Căutare

Share this article

Actorul român Alin Calbău joacă rolul lui Neil Armstrong în “Apollo: Back to the Moon”, un documentar realizat de National Geographic. La cea de-a cincizecea aniversare de la prima aterizare a omului pe Lună, National Geographic și RMC Découverte lansează seria de documentare “Apollo: Missions to the Moon” care își propune să reexamineze aventura epică a misiunii Apollo 11 și să prezinte publicului bărbații și femeile care au luat parte la misiune sau au contribuit la realizarea ei. Iar în documentarul realizat de Tom Jennings, câștigător al premiilor Emmy și Peabody, rolul celebrului astronatului american Neil Armstrong este jucat de actorul român Alin Calbău.

Așa că am vorbit cu Alin Calbău despre experiența lui din spațiu, despre ce a însemnat să îl joace pe Armstrong, dar și despre care sunt diferențele dintre actoria din România și cea de peste ocean și ce a înseamnat pentru el să învețe la Hollywood, cu Ivana Chubbuck.

Joci rolul lui Neil Armstrong în “Apollo: Back to the Moon”, documentarul realizat de National Geographic, cum a fost?

A fost superb! A fost de departe cea mai frumoasă experiență pe care am trăit-o și cel mai frumos proiect din care am făcut parte. O echipă extraordinară cu un setup fascinant.

Alin Calbău, povestește-mi puțin despre documentar…

La cea de-a cincizecea aniversare de la prima aterizare a omului pe Lună, National Geographic și RMC Découverte și-au propus să reexamineze aventura epică a misiunii Apollo 11 și să prezinte publicului bărbații și femeile care au luat parte la misiune sau au contribuit la realizarea ei.  A fost un efort documentat cu peste 1300 de ore de filmări și peste 10.000 de fotografii de arhivă. Oficialii National Geographic susțin că mare parte din informația pe care o prezintă în documentar este extrem de rară și greu accesibilă până recent. Documentarul include o serie de premiere printre care colajul dintre înregistrările NASA din cutia neagră a misiunii și sincronizarea audio a 30 de înregistrări din camera de control. Este de urmărit pentru că a fost, într-adevăr, o muncă extraordinară.

Cum ai ajuns să joci în el și mai ales cum te-ai pregătit pentru a juca rolul lui Neil Armstrong?

Țin minte și acum că era pe 4 iulie, anul trecut, și nu voiam să merg la casting pentru că eram invitat la petrecerea de la Ambasada Statelor Unite. Andreea Sima, agenta mea, și pe această cale aș vrea să-i mulțumesc, s-a rugat de mine să mă prezint la casting. M-au ajutat foarte mult fetele cu care am filmat și regizorul francez, Francois Pomes. Mai mult decât orice am avut nevoie de acești oameni pentru a mă mișca și a mă schimba, deoarece era aproape imposibil să mă descurc singur.

Alin Calbău

Unde au avut loc filmările?

În România.

Și cum este în spațiu?

Foarte frumos și extrem de emoționant. Simți o emoție profundă știind că ai fost ales să calci pe urmele lui Neil Armstrong.

 

Ce ai simțit când ai îmbrăcat costum de cosmonaut?

Am fost extrem de stresat și emoționat pentru că îmi doream ca totul să decurgă foarte bine. Spun asta pentru că a fost foarte greu să filmez în costumul de astronaut. Era un costum comandat bucată cu bucată din Statele Unite, identic cu cel pe care l-a purtat Neil Armstrong. E drept că mi-a fost și foarte cald în costumul de astronaut 😊

Alin Calbău

Apropo, mai ții minte când ai aflat despre Apollo și Neil Armstrong? Și ce credeai atunci despre toată această minunăție?

Îmi aduc aminte că îmi doream când voi fi mare să pot ajunge și eu pe Lună. Îi spuneam mamei că și domnul acela e un om ca noi toți și că dacă a ajuns acolo este doar pentru că nu a renunțat să creadă că se poate și a făcut tot posibilul ca visul lui să se realizeze. Din păcate nouă, de cele mai multe ori, ne este frică să credem în visele noastre. Cred că asta ne diferențiază de ceilalți.

 Chiar, atunci când erai mic îți doreai să pleci în spațiu, să fii astronaut?

Da, normal, cred că toți copiii își doreau asta.

Și, acum că nu mai este chiar atât de greu de crezut, ce ai face dacă acest lucru ar fi mâine posibil?

Cu siguranță as pleca și nu aș sta să mă gândesc de două ori.

Hai să vorbim puțin despre tine, cine este Alin Calbău?

Am urmat cursurile Ivanei Chubbuck la Hollywood, am jucat în numeroase reclame pentru România, Elveția, Marea Britanie și SUA, am avut un rol important în producția Americano – Română, Dragon Heart 4 iar acum sunt extrem de bucuros că fac parte din acest proiect. A fost o onoare pentru mine să calc pe urmele primului om care a pășit pe Lună. Așa cum am mai spus, întreaga experiență de la filmare a fost una inedită. M-a dus înapoi în timp și m-a ajutat să fiu, cel puțin pentru câteva zile, cel mai admirat astronaut din istoria spațială. Mi-am trăit practic visul din copilărie. Am ajuns astronaut când m-am făcut mare.

Cum ai ajuns să faci actorie?

Întotdeauna mi-am dorit să fac actorie. Îmi dau seama că sună foarte tabloidizat și este clișeu ceea ce spun si chiar nu îmi doresc asta dar îmi aduc aminte că de mic mi-am dorit să mă fac actor. Cu toate acestea, eu am fost un copil tare timid și nu am avut curaj să-i spun tatălui meu ce vreau să fac. El avea alte planuri pentru mine și nici eu nu am fost suficient de curajos să-i spun că vreau să fac actorie. Fiind convins că știe ce e bine pentru mine, l-am ascultat și am dat la Drept, după aceea am urmat Academia Diplomatică și am lucrat în acest domeniu. Mi-am dat seama însă că ceea ce făceam nu era deloc ceea ce îmi doream cu adevărat să fac. Astfel, la 28 de ani am renunțat la tot si am plecat la Hollywood să fac ceea ce ar fi fost mai bine pentru mine de la început.

Ai visat de mic să intri în această lume sau a fost o dorință care a venit pe parcus … chiar mai ții minte care a fost primul tău vis profesional, poate să fii astronaut 🙂

Așa cum spuneam, mi-am dorit de mic. Am visat, copil fiind, să fiu în fața camerelor, să joc în filme. Cumva știam, simțeam că voi fi atât de bun încât ar fi bine să fac asta 😊

Ai învățat cu Ivana Chubbuck … cum ai ajuns acolo?

Da, am fost la studioul ei din Hollywood si am studiat. Am făcut research înainte, am citit mult despre tehnica ei și cumva am simțit ca tot ceea ce livrează Ivana m-ar putea ajuta să mă dezvolt personal și apoi să folosesc totul în direcția pe care mi-am propus-o și anume să am o carieră în actorie. Eram un tânăr foarte timid și cu destul de puțină încredere și cumva mi-am dat seama că trebuie să fac o schimbare în viața mea. Cursurile pe care le-am făcut la Hollywood m-au ajutat foarte mult pe mine ca om să mă cunosc mai bine și mi-au întărit încă odată ideea că dacă ești curajos poți să-ți îndeplinești cele mai mari vise. Multă vreme mi-a lipsit curajul.

Alin Calbău

Și ce presupune această tehnică a ei?

Tehnica Ivanei te ajută să-ţi foloseşti durerea, fricile sau insecurităţile, ca să depăşeşti orice piedică sau să câştigi ceea ce îţi doreşti, te învaţă cum să ajungi la cea mai bună variantă a ta. Ce este minunat la această tehnică este că, cel puțin asupra mea, a avut un impact major în viaţa personală dar și în cea de business. Majoritatea oamenilor folosesc traumele sau fricile complet autodistructiv, însă această metoda te ajută să devii mai puternic, metoda Ivanei te învaţă tocmai să construieşti, să ajungi la cea mai bună variantă a ta.


Citește și: Actorul român care joacă cu Antonio Banderas în serialul „Geniul: Picasso”, Gabriel Constantin: „Dacă am învăţat ceva din industria asta, este faptul că nu trebuie să te aştepţi la nimic”


Cu ce este diferită de ce se învață la noi?

Nu am cum să-ți răspund la această întrebare pentru că, din păcate, nu am avut ocazia să studiez actoria în România. Dar să știi că mă bate gândul să fac și aici un program de actorie. Vreau să am și această experiență.

Și cât de greu este să fii actor peste ocean vs. la noi? Ai fost pe ambele fronturi…

Este foarte greu. În primul rând, este vorba de foarte multă muncă și cel mai important, cel puțin din punctul meu de vedere, să nu renunți niciodată și să crezi mereu că se poate. Întotdeauna am făcut comparație cu sportul, în actorie ca și în sport e despre foarte multă muncă și anduranță, răbdare și perseverență. Cred, pe de altă parte, că și în viață este vorba despre exact același lucru.

Care este cel mai mare vis al tău (profesional sau personal)?

Să joc și într-un film românesc.

Dacă ai putea mâine să joci cu oricine, pe cine ai alege?

Jude Law și / sau Jennifer Aniston 😊

Și, la final, Alin Calbău, recomandă-ne un film 😊

Forrest Gump.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO