Cine sunt fondatorii AstraZeneca, compania care a ajuns pe buzele tuturor după ce mai multe ţări au decis suspendarea vaccinărilor anti-Covid cu produsul făcut de britanici - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cine sunt fondatorii AstraZeneca, compania care a ajuns pe buzele tuturor după ce mai multe ţări au decis suspendarea vaccinărilor anti-Covid cu produsul făcut de britanici

În 1983 reprezentanţii companiei au decis să retragă de pe piaţă un antidepresiv introdus cu niciun an înainte. Erau îngrijoraţi din cauza efectelor secundare pe care le avea acesta. Şi deşi era una dintre primele companii care dezvolta medicamente în această zonă...
Share this article

Ultimele zile au creat o tevatură teribilă în toată lumea pe tema vaccinului anti-Covid produs de AstraZeneca. Mai multe ţări au decis să suspende temporar vaccinarea cu acest ser după ce au fost raportate mai multe cazuri cu simptome neobişnuite. În aceaşi timp, reprezentanţii companiei spun că vaccinul este sigur şi au scos în faţa publicului atât rezultatele studiilor clinice, cât şi raportările după cele 17 milioane de persoane deja vaccinate cu acest produs. În aceste condiţii nu e de mirare că tot mai mulţi oameni vor să ştie cine sunt fondatorii AstraZeneca şi câtă experienţă în domeniu are compania.

Faptic, AstraZeneca are numai 21 de ani de existenţă. Practic, compania a apărut în urma fuziunii a 2 giganţi, unul din Suedia, altul din Marea Britanie. Să vedem povestea!

Cine sunt fondatorii AstraZeneca – Astra AB, compania suedeză care a dat tonul în Scandinavia în domeniul farmaceutic

Încă de la finalul secolului al XIX-lea farmaciştii suedezi au căutat soluţii ca să transforme industria. Mai exact, îşi doreau să evolueze de la preparatele fabricate manual, în funcţie de cererea venită de la pacienţi, la producţie industrială. În plus, companiile germane şi elveţiene de profil dominau piaţa suedeză la acel moment, iar ei considerau că este cazul să schimbe acest lucru.

Discuţiile s-au concretizat abia în 1913, când 400 de doctori şi farmacişti au fondat Astra AB. Odată cu înfiinţarea companiei au pus la punct şi planurile pentru dezvoltarea primelor 40 de produse din portofoliu, iar farmacistul Knut Sjöberg a devenit primul CEO din istoria firmei.

5 ani mai târziu compania a fost cumpărată de producătorul de coloranţi ASF care avea ca scop formarea celui mai mare consorţiu chimic suedez, capabil să intre în competiţie cu cele similare din Europa continentală. N-a fost să fie însă. Succesul a întârziat să apară, iar ASF a acumulat datorii peste datorii până când, în 1920, compania a fost lichidată. Astra AB, în schimb, a fost salvată şi a intrat în proprietarea guvernului suedez care intenţiona, cu ajutorul acesteia, să impună monopolul în ceea ce privea producţia de medicamente. Decizia a revoltat o mulţime de oameni, iar Erik Kistner, un comerciant suedez, a format un consorţiu cu ajutorul căruia a răscumpărat compania de la guvern. În acest consorţiu era şi bancherul Jacob Wallenberg, ai cărui moştenitori continuă să deţină şi în prezent acţiuni în cadrul companiei.

Implicarea celor care au smuls compania din proprietarea guvernului suedez şi-a spus cuvântul, astfel că în 1929 Astra AB a scăpat de datorii şi a intrat pe profit. Firma era condusă de 2 ani de Börje Gabrielsson, cel care a rămas CEO vreme de 30 de ani şi cel care a transformat compania dintr-una plină de datorii în cea mai importantă companie farmaceutică din Scandinavia, cu prezenţă tot mai bună şi pe piaţa internaţională.

În anii `30, sub conducerea aceluiaşi Börje Gabrielsson, Astra AB începe şi primele cercetări în domeniul farmaceutic, pe lângă producţia de medicamente. Printre primele rezultate importante ale acestor cercetări se numără descoperirea sulfamidelor, o clasă de antibiotice sintetice cu spectru larg. A urmat achiziţia altor companii farmaceutice din Suedia, astfel încât, la începutul anilor `40, Astra devenea lider naţional în domeniu.

Penicilina şi anestezicele au devenit, în aceeaşi perioadă, cele mai importante produse ale companiei, iar profiturile obţinute de pe urma lor au fost reinvestite în dezvoltarea de noi medicamente. Una dintre diviziile companiei a fost mutată la Göteborg, cel de-al doilea oraş ca mărime din Suedia, pentru ca să faciliteze colaborarea cu Facultatea de Medicină a universităţii de aici. Printre cei de aici care au ajutat la dezvoltarea medicamentelor Astra AB se numără şi laureatul cu Nobel, Arvid Carlsson.

Anii `60 au adus şi cele mai mari probleme din istoria companiei şi a industriei farmaceutice suedeze deopotrivă. Un sedativ dezvoltat de o companie germană şi produs de Astra AB sub un alt nume s-a dovedit a fi vinovat de naşterea a 10.000 de copii cu malformaţii în întreaga lume. Medicamentul a fost retras de pe piaţa suedeză în scurt timp de la aflarea acestor informaţii, însă aproximativ 100 de astfel de naşteri au fost legate de utilizarea acestuia şi în ţara scandinavă. Astra AB a oferit compensaţii financiare familiilor afectate, dar a început în acelaşi timp şi revizuirea metodelor de siguranţă în dezvoltarea de medicamente.

În 1983 reprezentanţii companiei au decis să retragă de pe piaţă un antidepresiv introdus cu niciun an înainte. Erau îngrijoraţi din cauza efectelor secundare pe care le avea acesta. Şi deşi era una dintre primele companii care dezvolta medicamente în această zonă, conducerea a decis să nu mai continue cercetările în această direcţie. Câţiva ani mai târziu avea să regrete măsura luată, după ce o companie americană a scos pe piaţă Prozac, medicament construit pe o formulă asemănătoare şi ajuns unul dintre cele mai vândute din lume. Acest eşec nu a împiedicat cercetările în alte direcţii şi dezvoltarea altor produse, astfel încât la începutul anilor `90 devenea una dintre cele mai puternice companii listate la Bursa din Stockholm.

Cine sunt fondatorii AstraZeneca – Zeneca Group, cel mai mare exportator din Marea Britanie

În 1926 patru dintre cele mai mari companii chimice din Marea Britanie îşi uneau forţele şi fondau Imperial Chemical Industries, grupul care avea să fie pe parcursul întregii sale istorii cel mai mare producător din ţară. ICI producea substanţe chimice, explozibili, fertilizatori, insecticide, coloranţi, metale neferoase şi vopsele. În primul an de existenţă cifra de afaceri a companiei a depăşit 27 de milioane de lire sterline, iar în următorii ani au fost dezvoltate noi şi noi produse chimice.

În Al Doilea Război Mondial ICI a fost implicată în programul Guvernului de dezvoltare a armelor nuclare, iar în anii `40 şi `50 a început dezvoltarea în zona farmaceutică. Anii `70 au venit cu o nouă conducere care nu doar că a dublat profitul companiei, dar a şi transformat-o în cel mai mare exportator al Marii Britanii. Începutul anilor `90 a venit cu o reorganizare a companiei. Au fost vândute operaţiunile din domeniul agriculturii, apoi divizia de producție de nylon, iar în 1993 a fost separată divizia farmaceutică, fiind formată astfel o nouă companie numită Zeneca.

Cine sunt fondatorii AstraZeneca – Fuziunea care a format cel de-al treilea gigant farmaceutic din lume

Anii `90 au adus cu ei costuri tot mai mari în ceea ce priveşte dezvoltarea de noi medicamente, moment în care conducerea Astra AB a început să caute noi parteneri. În decembrie 1999 anunţa fuziunea cu Zeneca Group şi înfiinţarea, în acest fel, a celei de-a treia cea mai mare companie farmaceutică din lume, ce avea să-şi stabilească cartierul general la Londra.

AstraZeneca ajungea să aibă astfel, în portofoliu, medicamente importante pentru afecţiunile oncologice, dar şi pentru cele gastrointestinale, cardiovasculare, respiratorii şi pentru ameliorarea durerilor. Compania a continuat să dezvolte cercetările în zona medicamentelor necesare în tratarea cancerului, apoi a preluat companii specializate în cercetarea şi dezvoltarea de medicamente antivirale şi vaccinuri împotriva gripei. A urmat evoluţia în zona antibioticelor şi a bolilor inflamatorii, şi mutarea sediului de la Londra la Cambridge, în 2016.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora