Vacanță în Seychelles: destinația de vis pentru relaxare pe plaje paradisiace și experiențe subacvatice - LIFE.ro
Mergi la conținut

Arhipelagul Seychelles este o destinație de plajă diferită de oricare alta: mai mult de 40 de insule reprezintă un amestec dinamic de bolovani giganți de granit și păduri protejate, mărginite de plaje mari de nisip fin ca zahărul. Pe lângă scufundări instagramabile, snorkelling, navigație și picnicuri gourmet pe plajele private – turiștii pot urmări traseele de drumeții până la vârfuri de munți, pot încerca surfingul, pot merge cu feriboturi, să atingă adâncimi azurii, să observe cele mai mari și mai sexy nuci de cocos din lume (coco de mer are forma feselor unei femei), să meargă pe lângă broaște țestoase de mărimea unui dinozaur și să se lase răsfățați de bucătăria creolă, bine condimentată. Cum sună până acum?

Iată cum poate arăta o vacanță în Seychelles, dar mai ales ce poți face aici:

Vizitează palmierii preistorici la Vallée de Mai

Formând inima de smarald a insulei Praslin, această pădure preistorică de palmieri inclusă pe lista UNESCO este singurul loc din Seychelles unde toate cele șase specii de palmieri cresc împreună. Rege printre ei este palmierul endemic coco de mer care pare să fi fost cules direct din platoul de filmare pentru Jurassic Park. Turiștii se vor uita cu mirare la frunzele lor de mărimea unui bărbat și vor chicoti la nucile de cocos în formă de posterior, care sunt cele mai mari semințe din regnul plantelor. Trebuie să fiți cu ochii și urechile la broaștele de copac, cameleonii tigru și papagalul negru – una dintre cele mai rare păsări din lume și găsită doar aici.

Vacanță în Seychelles: Relaxează-te pe Anse Source d’Argent

Acest superstar pe Instagram are o mulțime de admiratori datorită bolovanilor săi de granit modelați de mare, mărginiți de palmieri grei de nuci de cocos, nisip alb ca înălbitorul și adâncimi translucide care oferă o experiență de snorkelling de top. Situată în interiorul plantației L’Union Estate din La Digue, plaja este probabil cea mai potrivită pentru cupluri, mai degrabă decât pentru familii, din cauza lipsei de facilități de umbră. Statutul său de superstar înseamnă, de asemenea, că este ocupată, așa că este cel mai bine de vizitat este fie foarte devreme, fie târziu în timpul zilei, sau în afara sezonului de vârf.

vacanță în Seychelles

Picnic pe Anse Georgette

Situată în incinta hotelului de cinci stele Constance Lemuria, Anse Georgette este acel diamant rar: o plajă complet nedezvoltată. Nu există șezlonguri, cafenele sau toalete aici – doar o scurtă întindere de nisip brut, negreblat, acoperit de valuri de un albastru puternic, care o fac una dintre cele mai bune plaje din Seychelles. Hotelul organizează picnicuri gourmet pentru oaspeți, dar dacă nu vrei, nimic nu te împiedică să o vizitezi. Trebuie doar să suni la hotel în prealabil pentru a anunța că dorești să vizitezi. Fiți conștienți de faptul că curenții sunt prea puternici pentru înot.

Vacanță în Seychelles: Bucură-te de apusul soarelui pe Anse Lazio

Cuplurile îndrăgostite ar trebui să pună în bagaj o sticlă de rom și câteva mixere de cocktail și să se îndrepte spre această semilună de nisip alb, lungă de un kilometru, pe vârful nordic al Praslinului – este cel mai bun loc de admirat apusul de soare de pe insulă. De fapt, romul local își ia numele de la coronamentul copacilor Takamaka care oferă aici umbră naturală. Spectacolul de lumini roz, portocalii și violet atinge apogeul imediat după ora 18.00. Sfat: nu beți prea mult, deoarece nu există facilități.

Vizitează o fabrică de ceai

Incredibil, ceaiul a fost introdus în Seychelles abia în anii 1960; acum este cea mai populară băutură după apă. Fabrica locală SeyTe, pe dealurile din Morne Blanc din districtul Port Glaud din Mahé, oferă vizitatorilor tururi de 20 de minute pentru a vedea cum sunt folosite metodele tradiționale de ofilire, laminare, fermentare, ardere, cernere și sortare. Mostrele pot fi sorbite și cumpărate ulterior în Tea Tavern – vanilia este favorita insulei. Este deschis doar în anumite zile, așa că cel mai bine este să rezervați un tur la un operator local.

vacanță în Seychelles

Vacanță în Seychelles: Gustă bucătăria creolă

Un amestec de culturi din Africa de Vest și Europa, bucătăria creolă oferă multe arome pline de viață. Alătură-te unei familii din Seychellois în timp ce vizitează piața de dimineață, din Victoria, cumpărând nuci de cocos și manioc cultivate pe insulă, scorțișoară și cartofi dulci. După aceea, treci pe la taraba unui pescar pentru a adulmeca și a selecta captura zilei, apoi te întorci la casa familiei pentru a afla câteva rețete locale. Acest tur este o perspectivă foarte recomandată în viața de zi cu zi a insulei.

Vizitează unul dintre cele mai mici orașe din lume

O capitală în care nu te poți rătăci. Cu doar 25.000 de locuitori, Victoria este locul în care merită să te plimbi. Scoală-te devreme și îndreaptă-te către piața Sir Selwyn-Clarke, unde poți să-ți urmezi mirosul ce te plimbă în jurul tarabelor încărcate cu fructe de mare și fructe tropicale, sau poți face cumpărături pentru suveniruri și pareo (sarong) în secțiunile de la etaj. De asemenea, merită aruncat o privire peste turnul cu ceas colonial – care nu a funcționat în primii 96 de ani din viață – templul hindus Sri Navasakthi Vinayagar de culoarea curcubeului și Muzeul Național de Istorie pentru un ghid pentru începători a culturii creole. Dacă umiditatea devine prea mare, aventurează-te în Grădinile Botanice.

vacanță în Seychelles

Vacanță în Seychelles: Mănâncă la Marie Antoinette

Rezervă o masă la cel mai vechi restaurant din Oceanul Indian; cu pereții săi din lemn și fețe de masă din dantelă, acest conac colonial este o adevărată felie de istorie. Astăzi, aici pregătește boluri mici cu preparate creole, cum ar fi fripturi de vinete, salată de mango, friptură de ton dulce și acru și – pentru cei suficient de curajoși – curry liliac de fructe. Orice ai alege, asigură-te că speli masa cu un pahar de suc proaspăt de fructul pasiunii. Copiii vor fi distrați de broaștele țestoase uriașe, salvate, care cutreieră grădina din spate.

Urmează traseul Copolia

În Parcul Național Morne Seychellois, această excursie emblematică durează 45 de minute. Ce poți face? Caută plante carnivore și broaște miniaturale pe traseu și asigură-te că ai la tine pantofi comozi pentru că drumul poate deveni alunecos. Vârful de 500 de metri înălțime se deschide pe o întindere de granit cu priveliști superbe asupra capitalei Victoria, a mărilor azurii și insulelor învecinate, cum ar fi Praslin, La Digue și stațiunea artificială a insulei Eden.

vacanță în Seychelles

Vacanță în Seychelles: Plimbare cu țestoase gigantice pe Aldabra

Fără piste de aterizare, port, heliport, hoteluri sau pensiuni, Aldabra este, fără îndoială, o provocare logistică de atins. Vizitatorii trebuie să călătorească cei 1.000 km de la Mahé pe o navă de croazieră sau să închirieze un zbor către Insula Assumption și să navigheze de acolo. De ce mergi? Acest loc îndepărtat format din patru insule, inclus pe lista UNESCO, este la egalitate cu Galapagos ca punct fierbinte al biodiversităţii la nivel mondial, găzduind găluci cu picioare roşii, păsări fregate, Aldabra drongo, melcul cu bandă gigant despre care se credea că ar fi dispărut şi, cel mai important, cea mai mare populație de țestoase gigantice din lume. Laguna sa centrală – suficient de mare pentru a înghiți Mahé – găzduiește, de asemenea, dugongul care ronțăie iarbă de mare.

Vizitează cel mai mic parc național din lume

Fostul editor al Times, născut în Yorkshire, Brendon Grimshaw, a cumpărat Moyenne pentru doar 8.000 de lire sterline în anii 1960 și și-a petrecut următoarele câteva decenii ca unic locuitor, plantând 16.000 de copaci, construind kilometri de poteci naturale, crescând țestoase gigantice Aldabra și atrăgând 2.000 de specii de pasăre până când locul a fost desemnat în cele din urmă cel mai mic parc național din lume — la un an după moartea accidentală a acestui ecologist, în 2012. Astăzi, un gardian are grijă de insulă și percepe o taxă de intrare de 10 EUR.

Vacanță în Seychelles: Distileria de rom Takamaka

Frații d’Offay, Richard și Bernard, au fondat Takamaka în urmă cu 20 de ani și de atunci a devenit parte din identitatea arhipelagului. Distileria de pe proprietatea La Plaine St Andre din secolul al XVIII-lea produce o mână de băuturi amestecate cu mirodenii locale și extracte de fructe, dar de departe cele mai bune sunt romul de cocos, ușor de băut și romul St André, vechi de opt ani, în nuanță de chihlimbar. Vizitatorii se pot bucura de un tur al distileriei și grădinilor cu o degustare în timpul săptămânii.

Insulele Curieuse, Cousin și St Pierre

La mică distanță de Praslin, insulele Curieuse, Cousin și St Pierre formează trio-ul ideal pentru turiști. Explorează ruinele trecutului întunecat al insulei Curieuse – a servit drept colonie de leproși până în 1965, iar azi a mai rămas casa medicului și câteva alte case. Un scurt popas la est este nelocuita St Pierre. Aparent desenată de un copil, această insulă minusculă este compusă doar dintr-o mână de pietre de granit și câțiva palmieri și oferă snorkelling spectaculos. În cele din urmă, rezervația naturală a Insulei Cousin este cel mai important loc de cuibărit din vestul Oceanului Indian pentru broasca țestoasă hawksbill, pe cale de dispariție.

vacanță în Seychelles

Vacanță în Seychelles: Urcă Morne Seychellois

Acoperind 20% din Mahé, Parcul Național Morne Seychellois găzduiește mai multe specii endemice, inclusiv evaziva Bufniță din Seychelles. Dacă ai încercat Copolia și pantofii tăi de drumeție sunt înfometați de mai multe provocări, atunci încearcă să ajungi până la vârful Morne Seychellois, înalt de 905 m. Va dura aproximativ cinci ore pentru a urma calea mai puțin întreținută și deseori necesită tăierea tufărișului.

Joacă pe un teren de golf de renume mondial

Stațiunea de cinci stele Constance Lemuria de pe Praslin se laudă cu singurul teren cu 18 găuri din arhipelag. Jucătorii de golf cunoscuți adoră să joace pe un teren pe cât de provocator, pe atât de frumos; priveliștile plajei Anse Georgette de la gaura a 15-a sunt supranaturale. Îți faci griji că va fi prea cald? Nu te teme, căruciorul tău este încărcat cu sticle de apă cu gheață și platouri cu fructe proaspete, de obicei oferite de personalul profesionist de la gaura a 7-a. Și nu este doar domeniul taților: la căderea nopții, întreaga familie poate încerca să lovească mingi de golf neon care zboară prin cerul nocturn plin de stele ca niște comete.

Vacanță în Seychelles: Priveliști aeriene ale arhipelagului

Interioare de smarald muntoase, aureole de nisip alb și adâncime azurie care se estompează în albastrul profund; frumusețea Seychelles-ului nu este cu nimic mai puțin remarcabilă și este cel mai bine văzută din aer. Zborurile pitorești cu elicopterul durează de la 15 la 90 de minute și trec peste o combinație a principalelor insule Mahé, Praslin și La Digue – cu opțiunea unui zbor la apus dacă ești într-o stare romantică. Este modalitatea ideală de a vedea răspândirea recifelor de corali și există, de asemenea, șansa de a întrezări diavoli de mare, țestoase și rechini care navighează prin albastru.

vacanță în Seychelles

Scufundă-te cu rechinii

Indiferent dacă ești începător sau profesionist, fă pasul și rezervă o experiență de scufundări în Seychelles. Croiboard-urile sau excursiile de o zi sunt disponibile și cel mai bine aranjate în aprilie, octombrie sau noiembrie, când mările sunt calme și vizibilitatea este bună. Din mai până în septembrie, înflorirea planctonului încețoșează vizibilitatea, dar compromisul este că aduce rechini-balenă curioși care se hrănesc. Locațiile care merită încercate includ Shark Bank pentru barracuda și corali evantai, și Dredger Wreck scufundat în mod deliberat pentru grupul gigant. Pentru diavoli de mare, va trebui să călătorești mai departe, până la Desroches sau Aldabra.

Vacanță în Seychelles: Călărește un cal pe plajă

Galopatul printre valurile unei plaje cu nisip alb este o activitate pe listă pe care o poți transforma în realitate în Seychelles. Urci în șaua unui cal Appaloosa pentru o plimbare de una sau două ore de-a lungul unui traseu de junglă parfumat cu flori de scorțișoară și ylang ylang înainte de a ieși pe plaja Barbarons din Mahé. Nu este necesară experiență, începătorii vor fi conduși, iar copiii cu vârsta de șase ani și peste, pot participa și ei. Plimbările pot fi, de asemenea, combinate cu un picnic romantic plin de șampanie pentru cuplurile care doresc să sărbătorească o logodnă, o zi de naștere sau o lună de miere.

Mergi la surf

Seychelles nu este nicidecum o mecca a surfului; valurile pot fi inconsistente. Cu toate acestea, condițiile din aprilie până în septembrie permit câteva pauze bune – dintre care cele mai faimoase sunt Grand Anse pe La Digue și Anse Lazio pe Praslin. Începătorilor le e mai bine la Carana Beach din Mahé, în timp ce surferii experimentați vorbesc foarte bine despre Anse Lascars pe Silhouette. Lecțiile private sau de grup, de trei ore sunt oferite de iSurf pe Baie Lazare din Mahé. Sfat de top: ceara aspră de pe tablă poate fi neplăcută pentru piele, așa că merită să porți un costum de neopren sau o vestă, oricât de caldă este apa.

Vacanță în Seychelles: Du-te la pescuit

Seychelles se încadrează în unele dintre cele mai bogate zone de pescuit din lume, cu specii precum wahoo, dorada, barracuda și ton ce ajung în mod regulat în undiță. Insulele Alphonse, Desroches și Cosmoledo se așează pe prăpastia abruptă a platformei continentale și sunt cel mai bun loc pentru a căuta trofeul uriaș. Încercă să-ți programezi vizita între octombrie-noiembrie și februarie-aprilie pentru a avea mai multe șanse la fir întins.

Permite-ți să navighezi departe

Închiriază un iaht și calcă pe urmele comercianților arabi care au navigat pentru prima dată în Seychelles, în urmă cu mai bine de 1.200 de ani. Unele dintre cele 115 insule ale arhipelagului sunt greu accesibile, dar o barcă deschide toate posibilitățile. Opțiunile variază de la excursii de o zi conduse de căpitani, care oferă snorkelling și picnicuri, până la catamarane de lux de o săptămână și bărci cu motor în stil Bond, cu opțiuni de navigare automată pentru cei cu experiență. E timpul să-ți îndeplinești visele de naufragiat cu stil.

Citește și: Cât costă o vacanță în Seychelles, paradisul din Oceanul Indian

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora