Viața în Turcia. Un ghid practic pentru cei ce vor să se mute în această țară musulmană - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața în Turcia. Un ghid practic pentru cei ce vor să se mute în această țară musulmană

Moneda națională a Turciei este Yeni Türk Lirasi (Noua Liră Turcească, TRY) introdusă în anul 2005 și general valabilă pe tot teritoriul țării. Cu toate acestea, dacă locuiești într-o zonă turistică, vei putea plăti atât cu euro, cât și cu dolari la foarte multe magazine și restaurante.
Share this article

Un expat va privi viața în Turcia extrem de interesantă din moment ce va locui într-o țară modernă cu o moștenire culturală și tradițională foarte bogată. Totuși, a descoperi complexitatea vieții de zi cu zi în Turcia, ar putea dura ceva timp. Iată un ghid util pentru a-ți face o idee asupra Turciei contemporane, de la sistemul de sănătate, la costul traiului de zi cu zi și până la sistemul de învățământ accesibil copiilor expaților.

Viața în Turcia

Conform tradiției turcești, un străin ajuns în fața ușii este considerat un dar de la Dumnezeu. Ca expat în Turcia, te vei întâlni adesea cu ospitalitatea cordială a oamenilor ce este ceva obișnuit locuitorilor acestei țări. Această atitudine nu doar atrage expați, ci și o mulțime de turiști. Plajele minunate de la Marea Mediterană și de la Egee reprezintă destinații extrem de apreciate de turiștii europeni și nu numai.

Moneda națională a Turciei este Yeni Türk Lirasi (Noua Liră Turcească, TRY) introdusă în anul 2005 și general valabilă pe tot teritoriul țării. Cu toate acestea, dacă locuiești într-o zonă turistică, vei putea plăti atât cu euro, cât și cu dolari la foarte multe magazine și restaurante.

Citește și:

Camelia Enescu, director TAROM Turcia: „Te cuprinde o stare de şoc, o frică imensă, iar peste o zi – două toată lumea se comportă normal”

Viața în Turcia: Sistemul național de sănătate

Sistemul de sănătate în Turcia este parte din sistemul social de securitate al țării. Vei afla curând că o singură taxă (contribuție) plătită, îți oferă acoperire în caz de boală, accident sau pensie. Toate aceste asigurări sunt organizate de către aceeași instituție.

Instituția de securitate socială și Ministerul Sănătății conduc uneori propriile unități medicale ce oferă servicii în caz de accident sau boală. Numai în cazul în care aceste instituții de stat nu furnizează serviciile necesare, un pacient ce trăiește în Turcia poate fi transferat la alt spital din țară sau din străinătate.

Sistemul de sănătate turcesc a cunoscut îmbunătățiri semnificative în ultimii ani. Spitalele și clinicile oferă multe facilități și tipuri de tratament.

Din nefericire, încă nu au putut fi eradicate bolile infecțioase și cele transmise de paraziți. Dezvoltarea sistemului de irigații în agricultură a dus la reintroducerea malariei.

În comparație cu statele europene, sistemul de asigurări de sănătate este încă sub medie.

Foto: Shutterstock

Sistemul de sănătate privat

Alături de sistemul de stat, funcționează de ani buni și sistemul privat de sănătate ce asigură spitale și medici foarte buni. Aceste facilități private furnizează niște servicii extraordinar de bune, recunoscute în toată Europa. Din nefericire, doar cei cu o situație materială peste medie pot apela la ele.

Conform reglementărilor de securitate socială, contribuția unui angajat la sistemul de sănătate este de 20% din costul tratamentului. Doar pensionarii sunt nevoiți să plătească 10% din costul medicamentelor.

Cu toate acestea, pacienții care plătesc din buzunar pentru medicamente scumpe și tratamente moderne reprezintă o realitate cu care te vei confrunta dacă alegi să trăiești în Turcia.

În linii mari, lucrurile nu stau foarte diferit de ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate din România.

Costul pentru o vizită la medic se ridică la 140 de lire, adică aproximativ 23 de euro, iar consultația la medicul dentist puțin peste 6 euro. Aceste prețuri pot fi semnificativ mai mari în funcție de tipul și de calitatea tratamentului, sau de orașul în care te afli.

Te-ar putea interesa și prețul spitalizării într-o clinică din Turcia. Sfatul este ca atunci când ai nevoie de servicii de spitalizare, să ceri de la început informații legate de costul spitalizării și de suma acoperită de asigurarea de sănătate. În funcție de motivul spitalizării, costurile pot fi foarte mari.

Viața în Turcia: Cazarea și educația

Foto: Shutterstock

Găsirea unei locuințe

Înainte de a închiria un apartament sau o casă, ar trebui să știi că prețul chiriilor variază semnificativ în funcție de locație și facilități. În orașele mari, în special, chiriile ar putea fi chiar scumpe pentru expați. Chiria medie pentru un apartament de 4 camere în Ankara, de exemplu, merge de la 1200 TRY la 2000 TRY (190 de euro – 325 de euro) și chiar mai mult. Istanbulul este și mai scump de atât.

Majoritatea apartamentelor în Turcia prevăd o zonă de living, o bucătărie și o baie. De obicei, acestea sunt nemobilate. Ca străin, plata chiriei ar putea să ți se ceară în euro sau dolari, iar un avans pentru 6-12 luni de chirie, este ceva absolut obișnuit.

Cele mai bune surse de închiriere sunt reprezentate de internet și rubrica „Imobiliare” a marilor ziare. Dar cum probabil nu vorbești limba turcă fluent, poate ar fi mai bine să angajezi un agent imobiliar.

Consumă apa responsabil

Alimentarea cu energie electrică din Izmir, Ankara și majoritatea districtelor din Istanbul are o tensiune între 220 Volți și 50 Hertz. Cea mai mare parte a acestor trei orașe este, de asemenea, conectată la alimentarea cu gaz.

Alimentarea cu apă a cunoscut îmbunătățiri în ultimii ani în Turcia, atât în ceea ce privește disponibilitatea, cât și calitatea.

Cu toate acestea, în orașele mari, încă mai sunt probleme cu rezerva de apă, mai ales în zilele de vară. Vânzătorii vând deseori apă în bidoane mari pentru a compensa această lipsă. Cu toate acestea, apa nu respectă întotdeauna standardele de igienă stricte. Este recomandat să fierbi apa înainte de a o consuma.

Altfel prețurile la produsele de bază, în Turcia sunt mai mici decât în România și decât în majoritatea statelor europene. Mulți expați consideră că viața în Turcia le-a adus economii serioase tocmai datorită faptului că traiul nu este scump.

Viața în Turcia: Sistemul de educație

Foto: Shutterstock

Școala este obligatorie pentru copiii turci, de la 6 la 14 ani. Iar școala primară impune purtarea uniformei.

Ca parte a reformelor școlare din 1997, învățământul obligatoriu a fost extins de la 5 la 8 ani. În acest fel, copiii au fost puși în fața unei obligativități școlare extinse cu trei ani, în instituțiile publice. Școlile primare publice sunt gratuite pentru toți copiii.

Școlile privare ce instituie taxă de școlarizare, fac excepție de la această regulă.

Cu toate acestea, multe dintre aceste școli private satisfac nevoile anumitor minorități (greci, evrei, armeni) sau copiilor din familii de expați. După ce urmează timp de 8 ani școala primară, elevii primesc o diplomă de absolvire și apoi pot decide ce tip de școală gimnazială să aleagă mai departe.

Alegerea unei școli gimnaziale

Există diferite tipuri de școli gimnaziale în Turcia:

  • școli generale concentrate asupra științelor sociale și științelor naturale
  • școli gimnaziale ce pun accent pe sport
  • școli profesionale.

Școlile profesionale se concentrează pe un anumit domeniu sau o ocupație, cum ar fi finanțele, turismul sau comerțul. Copiii sunt pregătiți să lucreze în aceste domenii după absolvire.

Școlile gimnaziale private se află sub controlul Ministerului Național al Educației. Multe dintre ele au fost fondate și sunt conduse de instituții independente sau investitori străini.

După școala gimnazială, majoritatea copiilor urmează o facultate sau începe să lucreze în domeniile pentru care s-au pregătit.

Dacă te gândești să te relochezi, procesul ți se va părea copleșitor. Vei găsi toți pașii pe care trebuie să-i urmezi pe InterNations GO!

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora