Cât costă și unde se poate savura cea mai scumpă cafea din lume? - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Pentru mulți dintre noi cafeaua este o adevărată pasiune și am face orice pentru un gust desăvârșit la primele ore ale dimineții. Ne cumpărăm espressoare de calitate, râșnițe performante, comandăm cafea de peste mări și țari, totul pentru o experiență unică a gustului. Savoarea unei cafele bune este de neprețuit așa că unii merg mai departe de atât și își cumpără cea mai scumpă cafea din lume!

De ce depinde prețul unei cafele? Evident, cea mai scumpă cafea din lume trebuie să fie una foarte rară, specială și care se produce un condiții cu totul deosebite. Dar nici nu va trece prin cap care este procesul de producție prin care se obține cea mai scumpă cafea din lume, care costă 1500 de dolari pe 450 gr.

 Iată care sunt considerate cele mai scumpe cafele din lume:

Cafeaua Black Ivory – 1500 de dolari / 450 grame

Numele sună interesant, chiar misterios, până când afli despre ce este vorba. Mai exact de excremente de elefant. Da! Cafeaua Black Ivory se obține din boabe de cafea Arabica, care sunt consumate de elefanții din Thailanda de Nord. În procesul de digestie a boabelor, elefanții contribuie cu anumite enzime care formează gustul unic al produsului finit. De ce costă atât de mult Black Ivory și este cea mai scumpă cafea din lume? Pentru că este extrem de greu să găsești acele boabe de cafea înghițite de elefanți. Aceștia au obiceiul să le ronțăie, dar și să le … “depoziteze” în locuri greu de găsit.

Cafeaua Kopi Luwak – 600 de dolari pe 450 grame

Una dintre cele mai celebre și scumpe cafele din lume este Kopi Luwak. Procesul de obținere este asemănător cu cel al cafelei Black Ivory, doar că aici nu e vorba de excremente de elefant, ci de civetă de palmier, cunoscută și sub denumirea de pisică indoneziană. Astfel, delicioasa cafea Kopi Luwac este prăjită după ce e înghițită, digerată și … eliminată de civetă, un animal care chipurile ar alege cele mai dulci și proaspete boabe de cafea.

 Hacienda La Esmeralda – 100-350 de dolari pe 450 de grame

Hacienda La Esmeralda este una dintre cele mai apreciate și premiate cafele din lume, cu un gust unic: are o aromă fructată, de citrice. Este cultivată în regiunea Boquete din Panama, numai din specia de arbori Geisha varietal, un copac care crește la 1500 m altitudine. Hacienda La Esmeralda costă atât de mult pentru că acești arbori nu sunt numeroși, sezonul de recoltă este unul relativ scurt, iar costurile de producție sunt și ele destul de mari.

Cafeaua Ospina Dynasty Gran Café Premier Grand Cru –  peste 150 de dolari pe 450 de grame

Fondată în 1835 de doi frați care au evadat din închisoare, ferma Ospina a devenit prima producătoare în masă de cafea. Ferma a ajuns să fie condusă de-a lungul timpului de trei președinți ai Columbiei, iar produsul lor a devenit unul dorit în întreaga lume. Provenită din arbori care cresc la 2200 m altitudine la poalele unui vulcan din regiunea Antioquia din Columbia, cafeaua Gran Cafe Premier Grand Cru are o aromă de nuci și ciocolată, dar și savoare de caisă.

Cafeaua Saint Helena – 79 de dolari pe 450 de grame

Marele Napoleon Bonaparte era mare fan al acestei cafele pe care o cultiva pe insula St. Helena, de unde îi vine și numele. Insula este localizată în Oceanul Atlantic, așa că prețul ei mare e dat și de costul transportului. Însă cei care îi apreciază gustul unic sunt dispuși să plătească oricât pe ea.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO