Un nou scandal ia forma unui tsunami la porțile palatului Buckingham. Noua carte a prințului Harry, „Spare”, urmează să pună pe jar familia regală - LIFE.ro
Mergi la conținut

Prințul Harry își lansează cartea de memorii, Spare (Rezerva, în traducere), la care se așteaptă ca familia regală britanică să aibă o reacție scandaloasă. Iar cel mai vizat este viitorul rege, prințul William.

Până la acest moment au fost date publicității doar niște teasere scurte prin care Ducele de Sussex își promovează cartea.

Într-unul dintre ele, într-un interviu cu Tom Bradby, a părut că a dat o lovitură de stat pentru prezentatorul de știri ITV și fostul corespondent regal pe care îl cunoaște de aproximativ 20 de ani, Prințul Harry spunând: „Mi-aș dori să-mi recuperez tatăl, aș vrea să-l am pe fratele meu înapoi. ”

Clipul video de promovare a cărții vine cu niște texte extrem de emoționante:  „nu a trebuit să fie niciodată așa” și „vreau o familie, nu o instituție”, deoarece el susține că în continuare, casa regală îl zugrăvește pe el și pe soția lui, Meghan, în portretul unor „răufăcători”.

Prințul Harry Spare
Prințul Harry și Megan Markle, o relație de dragoste absolută, ce stă la baza cărții Spare

Citește și: Povestea de dragoste dintre Prințul Harry și Meghan Markle de la început și până în zilele noastre

Într-un alt clip, cu Anderson Cooper, din 60 Minutes de la CBS News, Harry abordează subiectul corespondenților regali și presupusa lor complicitate cu Palatul Buckingham „în briefing-ul, scurgerile și plantarea de povești împotriva mea și a soției mele”.

Clipurile durează câte un minut fiecare, dar, în mod previzibil, au precipitat un tsunami de indignare. Neobosiții editorialişti s-au inspirat adânc din puţul metaforei indignate şi al adjectivului; o fântână care cu siguranță trebuie să fie aproape de a seca, având în vedere excesul de publicitate din Sussex care s-a încheiat Crăciunul acesta.

În timp ce unii au scris că și-a aruncat familia la gunoi, alții au spus că este angajat într-un exercițiu cinic de a face bani cu o poveste care a avut o „perioadă scurtă de valabilitate”.

Prințul Harry Spare
Coperta cărții „Spare”, scrisă de Prințul Harry

Reacția familiei regale britanice în fața cărții prințului Harry

De la Palatul Buckingham și până la Palatul Kensington nu a răzbătut decât liniștea ca reacție la aceste clipuri de promovare a cărții prințului Harry.

Mantra familiei regale, potrivit lui Harry, este: „Nu vă plângeți niciodată, nu explicați niciodată”. Dar el spune în clipul CBS că este „doar un motto” și că în culise continuă multe plângeri. El sugerează că se manifestă în „povestiri hrănite cu lingura” pentru o presă conformă.

Potrivit publicației The Guardian, titlul cărții, Spare – Rezervă, face trimitere la o veche zicală din cercurile aristocratice, potrivit căreia primul născut al cuplului regal este moștenitorul titlului, al puterii și al averii, iar cel de-al doilea este, prin urmare, doar “o rezervă”, pentru cazul în care se întâmplă ceva cu primul născut. La începutul cărții, Harry povestește cum tatăl său, actualul rege Charles, i-ar fi spus soției sale, prințesa Diana, în ziua nașterii lui Harry: “Minunat! Acum mi-ai dat un moștenitor și un copil de rezervă – munca mea s-a terminat”.

În toată cartea lui Harry transpare indignarea sa față de poziția “de rezervă”, pe care ar fi simțit-o în toate capitolele vieții sale, din copilărie, în școală, de-a lungul carierei sale de membru al Familiei Regale.

Prințul Harry Spare
Familia Regală

Ce mărturisiri va conține cartea „Spare” scrisă de prințul Harry?

O sursă rămasă anonimă, despre care se spune că are cunoștințe despre carte, a declarat pentru Sunday Times: „În general, cred că cartea [va fi] mai rea pentru ei decât se așteaptă familia regală. Totul este pus la lumină. Charles iese din asta mai bine decât mă așteptam, dar este foarte dură pentru William, în special, și chiar și Kate devine victimă colaterală.”

Nu cu mult timp în urmă, aparatul de relații publice al palatului a reușit o lovitură de stat triumfătoare, când cei „patru fabuloși” William, Kate, Harry și Meghan s-au reunit zâmbitori pentru scurt timp, pentru o plimbare la Windsor, imediat după moartea reginei. Poate că cartea lui Harry va trage cortina în acest sens și împreună cu alte narațiuni, publicul va fi hrănit cu cele mai scandaloase povești din familie.

Dacă vreunul dintre membrii regali reacționează public, banii caselor de pariuri ar fi pe Prințul de Wales. Harry a susținut deja că fratele său a țipat și a strigat la el în timpul întâlnirii de la Sandringham, care a pecetluit plecarea soților Sussex din Marea Britanie și din grupul regal.

Prințul Harry Spare
Prințul Harry și Prințul William în copilărie

Relația celor doi frați prin ochii prințului Harry

Prințul William a fost momit de sugestia publică a lui Harry și Meghan că familia regală este rasistă și astfel nu s-a putut abține să răspundă la întrebarea unui reporter TV, spunând: „Nu suntem cu adevărat o familie rasistă”.

Poate că ceea ce îl va afecta cel mai profund pe William este monopolizarea de către fratele său a memoriei mamei lor, Diana, Prințesa de Wales. Harry a vorbit de multe ori despre impactul psihologic de durată al morții ei premature asupra lui.

Neîngrădit de protocol, el a revendicat-o public, în repetate rânduri, și există toate așteptările că aceasta va forma o parte semnificativă a cărții. ITV, în promovarea interviului, a spus că Harry va vorbi despre relațiile sale personale și despre „detaliile niciodată auzite” despre moartea ei. Dar Diana a lăsat în urmă doi băieți.

Potrivit Biziday.ro, The Guardian a obținut un exemplar al cărții și publică acest fragment, despre care spune că va provoca un val de furie în familia regală. 

Prințul Harry Spare
Prințul Harry și Prințul William

Citește și: Viaţa prinţului Harry, rebelul familiei regale britanice

Potrivit lui Harry, în 2019 William a venit în locuința sa pentru a discuta dificultățile apărute în relația lor. Harry susține că fratele său mai mare era foarte nervos, ceea ce a dus la o escaladare a situației. Au început să țipe unul la altul, iar apoi William l-a acuzat pe fratele său că se comportă ca un moștenitor și că nu se mulțumește să fie o “rezervă”. Din povestirea lui Harry reiese că fratele său mai mare părea a-l provoca pentru o încăierare băiețească întocmai “ca în copilărie”.

“Totul s-a întâmplat atât de repede! Atât de repede! M-a apucat de guler, smulgându-mi colierul, și m-a trântit la podea. Am aterizat pe bolul câinelui, care s-a spart sub spatele meu și m-am tăiat în cioburi. Am stat acolo o clipă, amețit, apoi m-am ridicat în picioare și i-am spus să iasă afară”, povestește Harry, care a declarat că incidentul i-a provocat o rană vizibilă la spate pe care nu a putut să o ascundă de soția sa, Meghan.

Cât despre rege, sursele susțin în mod regulat că ușa este întotdeauna deschisă pentru Harry și Meghan. Fără îndoială, ar fi nevoie de o ruptură foarte profundă ca Charles să nu-și invite fiul mai mic la încoronarea sa, pe 6 mai sau ca Harry să refuze invitația. Dacă publicarea cărții Spare s-ar putea dovedi a fi catalizatorul pentru acest lucru – sau pentru o formă de reconciliere – va fi evident doar odată ce va ajunge pe rafturi.

Foto: Depositphotos.com, Pinterest.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora