Vacanţa la Istanbul - obiective de neratat în orașul contrastelor - LIFE.ro
Mergi la conținut

Vacanţa la Istanbul - obiective de neratat în orașul contrastelor

Vacanţa la Istanbul este o provocare din toate punctele de vedere: istoric, cultural, culinar. Ţi se va aşterne la picioare un oraş imens, aglomerat, care vibrează fără încetare, fie zi, fie noapte. Imaginează-ţi doar că vorbim de un oraş cu 15 milioane de locuitori şi alte 15 milioane de turişti care ajung acolo, în fiecare an.
Share this article

Istanbulul este un oraş cosmopolit şi un oraş al contrastelor în acelaşi timp. Se spune că nu poţi să ai o părere neutră despre el. Fie îl adori şi o să tot revii, fie nu mai pui piciorul pe acolo. Vacanţa la Istanbul este o provocare din toate punctele de vedere: istoric, cultural, culinar. Ţi se va aşterne la picioare un oraş imens, aglomerat, care vibrează fără încetare, fie zi, fie noapte. Imaginează-ţi doar că vorbim de un oraş cu 15 milioane de locuitori şi alte 15 milioane de turişti care ajung acolo, în fiecare an.

Aglomeraţia se resimte în fiecare colţ al metropolei, inclusiv în traficul destul de haotic. Sfatul nostru este să eviţi pe cât posibil să foloseşti autoturismul aici dacă nu vrei să-ţi petreci vacanţa la Istanbul în maşină. În plus, e bine să fii excesiv de atent ori de câte ori traversezi o stradă pentru că respectarea regulilor de circulație nu e tocmai punctul forte al localnicilor.

Odată obișnuit cu aceste lucruri vei descoperi însă o combinație surprinzătoare între cultura asiatică și cea europeană, civilizația tradiționalistă și cea modernă, bogăție și sărăcie. Vremea te îmbie la o vacanță aici în orice perioadă a anului, dar primăvara este cu adevărat specială, turcii fiind cei care au adus lalelele din Orient și le-au cultivat ca plante de cultură. În luna aprilie are loc, la Istanbul, festivalul lalelelor, o explozie de culoare ce merită trăită măcar o dată în viață.

Vacanţa la Istanbul – Obiective turistice

Dacă ajungi la Istanbul trebuie neapărat să mergi la Sultanahmet, zona istorică a oraşului. Aici ai, pe de o parte, Hagia Sophia, iar pe de alta, Moscheea Albastră.

Hagia Sophia

Hagia Sophia a fost cea mai mare catedrală creştină din lume timp de o mie de ani, a fost apoi transformată în moschee, iar ulterior în muzeu şi a devenit unul dintre obiectivele din top 3 al turiştilor care ajung în oraş. Taxa de intrare este de 40 de lire turceşti, echivalentul a 30 de lei autohtoni.

Moscheea albastră

Moscheea Albastră a fost ridicată în secolul al XVII-lea şi este considerată sacră de către musulmani. A fost construită la ordinul sultanului Ahmed I, care îşi dorea să aibă o moschee care să îi poarte numele, dar şi să depăşească măreaţa Hagia Sophia. Intrarea se face doar după ce te descalţi, iar femeile trebuie să îşi acopere părul şi picioarele.

Basilica cisterna

Tot în această zonă, aproape de Hagia Sophia, găseşti Basilica Cisternă sau Palatul Scufundat, o construcţie ridicată iniţial pentru a depozita bazinele de apă ce alimentau oraşul. Are 336 de coloane, parţial scufundate în apă, iar turiştii pot coborî sub oraş ca să le admire. Preţul unui bilet de intrare este de 20 de lire turceşti.

Palatul Topkapî

Palatul Topkapî, reşedinţa sultanilor otomani vreme de 400 de ani, a intrat în 1985 în Patrimoniul Mondial UNESCO și este cel mai vizitat muzeu din țară. Nu este un palat propriu-zis, o singură clădire, ci un oraș într-un oraș care pe vremuri adăpostea în jur de 4.000 de oameni. Se întinde pe o suprafață de 700.000 de metri pătrați și are o vedere spectaculoasă asupra Bosforului. Găzduiește între zidurile sale Muzeul Trezoreriei, Muzeul Armelor și Armureriei, Muzeul Ceasurilor, Muzeul Caftanelor, Muzeul obiectelor fabricate din sticlă, Muzeul obiectelor folosite în bucătării, Muzeul Miniaturilor și Portretelor, Muzeul Relicvelor Sacre, Haremul, Turnul Justiției, Biserica Irene. Intrarea în palat costă 40 de lire turcești, pentru vizitarea haremului se plătește separat – 25 de lire, iar pentru Biserica Irene, alte 20 de lire. Copiii sub 12 ani beneficiază de intrare liberă, mai puțin în Harem unde limita de vârstă pentru gratuitate scade la 6 ani.

Marele bazar

Tot în apropiere de Piața Sultanahmet găsești și cele 2 bazaruri recunoscute ale Istanbulului: Marele Bazar și Bazarul Egiptean. Marele Bazar este format din aproximativ 3.000 de magazine și găsești aici tot ce vrei și ce nu vrei, de la blugi și lămpi la jucării și covoare. Pregătește-te pentru un amestec de sentimente, mirosuri, sunete și gusturi.

Bazarul egiptean

Bazarul Egiptean, cunoscut și sub numele de Bazarul de condimente, este mult mai mic, sub 100 de magazine unde găsești la vânzare o mulțime de condimente, fructe uscate și nuci, dulciurile tradiționale. Și nu uita! Aici totul este negociabil, iar prețurile diferă incredibil de mult.

Podul Galata

Podul Galata face trecerea între zona de Nord și cea de Sud a Istanbulului, peste golful Cornul de Aur. În trecut era o legătură simbolică între partea tradițională, administrativă și religioasă a orașului și cartierele în care locuiau diplomații și negustorii străini.

Turnul Galata

Turnul Galata este și el un obiectiv care merită bifat în vacanța la Istanbul. Este printre cele mai înalte și vechi de aici și oferă o panoramă excelentă asupra întregului oraș. Veți putea urca cu liftul mare parte din turn, dar trebuie să știți că vă mai rămân 3 etaje de urcat pe jos ca să ajungeți în vârf, la aproximativ 50 de metri înălțime. Un bilet de intrare costă 35 de lire turcești.

Ce-ar fi o vacanță la Istanbul fără o croazieră pe Bosfor? Vei putea să vezi, fără grija aglomerației, ambele părți ale orașului și te vei putea bucura de o perioadă de liniște pe care rar o poți găsi aici.

Palatul Dolmabahce

Palatul Dolmabahce, situat în partea europeană a orașului, pe malul Bosforului, este o bijuterie arhitecturală. Ultimii 6 sultani, conducători ai Imperiului Otoman, au avut reședința în palatul supranumit Versailles-ul Estului. Fondatorul Republicii Turce, Mustafa Kemal Ataturk, este cel care a inițiat procedurile de transformare a palatului în muzeu. Prețul unui bilet este de 60 de lire, iar cei care vor să viziteze și haremul mai trebuie să plătească încă 30 de lire.

Vacanța la Istanbul – Unde mănânci

E practic imposibil să mergi în Istanbul și să nu găsești ceva pe plac la capitolul mâncare. E poate orașul în care street food-ul a fost ridicat la grad de artă. Oriunde ești vei găsi un loc în care să mănânci ceva bun, iar prețurile nu au concurență. Cu zece lire, puțin peste 7 lei, mănânci un fel principal, bei un suc și, în unele locuri, primești chiar și desert. Un porumb fiert sau un suc din fructe proaspete le poși lua și cu 2 lei, dacă nu uiți că prețurile în zonele turistice pot fi și de 3 ori mai mari.

Dacă te-ai săturat de street food poți oricând încerca restaurantele de tip împinge tava, unde mâncarea este foarte gustoasă și prețurile sunt mai mult decât decente. Sau poți merge să iei masa într-un restaurant cu renume în oraș, dar așteaptă-te ca acolo prețurile să nu mai fie la fel.

Restaurantul Çiya Sofrası este unul dintre cele mai cunoscute și este considerat a fi unul dintre cele mai bune din Istanbul. Chef-ul de aici a adunat rețete de pe întreg teritoriul Turciei și a creat un meniu unic, în care vei descoperi arome care mai de care mai diverse.

Dürümzade nu este un restaurant propriu-zis, ci intră tot la categoria street-food. Este însă celebru pentru sendvișurile preparate, inclusiv Anthony Bourdain, cunoscutul maestru bucătar, dându-i o recenzie favorabilă.

Kizilkayalar este un restaurant recunoscut pentru burgerii săi ”umezi”, extrem de pufoși, cu aromă bogată în usturoi.

Restaurantul Hamdi îți oferă nu doar mâncare gustoasă, ci și o priveliște frumoasă asupra Podului Galata. Ai aproximativ 17 varietăți de kebap din care să alegi, dar și aperitive precum chiftele, salată de vinete, brânză și multe altele.

Când ajungi în Taksim nu evita Krependeki Imroz, un local recunoscut atât pentru gustările sale, cât și pentru preparatele cu fructe de mare.

În vacanța la Istanbul vei primi numeroase invitații de a bea o cană cu ceai. Turcii sunt recunoscuți pentru sociabilitatea lor așa că, dacă ai vreme, nu ezita să stai la un pahar de vorbă și ceai cu ei. Ai putea primi cele mai bune sfaturi de călătorie din tot sejurul.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora