Tot ce trebuie să știi despre noul sezon al serialului True Detective: Night Country dezvăluie tenebrele din sufletul și mintea lui Jodie Foster - LIFE.ro
Mergi la conținut

Tot ce trebuie să știi despre noul sezon al serialului True Detective: Night Country dezvăluie tenebrele din sufletul și mintea lui Jodie Foster

După o pauză de cinci ani, aclamatul serial al HBO, True Detective, se întoarce pentru cel de-al patrulea sezon mult așteptat.
Share this article

După o pauză de cinci ani, aclamatul serial al HBO, True Detective, se întoarce pentru cel de-al patrulea sezon mult așteptat. Noul sezon, intitulat True Detective: Night Country, promite să aducă întunecimea specifică a serialului în singurătatea glaciară a Alaskăi. Jodie Foster, laureată a premiului Oscar, joacă în rolul unuia dintre cei doi detectivi principali în ceea ce va fi primul său rol major în televiziune în cinci decenii, alături de Kali Reis, relativ nouă în lumea actoriei.

Night Country a stârnit mult interes înainte de lansare, datorită, în parte, absenței îndelungate a seriei, succesului sezoanelor anterioare și unei amânări suplimentare de trei luni din cauza grevelor de la Hollywood. Orice entuziasm existent a crescut și mai mult când embargoul criticilor a fost ridicat, iar serialul a debutat cu un scor perfect pe site-ul agregator de recenzii Rotten Tomatoes. Pentru cei care nu știu multe despre acest serial și se întreabă ce trebuie să știe pentru a se alătura lui Night Country, răspunsul simplu este nimic. True Detective este un serial antologic în care fiecare sezon urmărește un set complet nou de personaje, dezvăluind un mister proaspăt. Cu toate acestea, cunoașterea unor sezoane anterioare poate ajuta la înțelegerea lui True Detective: Night Country.

True Detective
True Detective

Ce este True Detective?

Așa cum sugerează și titlul, True Detective este un serial de dramă antologic axat pe detectivi, care a început să fie difuzat pe HBO în 2014. Serialul a avut până acum trei sezoane, fiecare având un cadru unic și urmărind un nou set de detectivi în încercarea lor de a dezlega misterul sezonului respectiv. Crimele investigate în fiecare sezon sunt mai înfricoșătoare și mai complexe decât cele dintr-un procedeu TV standard și adesea împing personajele principale – care sunt deja deteriorate – către limitele lor morale și filozofice. Deși nu există nicio conexiune narativă între sezoane, acestea sunt legate de o tonalitate sumbră și opresivă, iar Sezoanele 1 și 2 împart o poveste ne-lineară care se dezvoltă pe parcursul mai multor ani.

Poate cel mai semnificativ aspect al lui True Detective, mai mult decât povestea sa, este modul în care a fost realizat – în special Primul Sezon. Nu este neobișnuit astăzi să vezi serii de streaming cu staruri majore și o producție de nivel cinematografic, dar în 2014, aceasta era încă o raritate. Romancierul Nic Pizzolatto a scris fiecare episod al Primului Sezon fără o echipă de scenariști, iar Cary Joji Fukunaga a fost singurul său regizor. Cu Matthew McConaughey și Woody Harrelson în rolurile principale, producția sezonului 1 al lui True Detective arăta mult mai mult ca un film comparativ cu televiziunea tradițională. Acest efect s-a simțit și pe ecran, cu acțiune tensionată, cinematografie perfect regizată și interpretări nuanțate care cer atenția publicului.

Ce s-a întâmplat în sezoanele anterioare ale lui True Detective?

Sezonul 1

Difuzat în 2014, Sezonul 1 al lui True Detective i-a avut în rolurile principale pe Matthew McConaughey și Woody Harrelson, interpretând detectivii Rust Cohle și Marty Heart. Sezonul are loc în Louisiana și începe în 1995, când Cohle și Heart descoperă cadavrul unei prostituate ucise pe un câmp de trestie de zahăr; corpul ei este așezat ca și cum ar fi fost în rugăciune, iar capul îi este împodobit cu coarne de cerb. Povestea se desfășoară în trei linii temporale diferite, cu ajutorul machiajului pentru a-i menține pe McConaughey și Harrelson pentru toată durata filmărilor.

Prima linie temporală este în 1995, când cei doi au descoperit primul cadavru. A doua este în 2002, când relația dintre cei doi ajunge la un punct de rupere ireparabil din cauza unui alt caz de crimă. Și apoi zece ani mai târziu, în 2012, care este inițial folosit ca o narațiune cadru, dar preluată complet în ultimele două episoade pentru a aduce misterul la o concluzie. Serialul explorează teme precum masculinitatea, religia și pesimismul filozofic, cu nihilismul lui Cohle intrând constant în conflict cu conservatorismul necontestat al lui Heart.

Sezonul 2

Difuzat în 2015, al doilea Sezon al lui True Detective și-a mutat acțiunea în California și a extins distribuția. Serialul începe atunci când un administrator municipal dispare și își lasă partenerul criminal, pe Frank Semyon (Vince Vaughn), să susțină singur afacerea lor comună. Când managerul apare mort, cu ambii ochi arși, ofițerul de poliție de pe autostradă, Paul Woodrugh (Taylor Kitsch) trebuie să facă echipă cu detectivul de poliție, Ray Velcoro (Colin Farrell) și investigatorul șerifului, Ani Bezzerides (Rachel McAdams) pentru a dezvălui straturile de corupție. În același timp, Semyon luptă să-și legitimizeze afacerea, iar fiecare dintre detectivi se confruntă cu propria lor dramă personală.

Dacă sună complicat și greu de urmărit, este pentru că așa este. Sezonul 2 a fost văzut în mare parte ca un pas semnificativ în jos față de primul. Pizzolatto a revenit din nou pentru a scrie fiecare episod al sezonului, dar de data aceasta a avut nevoie de ajutorul colegului său romancier, Scott Lasser pentru a rezolva cea de-a doua jumătate a sezonului. Diferențele creative raportate au determinat retragerea lui Fukunaga, iar abordarea mai tradițională a televiziunii, cu regizori rotați, a fost implementată din cauza lipsei de timp pentru a respecta data de difuzare. Să lucrezi sub presiunea timpului a dus la scurtarea periculoasă a scenariilor pentru Sezonul 2 al lui True Detective. Orice observație perspicace asupra corupției guvernamentale s-a pierdut în plasa încâlcită a intrigilor.

Sezonul 3

După o pauză de patru ani, True Detective s-a întors pentru un al treilea sezon în 2019. Acest sezon l-a avut în rolul principal pe Mahershala Ali în calitate de detectiv Wayne Hays în Platoul Ozark. Similar Sezonului 1, Sezonul 3 este plasat pe trei perioade de timp: 1980, 1990 și 2015. Povestea se axează pe dispariția a doi copii în 1980 și natura ciudată a dispariției lor, urmărind apoi viața lui Hays.

Sezonul 3 a fost văzut în mod larg ca o revenire la forma serialului după dezamăgirea Sezonului 2. Concentrarea sa asupra unui singur personaj i-a oferit lui Ali mult spațiu să strălucească, interpretând de la un tânăr detectiv încă bântuit de războiul din Vietnam până la un bătrân care se confruntă cu debutul demenței. Pizzolatto a scris din nou întregul sezon, ajutat de data aceasta de David Milch și Graham Gordy, și a expus din nou perversitatea distorsionată care se află chiar sub suprafața societății.

Care este Intriga lui True Detective: Night Country?

Sinopsisul oficial al HBO despre True Detective: Night Country este următorul: „Când noaptea lungă de iarnă coboară în Ennis, Alaska, cei opt bărbați care operează la Stația de Cercetare Arctică Tsalal dispar fără urmă. Pentru a rezolva cazul, detectivii Liz Danvers (Jodie Foster) și Evangeline Navarro (Kali Reis) vor trebui să confrunte întunericul pe care îl poartă în ei înșiși și să sape în adevărurile bântuite care zac îngropate sub gheața eternă.”

Există mai multe informații de extras din cele trei trailere oficiale. Există indicii ale unei reveniri la structura cu mai multe linii temporale din Sezoanele 1 și 3, precum și o relație ostilă între cei doi detectivi principali, care vor trebui să-și lase deoparte diferențele pentru beneficiul cazului. Trailerul dezvăluie, de asemenea, unele detalii înfricoșătoare ale sorții cercetătorilor, arătându-ne corpurile găsite împreună într-un bloc de gheață.

True Detective
True Detective

Alte fragmente din trailer sugerează teme legate de religie, traume anterioare și relația cu populația autohtonă. Subtitlul, Night Country, pare să se refere la zilele din Alaska când soarele nu răsare. În nordul îndepărtat, din cauza înclinării Pământului, trec zile sau chiar săptămâni în jurul solstițiului de iarnă, când pământul este învăluit într-o noapte perpetuă. Se pare că sezonul este plasat, cel puțin parțial, în această perioadă, adăugând la sentimentul de groază și de prevestire.

Cine joacă în True Detective: Night Country?

După cum s-a menționat, principalul magnet în True Detective: Night Country este, fără îndoială, Jodie Foster. Foster, care interpretează rolul principal în serial, este venerată drept una dintre cele mai bune actrițe de la Hollywood. Este cunoscută pentru selectivitatea ei în ceea ce privește proiectele la care participă și, în istorie, nu a făcut cu adevărat seriale, așa că susținerea ei pentru Night Country poate fi doar un semn pozitiv.

Citește și: Viața lui Jodie Foster. De la copil adus cu forța pe platourile de filmare, la rolul fetiței prostituate și până la căsătoria cu Alexandra Hedison alături de care își crește cei doi copii

Fosta boxeră profesionistă Kali Reis joacă alături de Foster în Night Country. Reis și-a făcut debutul în actorie în Catch the Fair One din 2021, pentru care a fost nominalizată la un premiu Independent Spirit. Reis sprijină activ cauzele indigene, o temă pe care Night Country pare că o va aborda.

În completarea distribuției se află Fiona Shaw, care a fost văzută ultima dată în rolul Maarva Andor în show-ul Star Wars Andor. A noua incarnație a Doctorului Who, Christopher Eccleston, și John Hawkes din Deadwood sunt, de asemenea, în distribuția principală, alături de noii veniți Isabella Star LaBlanc și Finn Bennett.

True Detective
True Detective

Câte episoade are True Detective: Night Country?

Spre deosebire de cele trei sezoane anterioare ale lui True Detective, care aveau fiecare opt episoade, Night Country are doar șase. Primul episod a fost difuzat duminică, 14 ianuarie, iar serialul va avea un episod pe săptămână până pe 18 februarie. Toate episoadele, precum și sezonul anterior al lui True Detective, vor fi disponibile pentru streaming pe HBO Max.

Night Country marchează și prima dată când Nic Pizzolatto nu a scris niciun episod sau nu a avut nicio implicare în poveste. Întregul sezon a fost scris și regizat de showrunner-ul Issa López, cu asistență de producție din partea lui Barry Jenkins, Adele Romanski și Mark Ceryak. În acest fel, pare a fi o întoarcere la primul sezon, iar reacția inițială a criticilor pare să confirme acest lucru.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora