Unde poți dona jucării? Și cum poți face fericit un copil înainte de Crăciun? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Unde poți dona jucării? Și cum poți face fericit un copil înainte de Crăciun?

În primul rând faci o bucurie unui copil care nu are jucării În al doilea rând, dacă vei face selecția jucăriilor împreună cu copiii tăi, îi vei învăța de mici responsabilitatea și le vei insufla dorința de a face bine, ceea ce îi va transforma probabil în voluntarii de mâine. În al treilea rând, vei face astfel loc jucăriilor noi ce vor ocupa casa din ziua de Crăciun.
Share this article

Zilele trecute am primit întrebarea „unde poți dona jucării?” din 3 părți și am realizat că, inconștient, și eu o aveam în minte și urma să fac această acțiune.

De-a lungul timpului, prin natura meseriei am ascultat și am transpus zeci de povești impresionante, zeci de vieți inspiraționale și am admirat zeci de oameni care își dedică viața făcând bine. Am spus povestea ONG-urilor, dar și ale oamenilor ce stau în spatele lor, oameni care au ales să dea o mână de ajutor celor aflați în nevoie. Printre aceștia sunt mulți care se străduiesc să ofere o viață mai bună și o pală de speranță copiilor. Fie că vorbim de copii bolnavi, copii săraci sau pur și simplu copii care nu au pe nimeni alături de ei să le spună o vorbă bună sau să le ofere o mângâiere, vorbim despre copii pentru care o jucărie sau o hăinuță poate însemna cel mai frumos dar de Crăciun.

Și pentru că sunt mulți părinți ca mine, ce se împiedică de jucării prin casă, m-am interesat unde poți dona jucării folosite, dar care sunt încă funcționale.

Înainte de toate, aș vrea să vă explic de ce ar fi bine să donați jucăriile vechi. Sunt convinsă că nu sunt singura mamă frustrată care, din când în când, se supără că ai ei copii nu apreciază jucăriile, că ai ei copii au prea multe, toate astea în timp ce alții nu au nimic. Și sunt convinsă că nu sunt singura care vrea să mai scape de jucării din casă. Însă, atenție, un loc în care poți dona jucării nu înseamnă coșul de gunoi al nimănui. Acele jucării pe care alegi să le donezi trebuie să fie în stare cât mai bună pentru a aduce o reală bucurie unui copil ce le primește.

Așadar, motivele pentru care poți dona jucării, cât mai simplu explicate, sunt următoarele:

  • În primul rând faci o bucurie unui copil care nu are jucării
  • În al doilea rând, dacă vei face selecția jucăriilor împreună cu copiii tăi, îi vei învăța de mici responsabilitatea și le vei insufla dorința de a face bine, ceea ce îi va transforma probabil în voluntarii de mâine.
  • În al treilea rând, vei face astfel loc jucăriilor noi ce vor ocupa casa din ziua de Crăciun.

Sunt trei motive simple, dintre care primele două sunt extrem de importante.

Și totuși, unde poți dona jucării?

Așa cum vă spuneam mai sus, m-am gândit să recomand două locuri despre care am mai scris în trecut, două organizații care ajută copiii.

Voi vorbi despre părintele Marian Tudor. El are parohie într-un sat micuț din Vrancea, o localitate extrem de săracă. Povestea că atunci când a ajuns în sat, copiii erau desculți și dezbrăcați și nu văzuseră niciodată cum arată o ciocolată, darămite să o guste. El a pus pe picioare o întreagă comunitate cu suflet bun și astfel a reușit să construiască un centru pentru copiii din sat, un loc unde să le ofere o masă caldă la prânz și unde să-i ajute să-și facă lecțiile. I-am scris zilele trecute și l-am întrebat dacă primește jucării. Mi-a răspuns imediat: „Noi primim orice fel de jucării. Nu e nevoie să ne contacteze nimeni, le pot trimite oricum, doar să le trimită”.

Citește aici povestea preotului Marian Tudor și dacă te-am convins, poți trimite jucării pe adresa Asociației Sfânta Sofia, din satul Găjești. (Strada Soarelui nr 2,
Găgesti, Vrancea, Romania 627036)

Un alt loc unde poți dona jucării este Asociația Șansa ta. Gabriel Ciubotaru, tânărul crescut în casa de copii care azi încearcă să facă bine pentru cei mai năpăstuiți, este în plină campanie de Crăciun și se agită să găsească daruri pentru cei mici. Campania se numește „Zâmbetul din cutie” și orice jucărie, hăinuță, rechizite sau alimente sunt mai mult decât bine venite.

Cu riscul de a mă repeta, trebuie să spun că aceste daruri trebuie să fie în stare cât mai bună și pot fi trimise pe adresa asociației, în comuna Chiajna, satul Roșu, strada Livezilor nr. 12, județul Dâmbovița.

Laura Crăciun a făcut o sinteză a locurilor unde mai poți dona jucării. Astfel, de la ea am aflat de următoarele:

ARAS Titan (București)

Este o filială a Asociației Române Anti-Sida și sprijină persoanele fără adăpost și familiile defavorizate.

Date de contact: : Bulevardul 1 Decembrie 1918 9, București, tel. : 031.437.80.57

Centrul de Resurse pentru Familii-  (din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași)
Această organizație care sprijină familiile nevoiașe din Iași, strânge donații constând în: alimente neperisabile, jucării, îmbrăcăminte și încălțăminte.

Date de contact: Str. Sărărie nr. 134, 700116 Iași, tel: 0232 276 393

Fundația căminul Phillip (București)

Acest ONG derulează proiecte pentru copiii aflați în situații vulnerabile și primește oricînd donații constând în: mâncare, îmbracaminte și încalțaminte, rechizite și jucării.

Date de contact:  Str. Tunsu Petre, nr. 9, sector 5, Bucuresti Tel fix : +40 21 4561470            Mobil: +40 72 2556108       E-mail: [email protected]

Asociația Caritas (Oradea)

Această filială a Caritas din Oradea primește numeroase tipuri de donații care includ și jucării.

Date de contact: Str. Piața Ion Creangă, nr 2, 410009 Oradea, jud. Bihor,

Tel: +40(0)359/427-777, E-mail 1: [email protected], E-mail 2: [email protected]

Asociatia pentru Evoluție ROTAS (Tunari, Jud. Ilfov)

Tot de copii din medii defavorizate (dar din județul Ilfov) se ocupă și asociația ROTAS. Puteți dona oricând jucării, haine, alimente și rechizite.

Date de contact: Str 9 mai nr 26, sat Tunari Judetul Ilfov CP 077180 , tel: +40770879110 E-mail: [email protected]

Asociația Fluens (București)

Această organizație derulează proiecte pentru copiii din centrele de plasament și puteți dona jucării, cărți, dar și articole pentru arts&crafts.

Date de contact: Strada Lucăcești Nr 4 sector 6 (este adresa centrului Asociației Fluens), tel: 0721349689

Asociatia Umanitară “Codrin- Ocrotiți copiii ce vor rămâne doar copii” (Piatra-Neamț)

Este o organizație care sprijină persoanele cu dizabilități din județul Neamț.

Date de contact: Str. Verii, nr. 73, sediu punct de lucru: Str. M.Eminescu, nr. 2, bl. D1, ap. 76,  610095 Piatra Neamț, tel: 0733 110 928

Asociația BAFI (Rădăuți)

Strânge donații pentru familiile aflate în situații dificile din județul Suceava

Date de contact: Str. Piața Unirii nr.67 et. 1 camerele 35-39, 725400 Rădăuți, Suceava, Romania, tel: 0755 403 224

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora