fbpx

Căutare

Share this article

Rareori avem ocazia să ne aplecăm cu toată atenţia asupra unei opere de artă. Cu atât mai mult a unei opere care poartă semnătura lui Nicolae Tonitza. Începând de astăzi, „Fetiţa cu funda roz”, una dintre cele mai de preţ capodopere ale lui Tonitza, este dezvăluită public la Art Safari.
Lucrarea „Fetiţa cu funda roz” este expusă în perioada 13 -15 mai în cadrul Pavilionului de Artă Bucureşti – Art Safari 2016. Lucrarea face parte din colecţia de artă românească a Băncii Comerciale Române. Iniţiativa (generoasă) a BCR permite publicului să descopere şi să privească o operă rară, cu o poveste ţinută secret până acum. Vizitatorii Art Safari au la dispoziţie doar 3 zile să admire capodopera maestrului Tonitza, până când aceasta se va întoarce, din nou, în seif.
Trebuie să ne amintim că lucrarea de mici dimensiuni a lui Tonitza stabilea în decembrie 2008 un record de autor. Tonitza a depăşit pentru prima oară valoarea de 100.000 euro în prima licitaţie a Casei Artmark. „Fetiţa cu funda roz” s-a vândut atunci cu surprinzătoarea sumă de 120.000 euro.
Evenimentul Art Safari, care a început în data de 5 mai, a reunit 60 de galerii şi instituţii culturale din ţară şi străinătate, cinci colecţii private au fost expuse în premieră, iar o expoziţia centrală de 350 de opere a fost dedicată Centenarului Dada. Această „mare expoziţie” de artă reuneşte unele dintre cele mai noi galerii (Balamuc, AICC, Borderline Art Space, Pilat Gallery, Nostru Group etc.), galeriile cu renume din Bucureşti (Anca Poteraşu Gallery, Annart Gallery, Laborna Contemporary Art Gallery, Art Yourself, Galateca, Jecza etc.), precum şi galeriile  venite tocmai din Timişoara, Botoşani, Craiova, Iaşi, Oradea, Sibiu, Miercurea Ciuc, Bistriţa sau Cehia, Germania, Italia şi Elveţia.
În acelaşi timp, Art Safari cheamă în această perioadă publicul să descopere ce înseamnă un Palat al artei, Palatul Dacia-România, repus în circuitul urban cu ocazia Art Safari 2016.
Pe 14 mai, în acest week-end, vizitatorii pot „întârzia” mai mult în faţa operelor de artă expuse până târziu în noapte la Palatul Dacia-România (Str. Lipscani 18-20).
Art Safari 2016 poate fi vizitat până duminică, 15 mai, inclusiv. Mai multe despre program şi expoziţie pe www.artsafari.ro

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO