Uca Marinescu, exploratoarea care la 60 de ani a devenit prima femeie din lume care a atins pe schiuri, într–un singur an calendaristic cei doi poli ai Pământului - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Uca Maria Marinescu este o exploratoare care a parcurs pe pământ, la vârsta de 70 de ani, cu piciorul, echivalentul distanţei de la Pământ la Lună. Acum are 82 de ani, iar distanţa parcursă s-a dublat între timp.

În 1998 Maria Uca Marinescu revenea de pe continentul sud-american după o spectaculoasă călătorie pe urmele lui Emil Racoviţă şi ale vasului Belgica. Au urmat zeci de locuri ale planetei în căutarea omului şi a umanului, a arhetipurilor de pe cele cinci continente, din America de Nord până în America de Sud şi din Alaska până în Mongolia şi Siberia, de la Polul Nord din Antarctica până în Papua Noua Guinee, de la Polul Sud până în Africa şi Nepal, din India şi Tibet până în Europa.

Uca este prima femeie ca vârstă şi a treia din lume care ajunge într-un singur an la cei doi poli geografici ai Pământului

Maria Uca Marinescu s-a născut la 15 mai 1940, în Gheorghieni, județul Harghita. A absolvit Institutul Național de Educație Fizică și Sport în 1960. Încă din tinerețe a practicat sportul fiind Campioană Națională de Juniori la pentatlon în 1960 și apoi Campioană Națională Universitară la aruncarea discului în 1961.

Uca Marinescu Schi în Tunisia
Uca Marinescu la schi în Tunisia

Din 1961 și până în 1982 a fost antrenoare a Lotului Național de Juniori la Atletism. Până în 1997 a predat discipline sportive ca profesor. Începând din 1990, până în anul 1998, a participat la expediții în China-Tibet, Rusia-Caucaz, Canada, India, Nepal, a refăcut traseul navei „Belgica”, în echipajul căreia s-a aflat și Emil Racoviță. În 1999, a realizat o expediție africană, iar în 2000, a efectuat o călătorie pe vechile trasee ale vikingilor.

În 2000, a devenit expertă în Departamentul de Educație Olimpică a Comitetului Olimpic Român.

Uca Marinescu este prima femeie din lume care a ajuns într-un singur an la cei doi Poli Geografici ai Pământului, la 61 de ani

În 2001, a reușit performanța unică de a atinge pe schiuri Polul Nord și Polul Sud. A fost cea mai vârstnică femeie din lume care a atins această performanță.

În 2003, a explorat și Australia-Tasmania. Din 2004, a călătorit în Alaska, Irlanda, Maroc, America de Sud. În 2007 și 2009, a revenit la expedițiile zonelor polare.

Uca în expediții
Uca în expediții

Maria Uca Marinescu lucrează în prezent ca președinte al Comisiei de Mediu a C.O.R.

Uca Maria Marinescu este membră a Societăţii Române de Geografie, colaboratoare a Muzeului de Ştiinţele Naturii „Grigore Antipa” şi al Institutului de Cercetări Antropologice al Academiei Române, precum şi membră a Asociaţiei Americane de Geografie. A fost invitată, pentru a ţine prelegeri, la diverse universităţi ale lumii, „Windhoec” (Namibia), „Bizerte” (Tunisia), „Pune” (India), „Fairbanks” (Alaska) etc. şi a devenit cetăţean de onoare al mai multor localităţi. A atins, după spusele proprii, cei trei poli: Nord, Sud şi Magnetic, a fost pe cinci continente, vizitând peste 100 de ţări, „plus satisfacţia de a simţi pulsul oamenilor, de a cunoaşte alţi oameni care sunt la fel ca şi noi şi în mijlocul cărora m-am simţit întotdeauna bine”.

În perioada 1990-1996, a călătorit în China, Tibet, India, Nepal şi văile caucaziene din Rusia. În 1996, a traversat Canada, de la est la vest. În 1997-1998, a parcurs singură drumul străbătut de expediţia „Belgica” spre Antarctica. În  2000 a parcurs vechile drumuri maritime europene folosite de vikingi, din Norvegia şi Islanda până în Groenlanda. În 2001 a făcut parte dintr-o expediţie internaţională care a atins Polul Nord, după ce a străbătut 116 km, în 13 zile, şi Polul Sud, după 120 km, străbătuţi în 11 zile, pe schiuri. În 2003 a explorat, printr-o expediţie solitară, Australia şi Oceania. În 2004 a ajuns singură în Alaska şi masivele Denali-Mc. Kinley şi Wrangel-St. Elias şi a escaladat gheţarii Kennicot şi Ruth. În 2005 a călătorit prin Mongolia, Buriata şi Siberia şi a escaladat, în premieră românească, masivul Altai, cu vârfuri de peste 4.000 m.

Citește continuarea articolului 1 2 3 4 5 Pagina următoare »
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO