Tot ce nu ai știut până acum despre tromboză. Și ce legătură are cu vaccinul AstraZeneca? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Tot ce nu ai știut până acum despre tromboză. Și ce legătură are cu vaccinul AstraZeneca?

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a concluzionat acum două zile că cheagurile de sânge neobișnuite, cu trombocite scăzute ar trebui să fie listate ca efecte secundare foarte rare ale Vaxzevria (fostul vaccin COVID-19 AstraZeneca).
Share this article

De când parcă se face ping-pong cu știrile legate de efectele secundare ale vaccinului AstraZeneca, toată lumea vrea să știe ce este aceea tromboză și care ar fi riscurile dezvoltării acestei boli.

Orice dicționar îți va spune că atunci când vorbim de tromboză, vorbim despre formarea de cheaguri de sânge la nivelul vaselor de sânge. Când vorbim de tromboză și vaccinul AstraZeneca, vorbim de tromboza venoasă cerebrală și asupra acesteia ne vom apleca azi atenția.

Tromboză venoasă cerebrală

Tromboza venoasă cerebrală (TVC) reprezintă un cheag de sânge al unei vene cerebrale din creier. Această venă este responsabilă pentru circulația sângelui din creier. Dacă sângele se colectează în această venă, acesta va începe să se scurgă în țesuturile creierului și va provoca o hemoragie sau umflături severe ale creierului.

Când este depistată devreme, TVC poate fi tratată fără a provoca complicații care pun viața în pericol.

Care sunt principalii factori de risc ai unei tromboze venoase cerebrale?

Specialiștii consideră că există șanse mai mari ca cheagurile de sânge să apară în corpul pacientului atunci când există o întrerupere a fluxului sanguin regulat. În timp ce TVC este o afecțiune mai puțin frecventă ce poate fi declanșată de o serie de factori.

Printre cei mai comuni factori de risc sunt incluși:

  • Anticoncepționalele sau excesul de estrogen
  • Deshidratarea
  • Infecțiile localizate la nivelul urechii, feței sau gâtului
  • Deficitul de proteine
  • Traumatisme craniene
  • Obezitate
  • Cancer
  • Tumori

Factorii de risc mai puțin frecvenți pentru TVC includ sarcina și alte probleme de coagulare a sângelui. Ambele situații pot duce la o tromboză mai ușoară, afectând totuși fluxul sanguin în tot corpul și creierul pacientei.

La sugari, cea mai frecventă cauză a TVC este infecția, în special la nivelul urechii.

Dar, evident, există și cazuri de tromboză venoasă cerebrală ale cărei cauze nu sunt cunoscute, însă în toate situațiile, dacă este lăsată netratată poate pune în pericol viața pacientului.

Ce simptome apar în caz de tromboză venoasă cerebrală?

Un cheag de sânge într-o venă cerebrală poate provoca presiune care duce la umflarea creierului. Această presiune poate provoca dureri de cap și, în cazuri mai severe, poate deteriora țesutul cerebral.

Simptomele variază în funcție de locul în care apare cheagul de sânge în creier. Cu toate acestea, simptomele mai frecvente ale TVC pot include:

  • Dureri severe de cap
  • Vedere încețoșată
  • Amețeală
  • Stări de vomă

Dacă vorbim de o tromboză venoasă cerebrală severă, simptomele pot fi pe măsură:

  • Tulburări de vorbire
  • Amorțeală corporală unilaterală
  • Slăbiciune
  • Vigilență scăzută și lipsă de concentrare

Specialiști recomandă ca în cazul unor astfel de simptome să suni la 112 sau să ajungi cât mai repede la camera de gardă, mai ales că pot urma simptome și mai grave, precum:

  • Leșin
  • Limitarea mobilității în unele părți sau la nivelul întregului corp
  • Convulsii
  • Comă
  • Și chiar moarte.

Ce opțiuni de tratament există în caz de tromboză venoasă cerebrală?

Opțiunile de tratament variază în funcție de severitatea bolii, însă prima recomandare este aceea de concentrare pe prevenirea sau dizolvarea cheagurilor de sânge din creier.

Medicația

Medicii pot prescrie anticoagulante sau diluanți ai sângelui, pentru a ajuta la prevenirea coagulării sângelui și a oricărei alte situații de creștere a cheagului. Cel mai frecvent medicament prescris este heparina și este injectat direct în vene sau sub piele.

În afară de a ajuta la prevenirea cheagurilor de sânge, medicii vor aborda și simptomele TVC. Dacă ai suferit o criză, medicii vor prescrie medicamente anti-convulsii pentru a ajuta la controlul unui astfel de episod. În mod similar, dacă începi să simți simptome asemănătoare accidentului vascular cerebral, se recomandă probabil observația medicală la o unitate de terapie intensivă.

Monitorizarea

În toate cazurile de tromboză vasculară cerebrală, medicii vor monitoriza activitatea cerebrală.

Se recomandă venografia și testele imagistice pentru a evalua tromboza și pentru a se asigura că nu există cheaguri suplimentare. Monitorizările sunt, de asemenea, cruciale pentru a te asigura că nu dezvolți tulburări de coagulare, tumori sau alte complicații ale trombozei venoase cerebrale.

Intervenția chirurgicală

În cazuri mai severe de tromboză venoasă cerebrală, medicii pot recomanda intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea cheagului de sânge sau pentru lipirea vasului sanguin.

Care este legătură între tromboză și vaccinul Astra Zeneca?

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a concluzionat acum două zile că cheagurile de sânge neobișnuite, cu trombocite scăzute ar trebui să fie listate ca efecte secundare foarte rare ale Vaxzevria (fostul vaccin COVID-19 AstraZeneca).

Ce trebuie să știm despre tromboză și AstraZeneca conform Agenției Europene a Medicamentului:

Comunicatul de presă arată că au apărut cazuri de cheaguri de sânge neobișnuite cu trombocite scăzute la persoanele care au primit Vaxzevria (fostul vaccin COVID-19 AstraZeneca).

Șansa ca acest lucru să apară este foarte scăzută, dar ar trebui ca oamenii să fie în continuare conștienți de simptome, astfel încât să poată primi un tratament medical prompt pentru a ajuta la recuperare și a evitarea complicațiilor.

Trebuie să solicitați imediat asistență medicală urgentă dacă aveți oricare dintre următoarele simptome în săptămânile de după vaccin:

  • dificultăți de respirație
  • dureri în piept
  • umflarea picioarelor
  • dureri abdominale persistente
  • simptome neurologice, cum ar fi dureri de cap severe și persistente sau vedere încețoșată
  • mici pete de sânge sub piele dincolo de locul injectării.
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora