Din Turcia în SUA, obiceiuri de savurat cafeaua - LIFE.ro
Mergi la conținut

Din Turcia în SUA, obiceiuri de savurat cafeaua

Povestea cafelei începe în Etiopia, când un păstor, Kaldi, din neamul Oromo, a asistat uluit la dansul energic al caprelor lui după ce mestecaseră câteva boabe de cafea. Restul este istorie și savoare.
Share this article

Povestea cafelei începe în Etiopia, când un păstor, Kaldi, din neamul Oromo, a asistat uluit la dansul energic al caprelor lui după ce mestecaseră câteva boabe de cafea. Omul a luat boabele și le-a dus abatelui mănăstirii din apropiere. Călugărul a făcut o fiertură din ele și a împărțit-o cu ceilalți. Rezultatul a fost că nimeni nu a mai ațipit la rugăciunea de la miezul nopții. Nu a durat mult până când licoarea magică s-a răspândit în Africa și apoi în întreaga lume.

Restul este istorie. Și savoare.

Aroma boabelor proaspăt râșnite și gustul amărui, dar rotund, dintr-o ceașcă de porțelan au rămas practic neschimbate ca acum 300 de ani când un păstor și câțiva călugări au descoperit ceva nemaiîntâlnit.

Vă invităm să descoperiți obiceiurile de savurat cafeaua, care poartă semnificații diferite de la o zonă a lumii la alta, de la un popor la altul, și să degustați câteva rețete spectaculoase de cafea, inspirate de noua gamă de sortimente de cafea  Nespresso Master Origin.

Cum beau popoarele cafeaua?

146 de milioane de căni de cafea, atât beau americanii, care par că au transformat cafeaua într-o religie. Ceaiul este rezervat după-amiezelor ploioase, în vreme ce o zi de muncă nu poate începe fără o cană de cafea. Iar dacă pentru americani energia vine într-un pahar extra-large de cafea, pentru italieni espresso, adică un shot de cafea tare și parfumată, este perfect pentru o dimineață bună.

Turcii beau cafeaua precum niciun alt popor: fierbinte ca nisipul din deșert, cu două, trei curmale alături și, adesea, după cină.

Mexicanii savurează cafeaua în căni de ceramică, cu un baton de scorțișoară aromată în ea, într-o armonie a gustului. Spre deosebire de englezi, pentru care dilema cafea sau ceai încă nu și-a găsit rezolvare.

În Cuba cafeaua este raționalizată, iar acest lucru impune niște amestecuri asemănătoare celor din anii comunismului la noi. Cu toate acestea, cubanezii preferă cafeaua tare, fierbinte și aromată, aproape de stilul turcesc.

Cafeaua ”în stil cubanez” (care nu se face cu boabe cubaneze) trebuie să fie tare și dulce.

În India se bea cafeaua la metru, adică băutura, Kaapi, se vântură dintr-un ibric în altul pentru „aerare”. Efectul este o spumă groasă și delicioasă, dar și o băutură foarte tare.

În India există o tehnică specială de prelucrare a cafelei, și anume expunerea acesteia la vânturile musonice dezlănțuite, dar și la căldura indiană toridă, preț de câteva luni, pentru a dezvolta un caracter puternic și robust, și note aromatice condimentate și note lemnoase. Nespresso ne propune o rețeță răcoritoare și efervescentă, creată cu noul sortiment de cafea de specialitate Master Origin India, o cafea cu un profil aromatic deosebit de complex.

În Etiopia, de unde se spune că vine cafeaua, „buna” trebuie să fie fiartă îndelung, pentru 3-4 ore, și savurată cu sare și unt (mai degrabă decât cu zahăr și frișcă).

Secretul notelor dulci ale cafelei din Etiopia este uscarea naturală, sub razele soarelui african, timp de câteva săptămâni, pentru ca boabele din interiorul cireșei de cafea să absoarbă aromele dulci ale pulpei.

Puteți degusta notele de fructe coapte și flori de portocal ale cafelei etiopiene cu un cocktail de cafea cu gheață, cu un fir de cimbru și sirop de grapefruit, creat cu Nespresso Master Origin Etiophia, o cafea de specialitate florală și expresivă.  

Cafeaua ne oferă infinite posibilități de a o savura și a ne delecta cu notele ei aromatice, de la cele intense, la cele florale sau fructate. Și fiecare ceașcă poate deveni o experiență inegalabilă de degustare.

 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora