relua pe deplin serviciile, cu securitatea ca prioritate principală. – extras din comunicatul TikTok

Rămâne însă activ serviciul de mesagerie din cadrul aplicaţiei, astfel încât cei aproximativ 36 de milioane de utilizatori de pe teritoriul Rusiei să-l poată folosi nestingheriţi. În acelaşi timp, pot urmări conţinutul produs de alţii, fără însă ca ei să mai aibă posibilitatea să posteze, în condiţiile în care mulţi dintre aceştia erau foarte cunoscuţi pe TikTok şi chiar îşi câştigau existenţa în acest fel.

Compania chineză TikTok a fost criticată în repetate rânduri pentru faptul că nu a avut niciun fel de reacţie faţă de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, spre deosebire de alte reţele sociale sau companii. Dacă Twitter şi Facebook au fost blocate de autoritatea rusă de reglementare în domeniul comunicaţiilor Roskomnadzor, sub acuzaţia că ar fi fost semnalate cazuri de discriminare a presei din Rusia, Netflix a anunţat retragerea completă de pe piaţa rusească, la fel precum alte companii mari, printre care şi Visa şi Mastercard.

Citeşte şi: Sancţiunile împotriva Rusiei au început să aibă efecte. Cum le vor resimţi cetăţenii ruşi – LIFE.ro

Presa internaţională îşi suspendă activitatea în Rusia din cauza legii împotriva „fake news”

Legea contestată la nivel internaţional prevede pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru răspândirea de „ştiri false” legate de activitatea armată a Rusiei. Mai exact, orice persoană care transmite informaţii despre războiul din Ucraina, informaţii care pot fi ulterior clasificate drept false de către Kremlin, riscă să stea până la 15 ani în spatele gratiilor.

Unul dintre lucrurile interzise este utilizarea termenului de invazie când vine vorba de războiul pornit de Rusia în Ucraina. Termenul agreat de administraţia de la Kremlin este cel de operaţiune militară specială. În lege sunt stipulate şi amenzi pentru toţi cei care solicită sancţiuni împotriva Rusiei în urma invaziei din Ucraina.

Oficialii de aici susţin că Statele Unite ale Americii şi aliaţii săi din vestul Europei răspândesc informaţii false cu scopul de a semăna discordie în rândul populaţiei ruse şi că aceasta este metoda prin care pot opri acest fenomen.

Iar unul dintre primele persoane vizate de noua lege a fost chiar un preot. Ioann Burdin a primit o amendă de 35.000 de ruble după ce a fost denunţat pentru mesajele sale în care predica despre pace. Amenda a fost deja plătită după ce credincioşii din parohia sa au organizat o strângere de fonduri, însă preotul riscă pedeapsa cu închisoarea dacă autorităţile află că mai transmite astfel de mesaje.

Imediat după semnarea legii de către Vladimir Putin mai multe organizaţii internaţionale de presă, printre care BBC, Bloomberg News, CBC Canada, Rai, ARD şi ZDF, şi-au suspendat activitatea în Rusia, semnalând pericolul la care sunt acum expuşi angajaţii lor.

Modificarea Codului Penal, care pare menită să transforme orice reporter independent într-un infractor doar prin asociere, face imposibilă continuarea oricărei aparenţe de jurnalism normal în interiorul ţării. – John Micklethwait, redactor-şef Bloomberg News

CNN şi CBC News au anunţat şi ele că vor înceta să mai transmită în Rusia, în timp ce alte instituţii de presă au scos semnăturile jurnaliştilor de aici din materialele realizate. ABC News, Washington Post, Dow Jones şi Reuters au anunţat şi ele că iau o pauză de la transmisiunile din această ţară pentru a putea evalua impactul noii legi şi a-şi proteja jurnaliştii de acolo.

Citeşte şi: 10 critici ai lui Vladimir Putin ce au fost asasinați sau au sfârșit în condiții suspecte – LIFE.ro

Imaginile din acest articol ne-au fost furnizate de depositphotos.com.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO