Tururi cu bicicleta. La ce tururi organizate poţi participa vara asta - LIFE.ro
Mergi la conținut

Tururi cu bicicleta. La ce tururi organizate poţi participa vara asta

Este un alt tur extrem de provocator, destinat amatorilor de ciclism pe drumuri cu diferenţe mari de nivel. Participanţii pleacă în traseu pe Valea Prahovei – unul diferit în fiecare an – şi vor avea de parcurs 20 de căţărări foarte dificile, dar spectaculoase.
Share this article

Pentru mulți dintre români ieșirile de weekend sau concediile înseamnă mașini încărcate până la refuz cu bagaje sau călătorii mai lungi sau mai scurte cu avionul. În ultimii ani a crescut însă simţitor numărul celor care apreciază ecoturismul, excursiile sau vacanţele făcute cu grijă şi respect faţă de natură. Iar bicicleta a devenit mijlocul preferat de transport pentru cei care vor să facă sport şi să se bucure de frumuseţile ţării. Se organizează tot mai multe tururi cu bicicleta şi chiar tabere pentru pasionaţi.

Cu bicicleta la mare

Este poate unul dintre cele mai cunoscute tururi cu bicicleta dintre toate cele organizate în România şi asta datorită celui care l-a pus la cale, Lucian Mîndruţă. A început să facă acest drum în 2007 împreună cu un prieten din plăcere, dar şi ca o demonstraţie pentru sănătate şi împotriva poluării, iar numărul participanţilor a crescut constant de la an la an, ajungând la sute de cicliști anual.

Traseul se desfăşoară primăvara, durează 2 zile, Bucureşti – Amara şi Amara – Năvodari, cu pauze la fiecare 20 de kilometri şi se merge cu viteză medie de 22 de kilometri. La întoarcere bicicletele sunt urcate în tiruri, iar participanţii revin în Bucureşti cu autocarul. Anul trecut turul a fost anulat din cauza pandemiei, însă organizatorii speră să îl poată relua anul acesta.

Foto: Facebook Cu bicicleta la mare

Hai cu bicicleta în Vamă!

Dacă tot ne-am pornit cu gândul spre mare vorbim despre un alt tur care duce acolo, aflat anul acesta la a şaptea ediţie. Organizat de Adevăraţii VeloPrieteni, turul are loc de obicei în minivacanţa de Paşte, 1 mai sau Rusalii, iar anul acesta reuşeşte să acopere 2 dintre sărbători. Se pleacă pe 30 aprilie din Bucureşti, iar întoarcerea va avea loc pe 3 mai, cu trenul.

CoolTourAVelo

Un alt tur cu vechime este cel de toamnă, de la Nucşoara. Evenimentul este gândit pentru un weekend şi se organizează în principiu în ultimul sfârşit de săptămână din octombrie pentru ca participanţii să se bucure din plin de culorile fascinante ale toamnei. Se pleacă cu bicicletele din Curtea de Argeş şi se merge preţ de 35 de kilometri, până în Nucşoara, pe malul Lacului Învărtita, singurul lac din România format pe gips. A doua zi se poate merge pe un traseu offroad, de 20 de kilometri, către Tabăra Nucşoara şi Valea Rea, punct de plecare pentru cei care se încumetă să urce pe Vârful Moldoveanu. La întoarcere se pleacă către Piteşti, un drum de 65 de kilometri, cu oprire la Mănăstirea Corbii de piatră şi Casa albastră.

Turul Munteniei într-o zi

Aceasta cu siguranţă nu este o aventură pentru oricine se ţine pe 2 roţi. Nu de alta, dar să faci aproximativ 270 de kilometri într-o singură zi, cu diferenţă de nivel de 1200 de metri chiar nu e o activitate la îndemână. Cea de-a opta ediţie a evenimentului ciclist este programată anul acesta să înceapă în zorii zilei de 7 august şi va acoperi traseul Bucureşti – Sinaia – Târgovişte – Bucureşti. Şi în ciuda provocării, recordul de participanţi a fost de 125 la una dintre ediţiile anterioare, drept dovadă că nu e o misiune imposibilă.

Shut Up Legs

Pe lista de tururi cu bicicleta organizate anul acesta este un altul cu vechime, pe 6 noiembrie fiind programată cea de-a zecea ediţie. Este un alt tur extrem de provocator, destinat amatorilor de ciclism pe drumuri cu diferenţe mari de nivel. Participanţii pleacă în traseu pe Valea Prahovei – unul diferit în fiecare an – şi vor avea de parcurs 20 de căţărări foarte dificile, dar spectaculoase. Numele turului a fost inspirat de Jens Voight, ciclistul german care vorbea astfel cu propriile picioare atunci când nu mai ascultau de el în pante lungi şi abrupte.

Leurda Snagovului

Pe 11 aprilie bicicliştii sunt aşteptaţi pentru un tur în împrejurimile Snagovului. Nu vă gândiţi însă că este chiar floare la ureche. Se pleacă din Bucureşti, la 9 dimineaţa şi este pregătit un traseu de 90 de kilometri: Pipera – Tunari – Baloteşti – Tâncăbeşti – Ghermăneşti – Snagov – Siliştea Snagovului – Moara Vlăsiei – Dascălu – Ştefăneştii de jos – Voluntari – Bucureşti. Se aşteaptă ca întreaga aventură să dureze 8 ore şi jumătate, aşa că nu e un drum pentru începători.

Transilvania MTB Adventure

Pe 14 mai este programată o aventură de 3 zile prin ţinuturile Transilvaniei. Se pleacă la 5 dimineaţa din Bucureşti până la Rupea. În tot acest timp bicicletele se odihnesc pe platformă, iar odată ajunşi acolo vă aşteaptă 3 trasee, câte unul pentru fiecare zi. În prima zi este programată o excursie pe colinele din Rupea până în Viscri – cam 30 de kilometri cu diferenţă de nivel de 700 de metri. În cea de-a doua zi plimbarea se dublează ca număr de kilometri şi se vor vizita sate precum Viscri, Criţ, Meşendorf şi parcul natural din zonă, în timp ce a treia zi va duce cicliştii pe traseele din parcul natural de la Racoş, pe la coloanele de bazalt, vulcanul stins şi lacul de smarald.

Bike & Wine – the wine road to Finţeşti

Pentru amatorii de mers pe 2 roţi peisaje idilice sunt o mulţime, dar unele pot fi de-a dreptul ameţitoare dacă nu eşti un pic atent. Pe 23 mai se porneşte de la Mizil pe Drumul vinului, un traseu de 25 de kilometri cu drumuri asfaltate, dar şi drumuri de ţară. Apoi se va vizita crama şi se vor degusta câteva dintre cele mai de soi vinuri de acolo, alături de un sortiment de brânzeturi care să ajute după drumul lung.

Sunt doar o parte dintre multele tururi cu bicicleta programate pentru anul acesta, iar amatori par să fie destui după anul în care nici plimbările nu au mai fost ce trebuiau să fie. Există chiar şi tabere dedicate iubitorilor de drumeţii pe 2 roţi prin natură, aşa că aveţi de unde alege.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora