Trendul operației de micșorare de stomac: mituri și realități legate de această intervenție - LIFE.ro
Sari la conținut

Operația de micșorare de stomac este mai mult decât în trend, iar în România este solicitată chiar și de către persoane cu probleme medii de greutate (persoane supra ponderale), deși prețul unei astfel de intervenții depășește 5.000 de euro.

Incidența obezității la nivel mondial aproape s-a triplat în ultimii 40 de ani: peste 39% dintre persoanele adulte la nivel global sunt supraponderale, iar 13% suferă de obezitate. Din păcate, un pacient diagnosticat cu obezitate are o speranță de viață cu circa 20 de ani mai mică decât o persoană cu o greutate normală.

În România, obezitatea afectează aproape 20% din populația adultă, în timp ce peste 35% dintre români au o greutate corporala mai mare decât cea normală.

Chirurgia bariatrică se pare că este cea mai eficientă modalitate de tratament împotriva obezității morbide.

Despre ce înseamnă chirurgia bariatrică, despre pacienții cărora li se adresează, dar și despre mituri legate de intervenția chirurgicală de micșorare de stomac, am vorbit cu Dr. Mihai Ionescu, medic primar chirurgie generală, din cadrul Medicover.

 

Care este publicul țintă al acestui tip de intervenții?

Publicul țintă se referă la pacienți cu diferite grade de obezitate începând cu IMC (indice masă corporala) > 30 kg/mp, adică obezitate grad I și terminând cu cei ce prezintă obezitate morbidă, adică IMC > 40 kg/mp. În general ni se adresează doamne cu vârsta în intervalul 20-45 ce au acumulat kilograme în timpul sarcinilor și nu au mai putut reveni la greutatea inițială prin diete și sport. Obezitatea în România afectează aproximativ în mod egal femeile și bărbații, dar se pare că femeile sunt mai curajoase și se procupă mai mult de aspectul fizic și de starea lor de sănătate.

Vi s-a întâmplat să ceară o astfel de intervenție și o persoană supra sau normo ponderală?

Da, de multe ori și mărturisesc că întâmpin dificultăți în a le explica oamenilor că acest tip de chirurgie – chirurgia obezității- are rigori de indicație stricte și nu putem face asemenea intervenții în mod profilactic. Înțeleg nevoia lor de prevenție și o respect, însă chirurgia trebuie să rămână exclusiv curativă, mai ales în domeniul obezității. Avem în cadrul echipei colegi ce montează baloane intragastrice, modalitate endoscopică ce abordează tocmai un numar de kilograme mic peste limita normalului, adică exces ponderal de 5-15 kg, interval ce nu beneficiază de intervenții chirurgicale.

Ce presupune aceasta intervenție? Cât e de complicată, în ce constă și ce înseamnă recuperarea?

Există în principal 3 tipuri de intervenții practicate mai des. Ele pot varia de la montarea unui inel de silicon pe stomac, micșorarea stomacului sau intervenții ce modifică anatomia tubului digestiv, realizând diverse grade de malabsorbție. Cea mai de succes la acest moment este micșorarea stomacului, iar succesul se datorează unei eficiențe foarte bune, cu ameliorarea sau vindecarea afecțiunilor asociate (hipertensiune arterială, diabet zaharat tip II, etc), cu efecte secundare minore sau chiar absente. Toate intervențiile se fac pe cale laparoscopică, cu spitalizări de 2-3 nopți, recuperare rapidă și reinserție socială în câteva zile.

După aceasta intervenție există șanse ca pacientul să se reîntoarcă la vechile obiceiuri?

Chirurgia rezolvă problema scăderii ponderale, însă revenirea la vechile obiceiuri se poate preveni prin intrarea într-un program de psihoterapie, consultanță nutrițională și un lung proces de reeducare personală. Noi am dezvoltat o echipă care poate asista pacientul în acest demers și credem în rezultatele obținute până acum.

Ce mituri legate de micșorarea de stomac cunoașteți?

Miturile și legendele sunt multiple. Cel mai des întâlnit este acela al apariției unor suferințe de tot felul la ani de zile de la această intervenție. Vă pot spune că nu există la ora actuală vreun studiu care să ridice măcar suspiciunea unei asemenea posibilități. Stomacul rămas după această operație este perfect funcțional și este micșorat doar volumul ingerat, nu și celelalte funcții ale lui.

Cât costă o astfel de intervenție?

În cadrul Medicover am dezvoltat un pachet ce conține toate analizele preoperatorii, iar la acest moment ne aflăm într-o perioadă de promoție, prețul fiind cu 10% redus, adică la 24.930 lei.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora